Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΤΑ 27,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ;


Η ΕΥΔΑΠ πουλιέται με τις οφειλές της. Θα δώσει 27,5 εκ ευρώ στον ιδιώτη ο Δήμος Δελφών;
- «Η εταιρεία δεν μπορεί να απολέσει τα δικαιώματά της», τονίζουν στελέχη της ΕΥΔΑΠ για την «οφειλή» του δήμου.
- Το θέμα πρέπει να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία Μανδρέκα και Γαζή, όσο ακόμη οι αποφάσεις της εταιρείας είναι κρατική υπόθεση.
- Ο δήμος Δελφών σε συνεργασία με το δήμο Δωρίδας και την περιφερειακή ενότητα πρέπει να προετοιμαστούν και για τις απαιτήσεις που θα αξιώσουν προς τον ιδιώτη.
Ένα μεγάλο κεφάλαιο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Δελφών αποτελεί η ΕΥΔΑΠ και η υπέρογκη οφειλή που η εταιρεία έχει καταφέρει να επιδικάσει της τάξης των 27,5 εκ ευρώ, η οποία όμως, μπορεί να γίνει θηλιά στο λαιμό του κεντρικού δήμου της Φωκίδας, τώρα που η εταιρεία πάει για ξεπούλημα.
Η «ΩτΦ» επικοινώνησε με την προϊσταμένη του γραφείου τύπου κ. Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου και την υπεύθυνη κ. Όλγα Τσιμιδάκη διερευνώντας το τι μέλλει γενέσθαι με αυτές τις οφειλές μετά την ιδιωτικοποίησή της. Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι η «πραγματική» οφειλή είναι 12,5 εκ ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από τόκους, κάτι που παραδέχεται ευθέως η ΕΥΔΑΠ. Τα επιχειρήματα του δήμου Δελφών ότι το νερό που παίρνει είναι αδιύλιστο και ότι η Φωκίδα υφίσταται περιορισμούς για τη λίμνη, ουδόλως αγγίζουν την εταιρεία, που απεναντίας θεωρεί ότι η περιοχή μας έχει ωφεληθεί από την ύπαρξή της εδώ με θέσεις εργασίας. «Η εταιρεία, δεν μπορεί ν’ απολέσει τα δικαιώματά της. Υπάρχουν οφειλές που είναι πιστοποιημένες και αναγνωρισμένες δικαστικά.
Είναι σαφές ότι εμείς κινούμαστε δικαστικά για όσους δήμους δεν ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας για διακανονισμό», τονίζει η κ. Τσιμιδάκη. Να διευκρινίσουμε δε ότι ο δήμος Δελφών δεν επεδίωξε διακανονισμό, διότι δεν αναγνωρίζει την οφειλή, την οποία δεν αναγνώριζαν και οι προηγούμενοι καποδιστριακοί δήμοι. Αν και η ΕΥΔΑΠ αναγνωρίζει μονόπλευρα το «χρέος», δεν την εμπόδισε καθόλου στις 29/11/2011 να κοινοποιήσει στο δήμο Δελφών κατασχετήρια έγγραφα εις χείρας τρίτων (των τραπεζών), με τα οποία άγει σε αναγκαστική εκτέλεση, κατά τις διαδικασίες του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές (κατά τους ισχυρισμούς της) του πρώην Συνδέσμου Διυλιστηρίου των Δήμων Άμφισσας, Ιτέας και Γαλαξειδίου (κυρίως) και του πρώην Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Δελφών και Δεσφίνας (δευτερευόντως), που πλέον έχουν αυτοδικαίως καταργηθεί και ενσωματωθεί στον καλλικρατικό δήμο. Θυμόμαστε άλλωστε όλοι την οργισμένη ανακοίνωση του Δημάρχου Νίκου Φουσέκη.
Η κ. Τσιμιδάκη μας ενημέρωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων που έχουν οφειλές προχώρησε σε διακανονισμό και όσοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα της παραχώρησαν τα δίκτυα ύδρευσης. «Εμείς δε βάζουμε το μαχαίρι στο λαιμό. Μπορούν να βρεθούν λύσεις», υποστήριξε.
Στην ερώτησή μας τι θα γίνει με την εξαγορά της από ιδιώτη, υποστηρίζει ότι αυτό θα αναφέρεται ρητά στην προκήρυξη, τονίζει όμως ότι το πιθανότερο είναι να μεταφερθούν και οι οφειλές. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο δήμος Δελφών θα βρεθεί από τη μια μέρα στην άλλη να οφείλει 27,5 εκ ευρώ σε έναν επιχειρηματία.
Στο δελτίο τύπου που είχε εκδώσει το 2011 ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: «Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. οφείλει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, των κερδών της και των εν γένει δυνατοτήτων της στον υδάτινο πλούτο που της προσφέρουν τα βουνά της Φωκίδας (του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας), χωρίς να έχει υποχρεωθεί σε καμία ελάχιστη ανταπόδοση, όπως όφειλε και όπως είχαν υπάρξει ρητές πολιτικές δεσμεύσεις από υπεύθυνους κυβερνητικούς παράγοντες κατά τη φάση της κατασκευής του έργου του Μόρνου, αλλά και αργότερα.» Αντ' αυτού, έφτασε στο έσχατο σημείο θράσους να χρεώνει (όλη αυτήν την περίοδο) το αδιύλιστο νερό που παρέχει (!!) στην περιοχή μας, το νερό δηλαδή που πηγάζει από τα βουνά μας, συλλέγεται στον ταμιευτήρα του Μόρνου και δια φυσικής ροής (χωρίς καμία άντληση ή άλλη υποβοήθηση της ΕΥΔΑΠ) καταλήγει μέσω της σήραγγας της Γκιώνας στο διυλιστήριο του Δήμου μας».
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος ώστε να προετοιμαστεί, πριν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Διότι, το ενδεχόμενο να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, για κάτι που επί της ουσίας έχει δίκιο από όποια πλευρά και αν το βλέπει κανείς, είναι πολύ μεγάλο. Και επειδή, από αρχαιοτάτων χρόνων «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινά- σουν μαγειρεύουν», καλό είναι το θέμα να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία της κ. Αντιπεριφερειάρχη, αλλά κυρίως της Βουλευτού, διότι προς το παρόν το πρόβλημα είναι πολιτικό και μπορεί να λυθεί, ενώ σε λίγο θα είναι καθαρά οικονομικό και δε θα επιδέχεται καμιά παρέμβαση!
Τέλος ο δήμος Δελφών σε συνεργασία με το δήμο Δωρίδας και την περιφερειακή ενότητα πρέπει να προετοιμαστούν και για τις απαιτήσεις που θα αξιώσουν προς τον ιδιώτη. Γιατί, η Φωκίδα μέχρι τώρα υφίσταντο σωρεία περιορισμών με δεδομένο ότι το νερό είναι αγαθό και ανήκει σε όλους. Τώρα που περνάει στα χέρια ενός και γίνεται εμπόρευμα, προφανώς πρέπει ν’ αναθεωρήσει τη στάση της!!!
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΡΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ ? ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕ ? ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΕ ? ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΙΤΕΑ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ Ο ΠΑΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ ΝΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΗ ΚΑΙ Σ ΕΜΑΣ??? ΓΙΑ ΔΕ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΚΕΡΔΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΤΣΕΠΕΣ !!! ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ 27.500.000 ΕΥΡΩ ???