Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν θα δεχθούμε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μας


«Δεν θα δεχθούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που απηύθυνε, στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην κοινή σύνοδο Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας».

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε πως «αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας», σημειώνοντας πως «εμείς οι Έλληνες βλέπουμε ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του».

Επιπλέον τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό «αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία». «Είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν», ανέφερε.

Μιλώντας περαιτέρω για τον Ρώσο πρόεδρο, είπε πως «δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών», συμπληρώνοντας πως πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι «καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών».

«Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: