Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Οριστικό: Οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων δημοτικών συμβουλίων


ηµοσιεύτηκε το τελικό κείµενο του νοµοσχεδίου για τον «Κλεισθένη I». Υπενθυµίζουµε ότι το νοµοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις 12 Ιουλίου 2018, από την Ολοµέλεια της Βουλής, µε 150 ψήφους υπερ και 123 κατά.
 Το πλήρες όνοµα του νοµοσχέδιου είναι: «Μεταρρύθµιση του θεσµικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εµβάθυνση της ∆ηµοκρατίας – Ενίσχυση της Συµµετοχής – Βελτίωση της οικονοµικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραµµα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθµίσεις για τον εκσυγχρονισµό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.∆Σ.Α – Ρυθµίσεις για την αποτελεσµατικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρµοδιοτήτων σχετικά µε την απονοµή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρµοδιότητας ΥΠΕΣ».
Mε το νοµοσχέδιο θεσµοθετείται ότι οι επόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν µε το σύστηµα της απλής αναλογικής, ταυτόχρονα µε τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019 και όπου χρειασθεί β΄γύρος, στις 2 Ιουνίου. Παράλληλα, η επόµενη θητεία δηµάρχων και περιφερειαρχών θα είναι τετραετής. Επιπλέον «σπάνε» οι µεγάλες περιφέρειες της Β΄Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ δηµιουργείται Επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, µε τον υπουργό Π. Σκουρλέτη να δεσµεύεται ότι η σχετική διάταξη θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή εντός του 2018.
Η άµεση εκλογή ∆ηµάρχου και Περιφερειάρχη µπορεί να συµβαδίσει µε την αναλογική συγκρότηση των Συµβουλίων υπό την προϋπόθεση ότι καταστρώνεται διαδικασία συγκρότησης της πλειοψηφίας µε πρωτοβουλία αποκλειστικά του εκλεγέντος ∆ηµάρχου ή Περιφερειάρχη. Το νοµοσχέδιο δεν προβλέπει µια τέτοια διαδικασία . Αντίθετα επιβάλλει την αναλογική σύνθεση των ∆ηµοτικών και Περιφερειακών Συµβουλίων ενθαρρύνοντας τον πολλαπλασιασµό των παρατάξεων και συνεπώς δυσχεραίνοντας την προσπάθεια του εκλεγέντος ∆ηµάρχου ή του Περιφερειάρχη να συνθέσει σταθερή προγραµµατική πλειοψηφία. Ενώ καθιερώνει την απλή αναλογική για την εκλογή των Συµβουλίων εισάγει την πολυσταυρία έως το 50% στην εκλογή των µελών της Οικονοµικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, δηλαδή εισάγει πλειοψηφικό σύστηµα για να εξασφαλίσει δήθεν την αντιπροσώπευση της πλειοψηφίας χωρίς όµως να είναι σε θέση να το κατορθώσει.
Επίσης µια ιδιοµορφία του νοµοσχεδίου είναι και το γεγονός ότι ενώ στα κεντρικά ψηφοδέλτια εφαρµόζεται το σύστηµα της απλής αναλογικής, στις Τοπικές Κοινότητες εφαρµόζεται το πλειοψηφικό µε ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, όπου πρόεδρος θα εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώνει τους περισσότερους ψήφους, και απλή αναλογική µε ξεχωριστά ψηφοδέλτια σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.
Ως προς την εκλογή των ∆ηµοτικών Συµβουλίων το νοµοσχέδιο ορίζει ότι «Εκλογικό σύστηµα – Κατανοµή των εδρών του δηµοτικού συµβουλίου
1. Το σύνολο των εδρών του δηµοτικού συµβουλίου κατανέµεται στους συνδυασµούς που έλαβαν µέρος στις εκλογές, ανάλογα µε τον αριθµό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο.
2. Η αναλογική κατανοµή των εδρών γίνεται ως εξής:
Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τµήµατα δήµου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασµοί που συµµετείχαν στις εκλογές διαιρείται µε τον αριθµό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δηµοτικό συµβούλιο και το πηλίκο αυξηµένο κατά µία µονάδα, παραλειποµένου του κλάσµατος, αποτελεί το εκλογικό µέτρο. Ο αριθµός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασµού διαιρείται στη συνέχεια µε το εκλογικό µέτρο και καθένας τους καταλαµβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Εάν οι έδρες που καταλαµβάνουν οι συνδυασµοί που συµµετέχουν στην κατανοµή µε την προηγούµενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες αποµένουν κατανέµονται ανά µία µεταξύ όλων των συνδυασµών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούµενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα µε τα αχρησιµοποίητα υπόλοιπά τους. Εάν οι συνδυασµοί αυτοί ή µερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθµό αχρησιµοποίητων υπολοίπων, διεξάγεται κλήρωση. Εάν µετά την κατανοµή των εδρών µε βάση τα αχρησιµοποίητα υπόλοιπα παραµένουν αδιάθετες έδρες, κατανέµονται ανά µία, ανάλογα µε το συνολικό αριθµό των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασµού. Σε περίπτωση ίσου αριθµού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασµών, διενεργείται µεταξύ τους κλήρωση από το αρµόδιο δικαστήριο.»
Ως προς την εκλογή των Περιφερειακών Συµβουλίων το νοµοσχέδιο (άρθρο 55) ορίζει ότι «Εκλογικό σύστηµα – Κατανοµή των εδρών του περιφερειακού συµβουλίου
1. Το σύνολο των εδρών του περιφερειακού συµβουλίου κατανέµονται στους συνδυασµούς που µετείχαν στις εκλογές, ανάλογα µε τον αριθµό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν.
2. Η αναλογική κατανοµή των εδρών γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στο σύνολο της περιφέρειας όλοι µαζί οι συνδυασµοί που συµµετείχαν στις εκλογές διαιρείται µε τον αριθµό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε περιφερειακό συµβούλιο και το πηλίκο αυξηµένο κατά µία µονάδα, παραλειποµένου του κλάσµατος, αποτελεί το εκλογικό µέτρο. Ο αριθµός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασµού διαιρείται στη συνέχεια µε το εκλογικό µέτρο και καθένας τους καταλαµβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Εάν οι έδρες που καταλαµβάνουν οι συνδυασµοί που συµµετέχουν στην κατανοµή µε την προηγούµενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες αποµένουν κατανέµονται ανά µία µεταξύ όλων των συνδυασµών, ανεξαρτήτως εάν έλαβαν ή όχι έδρα κατά τη διαδικασία των προηγούµενων εδαφίων, ανάλογα µε τα αχρησιµοποίητα υπόλοιπα τους.
Εάν οι συνδυασµοί αυτοί ή µερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθµό αχρησιµοποίητων υπολοίπων, γίνεται κλήρωση. Εάν µετά την κατανοµή των εδρών µε βάση τα αχρησιµοποίητα υπόλοιπα παραµένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέµονται ανά µία, σε όλους τους συνδυασµούς, ανάλογα µε το συνολικό αριθµό των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασµού. Σε περίπτωση ίσου αριθµού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασµών, ενεργείται µεταξύ τους κλήρωση από το αρµόδιο δικαστήριο.»
Λαμιακός Τύπος - amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: