Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

«Πράσινο διαβατήριο» για τον τουρισμό- Η Ελλάδα και άλλες 12 χώρες «συμφώνησαν» σε 7 κριτήρια

Τι δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού



Η Ελλάδα, η Αυστρία και άλλες 11 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε επτά κριτήρια για το «πράσινο διαβατήριο» για τον τουρισμό, δήλωσε η αρμόδια Αυστριακή υπουργός, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ.



Αυτά τα κριτήρια θα διαβιβαστούν στην Κομισιόν, με στόχο το «πράσινο διαβατήριο» να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα όσα είπε η Κέστινγκερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ιταλία συζήτησαν τις προτεραιότητες για το «πράσινο διαβατήριο» σε τηλεδιάσκεψη στις 29 Μαρτίου και δύο εβδομάδες αργότερα συμφώνησαν ότι πρέπει αυτό θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο.

 

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την «πίσω πόρτα», και αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ασφαλούς και φιλικής προς το χρήστη τεχνικής λύσης, αναφέρεται στον κατάλογο προτεραιοτήτων, σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Επιπλέον, πρέπει να διατηρηθεί η εθνική ελευθερία επιλογής έναντι των πρόσθετων ελευθεριών μέσω του «πράσινου διαβατηρίου», οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα υγείας των επί μέρους πολιτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού. Ο στόχος είναι, εξάλλου, να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του «πράσινου διαβατηρίου».

 

«Το "πράσινο διαβατήριο" δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η απόφαση σχετικά με το ποιες είναι οι λεπτομέρειες ως προς τις διευκολύνσεις, λαμβάνεται φυσικά από κάθε κράτος-μέλος», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού.

 

Το «πράσινο διαβατήριο», το οποίο η Κομισιόν θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου, φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).



Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον κορωνοϊό προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ). Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ



διαβάστηκε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: