Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Σκουπίδια 30 ετών από πανηγύρια ανακάλυψαν πεζοπόροι ...






Στην προσπάθεια τους να καθαρίσουν τα μονοπάτια της Φωκίδας έως την Πίνδο, η ομάδα του PINDUS TRAIL  ¨έπεσε¨ πάνω σε θαμμένο σωρό σκουπιδιών από ντενεκεδάκια μπύρας και πλαστικά τραπεζομάντιλα μέσα στο δάσος, μερικά μέτρα μακριά από τον χώρο που διεξάγονταν τόσα χρόνια τα γνωστά πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής και της Παναγιάς με ζωντανή μουσική....

Το σχέδιο και η μάρκα της μπύρας παραπέμπουν πολλά χρόνια πίσω....


Η ομάδα του  PINDUS TRAIL συνεχίζει την προσπάθεια της για την δημιουργία ενός μονοπατιού 600χιλιομέτρων που θα ξεκινάει από του Δελφούς, θα κατεβαίνει έως τον ελαιώνα και τον Θολωτό τάφο που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, θα περνάει ΜΕΣΑ από την πόλη της Άμφισσας (η μοναδική πόλη που θα έχει πεζοπόρους μέσα στον αστικό της ιστό) και θα συνεχίζει  Δασικό χωριό,     Προσήλιο, Βίνιανη, Ρεκά .

 Η διαδρομή από Ρεκά πηγαίνει καταφύγιο Γκιώνας, Συκιά, κοιλάδα Μόρνου, Μουσουνίτσα, Αθ. Διάκο, Καταφύγια Βαρδουσίων και Αρτοτίνα για την ώρα καλύπτοντας 90χλμ αδειοδοτημένα .

Όσο και αν είναι δύσκολο σε κάποιους να γίνει αντιληπτών, η ομάδα δεν έχει λάβει  - έως τώρα - απολύτως καμία χρηματοδότηση από τον Δήμο Δελφών ή την Περιφέρεια, με μια απλή αναζήτηση στην Διαύγεια είναι εύκολα αποδείξιμο ... 


Κάτι που ευχόμαστε άμεσα να αλλάξει..!  

Αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση  έχει βοηθήσει αρκετά τόσο με υλικά όσο φυσικά και με την σίτιση  των εθελοντών - κάτι που επιμελήθηκε προσωπικά ο Αντιδήμαρχος Άμφισσας  Κος Λουπάκος.

Ένα τέτοιο μονοπάτι θα δώσει ζωή στον εγκαταλειμμένο ορεινό όγκο της Φωκίδας... οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε!

Μύρκας












"Ο Pierre κρατά στα χέρια του ένα από τα εκατοντάδες τενεκεδάκια μπύρας, καθώς τα ξέθαβε επί ώρες από τη χωματερή που βρέθηκε τυχαία κάτω από τα πόδια του.

Για μας δεν ήταν η πρώτη φορά που μαζεύουμε σκουπίδια του 80' κοντά σε οικισμό, όμως για τον Πέτρο όπως μας συστήθηκε, ήταν..



Ο καλοσυνάτος αυτός άνθρωπος είναι Γαλλόφωνος Βέλγος, μοναχικός πεζοπόρος τεραστίων αποστάσεων και ήρθε στη χώρα μας για 3 φορά.

Με αφετηρία την Ιτέα και προορισμό τα Βουνά της Σλοβενίας έκανε ένα διάλειμμα 2 ημερών, για να μας γνωρίσει, να πάρει πληροφορίες και να βοηθήσει στις εργασίες διαμόρφωσης στο μονοπάτι που πλέον έρχεται από την Άμφισσα για τη χαράδρα της Ρεκά.

Τον χάρηκα όσο δεν φαντάζεστε που μπήκε με το πλατύ του χαμόγελο στη παρέα μας έστω και για λίγο, όπως χαίρομαι και κάθε ψυχή, που χωρίς να κραυγάζει για επιβράβευση έρχεται εδώ κάτω, κατασκηνώνει μαζί μας και βοηθά να κάνουμε το φορτίο ελαφρύτερο.

Ωστόσο σαν Έλληνας ντράπηκα. Δεν ξέρω αν ντράπηκα περισσότερο για τα σκουπίδια που έριξαν οι πανηγυρτζήδες του παρελθόντος στο πλατανόδασος κοντά στον οικισμό τους ή όταν με ρωτούσε και χρειάστηκε να του εξηγήσω την κατάσταση που επικρατεί στα ορεινά μονοπάτια της χώρας.

Δεν είχα την τάση να μας εκθέσω σαν λαό, αλλά πόσες δικαιολογίες μπορεί να βρει κανείς για τις ίντριγκες στο χώρο που μας κρατούν κολλημένους στον πάτο, για αστοχίες σήμανσης και χαρτογραφίας, για τα καταφύγια που ακόμη παραμένουν κλειστά και θα συναντήσει στο διάβα του διασχίζοντας την οροσειρά της Πίνδου, για την απόσταση που έχουν οι αρχές από τις προδιαγραφές που ορίζει η απλή λογική και ο μισογραμμένος νόμος, όπως και ένα σωρό θλιβερές καταστάσεις που επικρατούν εδώ στα κατά τα άλλα πανέμορφα ορεινά μας, που κάποιοι ονειρεύονται να τα κάνουν Μύκονο και άλλοι νταμάρια.

Ο Πέτρος ήδη περπατά προς Βορρά κι εγώ του υποσχέθηκα την επόμενη φορά να του μεταφέρω κάπως πιο ευχάριστα νέα, κρατώντας πάντα μια ή μάλλον δεκάδες επιφυλάξεις.
Καλό του δρόμο και καλά μυαλά σε όλους μας!"


Δεν υπάρχουν σχόλια: