Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

“Αν πιστέψουμε τις ανακοινώσεις των Περιφερειακών Συμβούλων, των Αντιπεριφερειαρχών και της Περιφέρειας, φαίνεται ότι στη Φωκίδα γίνονται δεκάδες έργα εκατομμυρίων ευρώ και ότι η Φωκίδα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Είναι όμως έτσι;”




ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ

Ο δημόσιος χώρος το δικό μας πεδίο!
“Αν  πιστέψουμε τις ανακοινώσεις των Περιφερειακών Συμβούλων, των Αντιπεριφερειαρχών και της Περιφέρειας, φαίνεται ότι στη Φωκίδα γίνονται δεκάδες έργα εκατομμυρίων ευρώ και ότι η Φωκίδα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Είναι όμως έτσι;”
Με αυτή τη ρητορική ερώτηση ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τοποθετείται για τα πεπραγμενα της απερχόμενης περιφερειακής Αρχής στη Φωκίδα, μέσα από μια αναλυτική συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης μιλάει για όλα όσα ενδιαφέρουν τώρα και θα ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο αύριο τον κάτοικο και τον ψηφοφόρο της Φωκίδας και τοποθετείται σε μια κρίσιμη σειρά θεμάτων για το αύριο και τις προοπτικές του τόπου. Επισημαίνει τις κρίσιμες πτυχές του προγράμματός του για το νομό, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου απέναντι στις επιταγές της αγοράς, για την πρόκληση των συναινέσεων και των συνεργασιών που επιβάλλει το νέο εκλογικό σύστημα και για τις δεσμεύσεις του για το οδικό δίκτυο της Φωκίδας.
Από τη συζήτηση με τον Δημήτρη Αναγνωστάκη δεν θα μπορούσε να λείπει το εργαλείο της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομάς ως μοχλός ανάπτυξης, η κλιματικά αλλαγή και η αντιμετώπισή της από την πλευρά της περιφερειακής Αρχής. Τέλος, στην ερώτησή μας για το κριτήριο στελέχωσης του συνδυασμού του στη Φωκίδα, αλλά και γενικότερα στη Στερεά, σημειώνει: “Οι συνεργάτες μου δεν Δεν  ζουν από και για την Πολιτική, ούτε είναι επαγγελματίες της μικροπολιτικής που κυνηγούν το μισθό της αιρετής θέσης. Οι συνεργάτες μου δεν είναι εξαρτημένοι  από την εξουσία”.
Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα
– κ. Αναγνωστάκη, ποιο είναι το διακριτό προοδευτικό στίγμα στην πρότασή σας για τη Στερεά;
Είμαστε μια Αυτόνομη, Δημοκρατική, Αυτοδιοικητική Παράταξη, μακριά από κομματικές επιτροπείες και εξαρτήσεις. Επιδιώκουμε ριζικές αλλαγές στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, στον Αναπτυξιακό σχεδιασμό, επιθυμούμε  να εμβαθύνουμε  τη  Δημοκρατία, τη συμμετοχή του πολίτη στα δρώμενα της Περιφέρειας και στη λειτουργία του Περιφερειακού  Συμβουλίου.
Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο χώρο, τη Δημόσια Σφαίρα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ζωής και των πόρων, ενάντια στους κανόνες που επιβάλλει η “αγορά”.
Με αλληλεγγύη στους κοινωνικά αδύναμους, τους άνεργους, τους εργαζόμενους για μια νέα πολιτική προοπτική στον 21ο αιώνα.
Το Σχέδιό μας,  Σχέδιο Κοινωνικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής  Πολιτικής, για την Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, αποτελεί μια νέα συνθήκη των πολιτών της Στερεάς με την Αυτοδιοίκηση και την Πολιτική.
Επιδιώκουμε μεταφορά εξουσιών στην Περιφέρεια, για την Αποκέντρωση, την αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους με πρώτο βήμα την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Με τις αρχές της επικουρικότητας, της διάκρισης των εξουσιών Αυτοδιοίκησης και Κεντρικού κράτους επιδιώκουμε την  απεξάρτηση της Αυτοδιοίκησης από το Κράτος.
– κ. Αναγνωστάκη, με ποιους τρόπους θα καταφέρουμε να εμβαθύνουμε την περιφερειακή συνείδηση των πολιτών στη Στερεά; Είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο…
Η περιφερειακή συνείδηση δεν αποκτιέται με μαγικά ραβδιά και νόμους. Καλλιεργείται και είναι θέμα του πολιτικού συστήματος να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες.
Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Προφανώς υπάρχουν ισχυρά σημεία ταυτότητας αλλά όλοι μας,  πρέπει να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε ένα μικρό πλανητικό χωριό.
Τα προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και οι ορίζοντες των κατοίκων μιας περιοχής δεν μπορεί να φτάνουν στα σύνορα του χωριού, του Δήμου, του Νομού, της Περιφέρειας.
Εμείς διατυπώνουμε το  σύνθημα «Η Στερεά Περιφέρεια Υπεροχής  μέσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη των Περιφερειών» και το Σκέψου τοπικά – δράσε περιφερειακά, που αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τη συνάρτηση του τοπικού με το περιφερειακό και το εθνικό.
Σήμερα χρειάζεται οι πολίτες της Στερεάς να κατανοήσουν ότι ανήκουν σε μια περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περιφερειακή συνείδηση διαμορφώνεται με συνεργασίες περιοχών, με σχεδιασμό και εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων,  που υπερβαίνουν τα διοικητικά όρια επί τη βάση κοινωνικών αναγκών, άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, με συνέργειες και συμπληρωματικότητα δράσεων.
Εμείς αυτό επιδιώκουμε και αυτό θα πράξουμε ως νέα περιφερειακή αρχή.
– Με ποια εργαλεία και με ποιους πυλώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή στη Στερεά;
Για να πετύχεις κοινωνική συνοχή χρειάζονται επενδύσεις αναδιανομής του πλούτου, άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, που υπάρχουν στα πλαίσια της ίδιας περιφέρειας.
Σήμερα με πιο έντονα τα φαινόμενα των κοινωνικών ανισοτήτων στα πλαίσια της περιφέρειας,
εμείς προτάσσουμε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (π.χ. ΟΧΕ για την ορεινή Ζώνη της Φωκίδας, OXE για την Ευρυτανία), ειδικές παρεμβάσεις για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού (π.χ. Ενεργειακές Κοινότητες), Κοινωνική Εργασία, Συνεργασία με τα Κέντρα  Κοινότητας, Στήριξη του Συνεργατισμού, Προγράμματα Αστικών Χώρων με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Με επενδύσεις του Δημοσίου σε έργα και προγράμματα κοινωνικής ωφέλειας και οικονομικής μεγέθυνσης, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξησης του παραγόμενου προϊόντος.
– Το νέο εκλογικό σύστημα επιβάλλει συνεργασίες και προσεγγίσεις σε επίπεδο προγραμματικού λόγου για να διοικηθεί αποτελεσματικά η περιφέρεια. Είσαστε έτοιμοι για αυτό;
Η απλή αναλογική ήταν πάγιο αίτημα των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης.
Θα “περπατήσει” γιατί είναι απαίτηση των καιρών και γιατί το απαιτεί η κοινωνία. Το νέο τοπίο της χώρας μας και της Αυτοδιοίκησης, με τα σοβαρά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, δεν επιτρέπει αλαζονικές συμπεριφορές και αυταρέσκειες.
Είναι  μια πρόκληση για όλους μας. Τώρα θα φανεί τι σημαίνουν για όλους εμάς τους Αυτοδιοικητικούς οι λέξεις  πρόγραμμα, σύνθεση, συναίνεση και συνεργασία.
Τώρα θα φανεί εάν όλα αυτά είναι εξαγγελίες στα καφενεία και στις εκλογές, ή για δοκιμασία στην Πράξη.
– Στοιχείο στρέβλωσης στα οικονομικά δεδομένα στη Στερεά είναι η βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, που ανεβάζει το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της περιφέρειας. Θεωρείτε ότι πρόκειται για κάτι που πρέπει να αλλάξει; Και πώς;
Τα στατιστικά δεδομένα λόγω της ζώνης Οινοφύτων κατά το παρελθόν δημιούργησαν στρεβλή εικόνα για τη Στερεά, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός στόχου 1 και να στερηθεί πόρους για  Υποδομές. Όμως αυτό έχει ένα τέλος…
Ήδη οι πόροι των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. στέφονται σε πιο άυλες ενέργειες και όχι σε υποδομές.  Σήμερα και άλλες περιφέρειες βρίσκονται στην ίδια μοίρα.
Το κεντρικό κράτος είχε εναλλακτικές λύσεις για να ισοσταθμήσει τη «χασούρα» της περιφέρειας Στερεάς ήδη εδώ και μια δεκαετία.
Για παράδειγμα θα μπορούσε να διαθέσει στη Στερεά περισσότερους πόρους, μέσα από ένα «γενναίο» Ειδικό ή Εδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα. Nα διαθέσει επιπρόσθετους πόρους από τα Τομεακά Προγράμματα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αυτά όφειλε και έπρεπε να τα διεκδικήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τι λέμε εμείς :
Εμείς λέμε ότι με το νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΕΠΑ), που δεν θα υπακούει στη στενότητα των κοινοτικών κανονισμών, μπορούμε να διεκδικήσουμε από την κεντρική Κυβέρνηση  επιπρόσθετους πόρους για τη Στερεά.
Αντιλαμβάνεσθε ότι ΤΩΡΑ χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός, από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο,  διεκδίκηση από το Κεντρικό Κράτος  και από τις Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της ΕΕ.  Ταυτόχρονα με την λογική των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που προτείνουμε για τη Στερεά, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στο επόμενο ΠΕΠ  2021-2027 και κυρίως μέσω του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών.
– Ποια τα κριτήριο στελέχωσης των συνδυασμών σας γενικότερα και στη Φωκίδα ειδικότερα;
Επεδίωξα να φτιάξω ένα Ψηφοδέλτιο με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, της Διοίκησης, Επαγγελματίες, Επιστήμονες, Τεχνοκράτες με εμπειρία στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, ανθρώπους της συμμετοχής, της προσφοράς και της δράσης.
Αρκετοί συνεργάτες μου, μετέχουν για πρώτη φορά σε Αυτοδιοικητικές εκλογές, διαθέτουν όμως εμπειρία και επαγγελματική ζωή. Δεν  ζουν από και για την Πολιτική, ούτε είναι επαγγελματίες της μικροπολιτικής που κυνηγούν το μισθό της αιρετής θέσης. Οι συνεργάτες μου δεν είναι εξαρτημένοι  από την εξουσία. Είναι άνθρωποι δημιουργικοί, της προσφοράς, άνθρωποι καταξιωμένοι κοινωνικά και επαγγελματικά, που δεν αναζητούν επιβεβαίωση από τη συμμετοχή τους σε ένα Όργανο της Αυτοδιοίκησης.
– Αυτοδιοίκηση δε σημαίνει μόνο αναπτυξιακός σχεδιασμός, αλλά και βελτίωση της καθημερινότητας. Είναι στο σχεδιασμό σας; Δώστε μας μερικά παραδείγματα…
H Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εκ των αρμοδιοτήτων της κινείται στα όρια του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης. Συνεπώς δεν μπορεί να επέμβει στα θέματα της καθημερινότητας που είναι αρμοδιότητα της Τοπική Αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο, υπάρχουν και θέματα που χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και της Περιφέρειας, π.χ. η υποστήριξη των σχολικών μονάδων για τη μεταφορά των μαθητών, οι φυσικές καταστροφές, η βελτίωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Σε αυτά θα επιδιώξουμε να ανταποκριθούμε.
  • Η Φωκίδα την τρέχουσα δεκαετία, κι ειδικά πενταετία, έχει τύχει υποχρηματοδότησης σε σχέση με την περιφέρεια συνολικά. Πώς θα αναστραφεί αυτό και γιατί αυτό θα το πετύχετε εσείς;

Όταν θα γίνει απολογισμός του ΠΕΠ 2014-2020 και των άλλων προγραμμάτων, θα μιλάμε με ασφαλή στοιχεία για την κατανομή των πόρων στις περιοχές.
Ειλικρινά σήμερα δεν ξέρω εάν ευσταθεί, το ότι η Φωκίδα στην τρέχουσα πενταετία έχει τύχει  υποχρηματοδότησης. Γιατί  αν  πιστέψουμε τις ανακοινώσεις των Περιφερειακών Συμβούλων, των Αντιπεριφερειαρχών και της Περιφέρειας, φαίνεται ότι στη Φωκίδα γίνονται δεκάδες έργα εκατομμυρίων ευρώ και ότι η Φωκίδα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Με δύο λόγια η αίσθηση που δημιουργείται στον κάθε καλόπιστο είναι ότι στη Φωκίδα αλλά και στις άλλες Περιφερειακές  Ενότητες  βρέχει πόρους,  έργα, και εκατομμύρια Ευρώ. Είναι όμως έτσι ?  Η μήπως όλα αυτά είναι προεκλογικά και όντως η Φωκίδα έχει  αδικηθεί στην κατανομή πόρων ?  Αυτά θα τα δούμε στην πράξη .
Τώρα σε ότι μας αφορά:
Το θέμα δεν είναι μόνον η δίκαιη κατανομή πόρων για να αρθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες αλλά εάν οι πόροι τοποθετούνται σε τομείς με μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Να μην υπάρχει δηλαδή διασπάθιση πόρων σε έργα αμφίβολης σκοπιμότητας και για ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων και στήριξη ημετέρων.
Εμείς θα υλοποιήσουμε τον προγραμματισμό μας με κριτήρια αναπτυξιακού αποτελέσματος,  έστω και εάν γίνουμε δυσάρεστοι. Στην πρόσφατη περιοδεία βάλαμε τις προτεραιότητες  για τη Φωκίδα, π.χ. Ειδικό σχέδιο για την Κτηνοτροφία, Ο.Χ.Ε Παρνασσός, Οδικοί άξονες, Ειδικές Παρεμβάσεις στα ορεινά, κλπ.
Έτσι θα προχωρήσουμε και  όχι με λογικές  κατακερματισμού πόρων, προς άγραν ψήφων.
– Η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Είναι στο πρόγραμμά σας κάτι ανάλογο; Σε ποιους τομείς της Στερεάς και σε ποιους στη Φωκίδα; Με ποιο τρόπο;
Η παρούσα Κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη για την Κοινωνικά Αλληλέγγυα Οικονομία.
Στο δικό μας πρόγραμμα, η Κοινωνική, Αλληλέγγυα Οικονομία και ο Συνεργατισμός  είναι μέσα στους έξι (6)  άξονες της Πολιτικής μας.
Τι σχεδιάζουμε  :
  1. Στήριξη της Κοινωνικής Aλληλέγγυας Οικονομίας, και ενθάρρυνση Δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, για νέες θέσεις εργασίας και αυταπασχόληση.
  2. Δημιουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Υποστήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ.
  3. Χρηματοδότηση των ΚΟΙΝΣΕΠ με κονδύλια, που σήμερα «είναι παρκαρισμένα» στο ΠΕΠ Στερεάς και στο ΕΣΠΑ, χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
  4. Δημιουργία Δικτύου  των ΚΟΙΝΣΕΠ,  που θα τις καθιστά συνομιλητή με τις Δημόσιες Αρχές.
  5. Εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Υποπρογράμματος για την Κοινωνικά Αλληλέγγυα Οικονομία και ένταξη αυτού, στο επόμενο ΠΕΠ 2021-2027, και το οποίο θα αξιοποιεί τις Δημόσιες Συμβάσεις και θα ευνοεί τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Στη Φωκίδα υπάρχει ο ΚΟΙΣΠΕ ΒΟΛΙΚΑΣ από τους αρχαιότερους Συνεταιρισμούς, που αποτελεί παράδειγμα και εξαιρετική δύναμη για την Κοινωνική Οικονομία στην περιφέρειά μας.
– Στη Φωκίδα έχει να γίνει νέος δρόμος πολλά χρόνια και το οδικό της δίκτυο είναι το χειρότερο, ίσως, πανελλαδικά. Υπεύθυνο τόσο για το κόστος σε ζωές όσο και για την αναπτυξιακή στασιμότητα του τόπου. Για μας είναι το κορυφαίο ζήτημα. Ποιες οι προγραμματικές θέσεις πάνω σε αυτό;
Eμείς,  ως  «Στερεά… Υπεροχής»  δεσμευτήκαμε και θα παλέψουμε για τρία πράγματα :
  • Για τη  Διαγώνιο Μπράλλος-Άμφισσα.
  • Για να θέσουμε δυναμικά, στο Υπ. Υποδομών, στον Εθνικό Σχεδιασμό και στην ΕΕ, την πρόταση για τον άξονα ΚΥΜΗ – ΧΑΛΚΙΔΑ – ΠΑΘΕ – ΛΙΒΑΔΕΙΑ – ΔΕΛΦΟΙ – ΠΑΤΡΑ, που τέμνει οριζόντια την Περιφέρεια και τη Χώρα και αποτελεί ένα σημαντικό  Διευρωπαϊκό Δίκτυο.
  • Για τη Βελτίωση του Οδικού Άξονα Καλοσποπή –Λιδορίκι της  ορεινής Φωκίδας.

– Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας. Πώς σκέπτεστε να δράσετε σε αυτό το κομμάτι και πώς θα ενεργοποιήσετε σχετικά τους κατοίκους της Στερεάς;
Η κλιματική αλλαγή είναι μέσα στους τομείς προτεραιότητας της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Θα επιχειρήσουμε να συμβάλουμε με μέτρα όπως :
  • Ανάπτυξη και επέκταση του Δικτύου του Φυσικού αερίου.
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση όλων των Δημοσίων Κτιρίων αλλά και των κατοικιών.
  • Αντιμετώπιση και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων, φυσικών καταστροφών & πυρκαγιών.
  • Υποκατάσταση Ενέργειας και Περιβαλλοντικές Δράσεις.

– Η περιφέρεια φέρεται ως η πρώτη πανελλαδικά στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Εσείς το αμφισβητήσατε. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Βρισκόμαστε περίπου στο τέλος της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και  όλα τα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών κινούνται σε απορρόφηση στα επίπεδα του 25-35% των εγκεκριμένων προγραμμάτων τους.
Η μικρή απορρόφηση όλων των ΠΕΠ και του ΕΣΠΑ δεν δικαιολογείται καθώς ήταν οι μόνοι διαθέσιμοι πόροι για την ελληνική Οικονομία σε μια  κρίσιμη  περίοδο.
Στα περισσότερα ΠΕΠ, τα έργα που υλοποιούνται και πληρώνονται αφορούν δεσμεύσεις έργων της προηγούμενης περιόδου 2007-2013 (έργα γέφυρες κ.λπ.).
Η περιφέρεια Στερεάς έχει ένα μικρό πρόγραμμα (εν σχέσει με τις άλλες περιφέρειες)  περίπου 202,5 εκατ.
Η δική μου κριτική, εστιάζεται στο ότι η Περιφέρεια δεν κατάφερε  να αξιοποιήσει στο  χρόνο που έπρεπε, τους πόρους που είχε ανάγκη η Οικονομία και η Κοινωνία. Φάνηκε ανέτοιμη να ανταπεξέλθει, σε συνδυασμό με το βαρύ διαχειριστικό πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου.
Μακάρι  στο διάστημα που κύλησε μέχρι σήμερα, νάχουν ετοιμαστεί μελέτες, να έχουν ωριμάσει έργα των φορέων,  έτσι ώστε μέχρι το τέλος, νάχουμε τουλάχιστον νομικές δεσμεύσεις του ΠΕΠ Στερεάς.
Εάν αυτό είναι το περιβάλλον υλοποίησης των ΠΕΠ της χώρας και του ΠΕΠ Στερεάς, δεν καταλαβαίνω προς τι οι πανηγυρισμοί, τα Δελτία Τύπου, ο συναγωνισμός των Περιφερειαρχών για πρωτιές και απορροφήσεις.
Ούτε «το χρυσό κλειδί» των περιφερειών πρόκειται να πάρουν, η δε κοινωνία και οι Επιχειρήσεις, γνωρίζουν καλύτερα και από πρώτο χέρι, τη  μιζέρια και την κλειστή στρόφιγγα των Προγραμμάτων.
Αντίθετα, με αυτό «το κατόπιν ενεργειών μου», αυτή τη «σταθερή αξία» του παλαιού πολιτικού συστήματοςπου χρησιμοποιείται δυστυχώς κατά κόρον και από νέους στην πολιτική ζωή, λές και έτσι θα πείσουν μια καθημαγμένη και φτωχοποιημένη κοινωνία, μεγαλώνει το ρήγμα πολιτών και πολιτικής…
– Μιλήσατε πρόσφατα για ανάδειξη της ταυτότητας της Στερεάς. Με βάση ποιους άξονες;
Ας, αναφερθώ στη Φωκίδα με παραδείγματα για να γίνω κατανοητός.  Ανάδειξη της Tαυτότητας της Φωκίδας σημαίνει: Προβολή, ανάδειξη και εξωστρέφειατου Πολιτισμού, της Ιστορίας, του Φυσικού  περιβάλλοντος. Αυτό μας υποχρεώνει να φτιάξουμε καλύτερες υποδομές στα παράλια, στα ορεινά. Σημαίνει εισροή τουρισμού, αύξηση του εισοδήματος.
Για παράδειγμα
  • Οι Δελφοί: Κέντρο Μεγάλων Ευρωπαϊκών Διοργανώσεων. Ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πόλεων του Ήλιου, Σύνδεση των Μουσείων της Περιφέρειας σε Ενιαία πολιτιστική διαδρομή.
  • Ο Ελαιώνας: Οι Δρόμοι της Ελιάς, με έμφαση στον Πολιτισμό και στην ποιότητα του προϊόντος.
  • Ανάδειξη του Φυσικού περιβάλλοντος της Ορεινής Φωκίδας, τα Μονοπάτια της Ρούμελης, το  Μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης και μαζί με αυτά, το Χάνι της Γραβιάς, τα ορεινά χωριά, το Βαγονέτο της Φωκίδας,που τα επισκέπτονται χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: