Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Νόμος Κατσέλη: Σκληρό… πόκερ για τα κόκκινα δάνεια

Χθες το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδίασε ανακοινώνοντας ότι αύριο Παρασκευή θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας (σ.σ. ο νέος νόμος Κατσέλη). Μπορεί οι Βρυξέλλες να δηλώνουν ότι είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης της, ωστόσο αυτή η «ενημέρωση» είχε μάλλον διπλωματικό χαρακτήρα.

Οι δανειστές δεν γνώριζαν εκ των προτέρων την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο, λίγη ώρα πριν είχε δηλώσει πως υπάρχει δρόμος ακόμη για την συμφωνία.
Το ζητούμενο είναι αν η κυβέρνηση το εννοεί ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο στην βάση της συμφωνίας με τους τραπεζίτες ή απλά το χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης, προκειμένου οι δανειστές να κάνουν βήματα πίσω και να επισπευσθεί η συμφωνία ή δυνατόν πριν το EuroWorking Group.
Αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να προβεί σε μονομερή ενέργεια, κάλλιστα θα μπορούσε χθες κιόλας να καταθέσει το νομοσχέδιο και έτσι την Δευτέρα ο Γ. Χουλιαράκης να πάει στην συνεδρίαση του EWG με νόμο του κράτους το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία. Επιλέγει να το κάνει την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι – αν τελικά κατατεθεί – δεν θα έχει προλάβει να μπει ούτε στις Επιτροπές την Δευτέρα.
Σίγουρα με την διαρροή το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να στείλει ένα πολιτικόμήνυμα, μετά μάλιστα και από την σκληρή τοποθέτηση Κοστέλο.
Αν το εννοεί ότι θα προβεί σε μονομερή ενέργεια, τότε θα πρέπει να προετοιμαστεί να πάει σε ανοικτή σύγκρουση με τους δανειστές, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Το πλέον ελαφρύ κόστος είναι το πάγωμα εκταμίευσης της δόσης. Η χώρα δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή το ένα δισ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν έχει λόγο να δώσει γη και ύδωρ για αυτό.
Εκείνο που πραγματικά όμως θα κληθεί να πληρώσει, είναι η επιστροφή της δυσπιστίας από τους δανειστές. Η μονομερής ενέργεια για την πρώτη κατοικίαθα πρέπει να συνοδευτεί και από δύο ακόμη μονομερείς ενέργειες, αυτές της ρύθμισης των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία. Το αντέχει αυτό η κυβέρνηση και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο;
Αντέχει να έχει μία αρνητική έκθεση από την 2η αξιολόγηση και να ξεκινήσει αρνητικά η 3η αξιολόγηση; Αντέχει να θέσει ξανά υπό αμφισβήτηση την μερική αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ομόλογα και την άνοδο των μετοχών;
Απάντηση αυτή την στιγμή ίσως να μην υπάρχει ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία, αρκεί βέβαια να κάνουν και οι δανειστές κάποια βήματα πίσω, αφού όπως πιστεύουν η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά. Το κλειδί ίσως βρίσκεται στα επιχειρηματικά δάνεια. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δέχεται να κάνει πίσω, αρκεί να μην επιμείνουν οι δανειστές στα ασφυκτικά όρια που ζητούν για τους δικαιούχους του υπόλοιπου νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: