Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Νέο εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση προτείνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης (Φωτογραφία: Eurokinissi )      

 
Αθήνα
Νέο σύστημα εκλογών στην Αυτοδιοίκηση προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου ψηφοδελτίου, καθώς -όπως λέει- αυτό «απελευθερώνει την Αυτοδιοίκηση από κομματικές εξαρτήσεις και τοπικές διαπλοκές» και «δίνει βήμα σε αξιόλογες προσωπικότητες όλων των χώρων και σε ανεξάρτητες φωνές».
Ωστόσο, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στον Επενδυτή, για να γίνει αυτό πραγματικότητα απαιτείται «πρώτον, να το αποδεχθεί το πολιτικό σύστημα, δεύτερον, να επαναπροσδιοριστούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες δημάρχου, δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών, ώστε να μην δημιουργηθεί ακυβερνησία στους νέους δήμους».
Ως προς το πότε μπορεί να υιοθετηθεί το νέο σύστημα, ο κ. Στυλιανίδης απαντά: «Δεν ξέρω πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες για την εφαρμογή μιας τόσο τολμηρής πρότασης, είμαι βέβαιος όμως ότι η πρότασή μου άνοιξε τη συζήτηση».
Σχολιάζοντας την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όμως «θα μπορούσαν να έχουν προσμετρηθεί σημαντικά και κοινώς παραδεκτά ελαφρυντικά στοιχεία».
«Στην περίοδο που ζούμε, στην πολιτική, στη Δικαιοσύνη και στη διοίκηση οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με νηφαλιότητα και με ευθύνη, χωρίς να επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Αναφερόμενος στο θέμα της αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει ότι από την ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ανοίξει τέτοιο ζήτημα. «Το θέμα έχει πολύ λεπτές πολιτικές, αλλά και νομικές πτυχές, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει» σημειώνει.
Για το εκλογικό σύστημα που διέπει τις εθνικές εκλογές, υποστηρίζει ότι «παρά τις ατέλειές του, συνδυάζει την αρχή της σταθερότητας με την αναλογική εκπροσώπηση και αφήνει στους πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν μονοκομματική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας».
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρεται και στα φαινόμενα διαφθοράς στους ΟΤΑ, επισημαίνοντας «η διαφθορά υπάρχει όπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης». «Στόχος μας» προσθέτει «είναι να χτυπηθεί η διαφθορά και να επιβραβευτούν η νοικοκυροσύνη και η αποτελεσματικότητα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω «του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. «Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου το επόμενο διάστημα συμβάλλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και θα αναδείξει τον πρωτοποριακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη» υποστηρίζει.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΗΓΗ: www.in.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕΙ Η ΓΥΜΝΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΧΙ ΠΩΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΘΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ. ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΑΛΛΟ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑ ΘΥΜΩΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΤΑΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΣΟ ΡΕΜΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΞΕΡΑΝΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ, ΑΠΛΑ ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΛΑΘΗ.