Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Άμφισσα : «ΤΥΦΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» & «ΦΥΓΑΔΕΣ στα SCOGLI DI SALONA…» Δυο ξεχωριστές βιβλιοπαρουσιάσεις



     Ένας πολυσχιδής άνθρωπος του 19ου αι. ήλθε δικαστής για μια σύντομη θητεία στο τότε Πρωτοδικείο Παρνασσίδος. Παρά τις επιταγές του λειτουργήματός του, σχετίστηκε με τους Αμφισσείς, γύριζε στα γύρω βουνά συλλέγοντας πεταλούδες, άκουσε μια συγκλονιστική ιστορία με τρεις άδικους θανάτους στην περιοχή. Έφυγε και δεν λησμόνησε. Δεκαετίες μετά σε βιβλίο που εξέδωσε, συμπεριέλαβε τη νουβέλα  «ΤΥΦΛΗ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» γραμμένη με λογοτεχνικές αρετές που ξεπερνούν τη συναισθηματική μας έλξη απ’ το γεγονός ότι το έργο εκτυλίσσεται στον τόπο μας. Το χαίρεται το αναγνωστικό κοινό απ’ την επανέκδοσή του (εκδ. Άπαρσις – Δίκτυο Δελφών) και αποσπά ξανά ευμενή σχόλια και στην εποχή μας. Με ήδη δυο βιβλιοπαρουσιάσεις του «μακριά», ήλθε κι ώρα της ‘‘επιστροφής’’ του Εμ. Λυκούδη στην Άμφισσα!

         Νεώτερο μέλος της ιστορικής οικογένειας Κρεμεζή, τριών γενεών δικηγόρων και βουλευτών Φωκίδας, με πιο σημαντική ίσως της προσφοράς τους, την ψήφιση του προστατευτικού για το ονομαστό προϊόν, την ελιά, νόμου, ο Δημήτρης Σπ. Κρεμεζής, που σημειωτέον έχει κάνει μια δωρεά πολύ σημαντικών βιβλίων στη ΔΒΑ, ‘‘επέστρεψε’’ κι αυτός στα πάτρια. Αφού  με τη σύζυγό του πέρασαν απ’ το Χρισσό και το εξαιρετικό Μουσείο Δαραδήμου, συναντήθηκε κι είχε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με το Δήμαρχο Δελφών και τον Αντιδήμαρχο κ. Ν. Λουπάκο στο Δημαρχείο της πόλης και το βράδυ στο  έξοχα διαμορφωμένο κι ελκυστικό και για δροσιά, Αλσύλλιο Ευθ. Ζουμά, μίλησε με αφορμή την ‘‘Τυφλή Δικαιοσύνη’’ του Λυκούδη, για τις δικαστικές πλάνες και τα της Δικαιοσύνης συνεπαίρνοντας το κοινό. Την εκδήλωση είχαν ανοίξει ο Πρόεδρος του Π.Κ. Φωκίδας, χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Λουπάκος και χαιρετισμό απηύθυνε και ο παρευρεθείς Πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Β. Αυγερινός. Με μια εμπεριστατωμένη εισήγησή του, για το έργο, το συγγραφέα, το σχολιασμό της επανέκδοσης και τη ζωγραφική σύνθεση του εξωφύλλου, ο για 3,5 δεκαετίες αγαπημένος φιλόλογος καθηγητής των περισσοτέρων παρισταμένων, κ. Ευάγγελος Ν. Νικολιδάκης κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Η ‘‘Τυφλή Δικαιοσύνη’’ και με των δυο ομιλητών τις πλούσιες απόψεις, με το συγγραφέα της, ‘‘επέστρεψε’’ σαγήνευσε, προκάλεσε αναπολήσεις, πιθανόν και διαθέσεις για έρευνα στα ανοιχτά της ζητήματα, κυρίως όμως ξεπέρασε τα ποικίλα εμπόδια που στοίχειωναν και επανεκδεδομένης την επιστροφή στον τόπο που την ενέπνευσε κι έγινε σημαντικό λογοτεχνικό έργο!

     Την εκδήλωση εμπλούτισε με καλαίσθητο ppt που προβαλλόταν στη μεγάλη οθόνη του αλσυλλίου ο ιδιαίτερα έμπειρος και άρτια κι επιμελημένα ανταποκρινόμενος σε τέτοιες περιστάσεις κ. Γ. Κολιαβάς, δ/ ντής του Γυμνασίου Άμφισσας.

     Μια έκδοση του  Π.Κ. Φωκίδας για τα νησάκια του Κρισσαίου και του Β. Κορινθιακού κόλπου, μόνο κατοικημένο σήμερα, τα Τριζόνια (…), ερευνητική εργασία του Δ.Χ. Παλούκη, παρουσιάστηκε απ’ την αρχαιολόγο συμπολίτισσά μας κ. Ανθούλα Τσαρούχα, με εστίαση στη χρήση τους ως καταφυγίων σε επιδρομές απ’ τα βυζαντινά χρόνια, στους τελευταίους Ενετοτουρκικούς πολέμους και τη Μεγάλη Επανάσταση του ’21. Η μορφή του μανιάτη πειρατή -τυχοδιώκτη Λιμπεράκη Γερακάρη, που είχε επιχειρήσει να κάμει τα Τριζόνια έδρα του κρατιδίου του, έγινε πιο έντονη στην ακολουθήσασα ανάγνωση αποσπασμάτων των δυο βιβλίων απ’ τους εκπ/κούς κ.κ. Γιώργο Αναγνώστου και Παναγιώτη Κουτονιά.

Υπέροχες μουσικές εκτελέσεις απόλαυσαν στο τέλος οι παρευρεθέντες απ’ τα νέα παιδιά συμπολίτες κ. Βιολέτα Γαλανοπούλου και κ. Παναγιώτη Λύτρα (κιθάρα – μπουζούκι και τραγούδι). Την εκδήλωση παρουσίασε η εκπ/κός κ. Μαρία Κασούτσα. Άξιοι συγχαρητηρίων όλοι οι συντελεστές του ΔΣ του Π.Κ. Φωκίδας που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την αξιόλογη αυτή εκδήλωση.

(σ.σ. Οι φωτογραφίες είναι από το φίλο Φάνη Τσάκαλο).


Οι φίλοι της ΔΒΑ

 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: