Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Η σημαία του Λιβάνου στο δημαρχείο του Τελ Αβίβ


Με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου φωτίστηκε, το βράδυ της Τετάρτης, το δημαρχείο του Τελ Αβίβ, σε μια σπάνια ένδειξη αλληλεγγύης του Ισραήλ προς τη Βηρυτό, μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της πόλης.
Συγκεκριμένα, καθώς έπεφτε το σκοτάδι, τα παράθυρα στην πρόσοψη του πολυώροφου κτιρίου φωτίστηκαν σχηματίζονταν τη σημαία του Λιβάνου: δύο οριζόντιες, κόκκινες λωρίδες που περιβάλλουν μια πλατύτερη λευκή, με ένα μεγάλο, πράσινο κέδρο (το σύμβολο του Λιβάνου) στο κέντρο.
Η κίνηση αυτή γίνεται ενώ επί της ουσίας οι δύο χώρες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Υπενθυμίζεται πως η σιιτική, ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, θεωρείται από το Ισραήλ ως η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζεται στα βόρεια σύνορά του. 
Ωστόσο, ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, διέταξε να φωτιστεί το δημαρχείο, που βρίσκεται στην Πλατεία Ράμπιν, με τα χρώματα της σημαίας του Λιβάνου, υπογραμμίζοντας πως «η ανθρωπιά προηγείται των συγκρούσεων... Η καρδιά μας είναι με τον λιβανέζικο λαό έπειτα από αυτήν τη φριχτή τραγωδία».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του δημάρχου επικρίθηκε από ορισμένους Ισραηλινούς, όπως από τον υπουργό Ραφαέλ Πέρετζ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι είναι «σαν να υψώνεις τη σημαία του εχθρού στην καρδιά του Τελ Αβίβ».
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μετά την έκρηξη στο λιμάνι, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη Βηρυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: