Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Σαρώνει στις “Γαλάζιες Σημαίες” η Δωρίδα – Από 4 αυξήθηκαν σε 9 για το 2022! – Ποιες είναι

Την μεγαλύτερη αύξηση σε “Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα είχε η Δωρίδα για τις παραλίες της, για το 2022.



Σε ειδική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ανακοινώθηκε ότι στο Δήμο Δωρίδας δίνονται 9 “Γαλάζιες Σημαίες” από 4 που είχε μέχρι πέρυσι για τις παραλίες της ενώ 4 δίνονται στο Δήμο Δελφών και 2 στο Δήμο Ναυπακτίας.

Ειδικότερα στο Δήμο Δωρίδας παίρνουν “Γαλάζια Σημαία” οι Παραλίες:


  • Αγίου Νικολάου,
  • Βάθης,
  • Γλυφάδας,
  • Ερατεινής,
  • Μαραθιά,
  • Παραθάλασσου
  • Παραλίας Σεργούλας,
  • Σκάλωμα και
  • Χιλιαδούς

Στο Δήμος Δελφών “Γαλάζιες σημαίες” δόθηκαν στις παραλίες :

  • Άγιοι Πάντες,
  • Καλαφάτη,
  • Μαϊάμι και
  • Τροκαντερό-Αγκάλη

Στο Δήμο Ναυπακτίας δόθηκαν 2 “Γαλάζιες Σημαίες” στην Κάτω Βασιλική και το Κρυονέρι.

Συνολικά στην Ελλάδα δόθηκαν “Γαλάζιες Σημαίες” σε πεντακόσιες ογδόντα μία (581) παραλίες, δεκαπέντε μαρίνες (15) και έξι (6) τουριστικά σκάφη φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες.

Σε επίπεδο δήμου, πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται και φέτος ο Δήμος  Ρόδου με 55 σημαίες. Ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (18).

Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι “Εξαιρετική”. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και “Καλή”, δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πιο συγκεκριμένα η “Γαλάζια Σημαία” απονέμεται στις ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις (38 για τις μαρίνες και 51 για τα τουριστικά σκάφη), ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν πια.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που συμπληρώνει φέτος, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.


πηγή




Σημείωση «κ»

Ο Δήμος Δελφών , σε αντίθεση με τον δήμο Δωρίδας , είχε εξαιρεθεί από τα κονδύλια που αφορούν σε ναυαγοσωστικές εγκαταστάσεις και δεν «ίδρωσε το αυτί κανενός» !

βλέπε ανάρτησή μας 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟ ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΑΤΣΑ ΚΑΙ ΤΙΓΚΑ Ο ΒΥΘΟΣ ΣΤΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ?ΡΕ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ?ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΥΤΑ ?ΑΟΥΑΑΑΑΑΑ