Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Δεσφίνα-Αρχαιολογικά ευρήματα-ενημέρωση - Πέμπτη 30/7/2020 πλατεία Δεσφίνας








Φέτος ολοκληρώνεται το 5-ετες έργο που έχει εγκριθεί απο το Υπουργείο Πολιτισμου (2016-2020), και αφορά στην αρχαιολογική και αρχαιομετρική έρευνα στον υστερομυκηναικό οικισμό (περ. 1300-1050 προ Χριστού) Καστρούλι Δεσφίνας (μεσόκαμπος). Πρόκειται για μοναδικό οικιστικό κέντρο της νότιας Φωκίδας με πιθανή σύνδεση και επίνειο τη παραλία αντίκυρας στο Στενό.

Έχουν ανασκαφεί δυο συλημένοι τάφοι με παρουσία όμως περί των 17 ατόμων από έμβρυο ως ενήλικες και πλούσια κτερίσματα που διέφυγαν της προσοχής των τυμβωρύχων.
Έχουν ανασκαφθεί τρία κτήρια με δωμάτια και ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως κεραμικά σκεύη κ.α.

Η αρχαιολογική έρευνα και η αρχαιομετρική έρευνα έδωσαν χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν την καταγωγή τους, τη διατροφή τους, τις ενασχολήσεις τους. Την πόλη την αναγνωρίζουμε από ως μια από τις πόλεις που συμμετείχαν στην εκστρατεία κατά της Τροίας με τον Αγαμέμνονα στον κατάλογο νηών του Ομήρου, μέσα από τα αρχαία κείμενα και τη γεωγραφική της θέση και τις ως σήμερα αναλύσεις μας.

Φέτος πραγματοποιήθηκε μελέτη ευρημάτων, καθαρισμός και συντήρησή τους σε ολοκληρωμένη μορφή αρκετών απο το σύνολο και θα παρουσιαστουν στην παρουσίαση της Πέμπτης 30 Ιουλίου 2020, 9 μμ, στην Πλατεία Δεσφίνας. Η συντήρηση και μελέτη για συντήρηση πραγματοποιήθηκε από ομάδα καθηγητών (κ.κ. Παναγιώτα Μαντή και Χρήστος Καρύδης) και προπτυχιακων και μεταπτυχιακών φοιτητών, του Ιονίου Πανεπιστημιου, Τμήμα Περιβάλλοντος με κατεύθυνση Συντηρησης αρχαιοτήτων και έργων Τεχνης.

Το φετινό έργο υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 Καθ. Ι.Λυριντζής :

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πώς λεγόταν η αρχαία αυτή πόλη που συμμετείχε στην εκστρατεία;

Ανώνυμος είπε...

Κυπάρισσος,αλλά που ήταν;στην Αντίκυρα η στο Καστρουλι Δεσφίνας;