Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΕΛΦΩΝ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κα ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ


Γραφείο Βουλευτή Φωκίδας
   Ασπασίας Π. Μανδρέκα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Εξευρέθη κονδύλι 350.000 ευρώ για τη Μελέτη Προστασίας από τις Βραχοπτώσεις στους Δελφούς

Δεδομένου του κρίσιμου φαινομένου της πτώσεως βραχισμού στους Δελφούς και μάλιστα στην περιοχή του Αρχαιολογικού χώρου αλλά και στην Εθνική Οδό Δελφών Αράχωβας, η Βουλευτής Φωκίδας, Ασπασία Μανδρέκα, επεδίωξε και πραγματοποίησε επανειλημμένες συναντήσεις με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρο Καλογιάννη, προκειμένου να δοθεί λύση στο προαναφερθέν, τόσο σοβαρό και επείγον θέμα.
            Ο ανωτέρω Υπουργός, κ. Σταύρος Καλογιάννης, από την αρχή αντιμετώπισε το θέμα με την σοβαρότητα που αρμόζει σε αυτό, κατανόησε το αίτημα της Βουλευτού και προώθησε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να λύσει το ζήτημα.
            Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Καλογιάννης, σήμερα, εξέδωσε την υπ. αριθμ. Πρωτ. ΚΑ/ΦΜ34ΛΜ00/ΠΡ1/οικ.90811/11-3-2013 απόφασή του με την οποία ενέκρινε:
Α) την ανάθεση εκπόνησης με ανοικτή διαδικασία και σύμφωνα με το άρθρο 7 και σε συνδυασμό με την παράγραφο 5γ του άρθρου 5 του Ν. 3316/2005, και
Β) την παρέκκλιση στις τάξεις των πτυχίων στις κατηγορίες 16, (τοπογραφικές μελέτες), όπου απαιτείται ένα πτυχίο Γ’ τάξεως, 21, (γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες), όπου απαιτείται ένα πτυχίο Β’ τάξεως και ένα πτυχίο Γ’ τάξεως ή ένα πτυχίο Δ’ τάξεως και 27, (περιβαλλοντικές μελέτες), όπου απαιτείται ένα πτυχίο Β’ τάξεως, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του Ν. 3318/2006,
της μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ο ΑΡΑΧΩΒΑΣ – ΔΕΛΦΩΝ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ», με συνολική αμοιβή που προεκτιμάται στο ποσό των 350.000 ευρώ, (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α).
Σημειώνουμε ότι το έργο αυτό χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και συγκεκριμένα από το έργο 2006ΣΜ07130014 της ΣΑΜ 071 του ΠΔΕ «Μελέτη Βελτίωσης της Ε.Ο Θήβα – Λιβαδειά – Αράχωβα – Ιτέα, (κατά τμήματα)» και όχι από τη ΣΑΜΠ 066 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2012 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
            Η απόφαση αυτή κρίνεται εξόχως σημαντική, αφού όπως είναι γνωστό στο ύψος της Κασταλίας πηγής και σε μήκος 1 χιλιομέτρου περίπου παρατηρούνται συχνότατες βραχοπτώσεις. Οι κατακόρυφες κλίσεις των πρανών στην περιοχή του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια δράση διαβρωτικών παραγόντων, έχει οδηγήσει σε χαλάρωσή τους με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνεχείς αποκολλήσεις και καταπτώσεις βράχων οι οποίες εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους.
            Στη Μελέτη συμπεριλαμβάνεται τοπογραφική αποτύπωση, γεωλογική και γεωτεχνική έρευνα, επισκόπηση συμβάντων, συσχέτιση σεισμών και βραχοπτώσεων, περιβαλλοντικές, στατικές αρχιτεκτονικές μελέτες, μελέτη οδοποιϊας καθώς και σύνταξη τευχών δημοπράτησης του έργου.
            Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κρίνει αναγκαίο να εκφράσει τόσο τις προσωπικές της ευχαριστίες, όσο και αυτές των πολιτών της Φωκίδας, προς τον Υπουργό, κ. Σταύρο Καλογιάννη, για την εκ μέρους του προώθηση της λύσης του κρίσιμου και επείγοντος ζητήματος που αφορά στο τόπο μας.
Αθήνα, 11 Μαρτίου 2013,
Ασπασία Π. Μανδρέκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: