Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

BofA: Πιθανή η δημιουργία μικρής bad bank στην Ελλάδα

Image result for BofA: Πιθανή η δημιουργία μικρής bad bank στην Ελλάδα

Στην πιθανότητα δημιουργία μίας μικρής bad bank στην Ελλάδα αναφέρεται σε νέα της έκθεση η Bank of America Merrill Lynch, μετά το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την διαχείριση των NPEs στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμη υπαρκτός.
Πιο αναλυτικά, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι μία bad bank (ή Asset Management Company - AMC) μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα,  καθώς άλλες μέθοδοι μείωσης των NPΕs όπως οι αναδιαρθρώσεις δανείων, συνεχίζουν να κινούνται αργά παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην νομοθεσία.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, με δεδομένα τα σχέδια της Κομισιόν, μια ελληνική bad bank θα είναι μικρή και θα αφήσει τις τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση του όγκου των προβληματικών δανείων, ενώ πιθανώς να υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω προβλέψεις σε αυτό το σενάριο.
Σε αυτά τα πλαίσια διατηρεί τις τιμές-στόχους που είχε για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες διαμορφώνονται στα 1,6 ευρώ για την Αlpha Βank, στα 0,65 ευρώ για την Eurobank, στα 0,25 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 3,26 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Όπως τονίζει, συνεχίζει να εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης καθώς οι τράπεζες εργάζονται για την διαχείριση των NPEs.
Σύμφωνα με την BofA, τα εταιρικά NPEs θα είναι πιο δύσκολο να διαχωριστούν από μια τράπεζα και να μεταφερθούν στην ΑΜC λόγω της ολιστικής φύσης της σχέσης τραπεζών-επιχειρήσεων, τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι κατά 60% εταιρικά. Ωστόσο, σύμφωνα και με το σχέδιο της Κομισιόν, μία AMC μπορεί να δημιουργηθεί για ένα τραπεζικό σύστημα όπως το ελληνικό, όπου τα δάνεια είναι κυρίως εταιρικά. Επίσης, το σχέδιο τονίζει ότι "η πραγματοποίηση εξασφαλίσεων για τα RRE (στεγαστικά) θα είναι ιδιαίτερα προβληματική λόγω των νομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών" και ότι τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα θεωρούνται για την AMC ως "εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις".
Η BofA θεωρεί ότι μια AMC, εάν υλοποιηθεί στην Ελλάδα, θα είναι πιθανώς μικρή, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν οι ίδιες το μεγαλύτερο μέρος των NPEs.
Κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία της AMC, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η τιμή στην οποία θα μεταφερθεί το ενεργητικό, όπως σημειώνει η BofA και στην περίπτωση της Ελλάδας θα απαιτηθούν περαιτέρω διαγραφές δανείων, αν και αυτό δεν είναι σαφές στα guidelines της Κομισιόν. Επίσης, κάποιας μορφής κατανομή κινδύνου μπορεί επίσης να είναι πιθανή.
Παράλληλα, η BofA επισημαίνει ότι είναι πιθανή η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, αν προχωρήσει η λύση της bad bank, δεδομένης: α) της αβεβαιότητας γύρω από τα πιθανά κέρδη/ζημίες στην bad bank και β) τη χρηματοδότηση που προτείνεται για την AMC και αν θα φέρει κρατική εγγύηση.
Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: