Μία γιγαντιαία μπάλα φωτιάς εξερράγη στην ατμόσφαιρα της Γης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη NASA: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η εν λόγω έκρηξη ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη του είδους της μέσα σε διάστημα 30 ετών, και η μεγαλύτερη από το συμβάν στο Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας, πριν από έξι χρόνια. Ωστόσο, δεν έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή, επειδή έλαβε χώρα πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, στα ανοιχτά της Καμτσάτκα στη Ρωσία.
Η έκρηξη του μετεωρίτη είχε ισχύ δεκαπλάσια αυτής της έκρηξης της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα.
Ο Λίντλεϊ Τζόνσον, αρμόδιος πλανητικής άμυνας της NASA, είπε στο BBC News πως τέτοιας ισχύος περιστατικά αναμένονται μόλις δύο ή τρεις φορές κάθε 100 χρόνια.
Κατά το μεσημέρι (τοπική ώρα) της 18ης Δεκεμβρίου, ο αστεροειδής, διαμέτρου αρκετών μέτρων, «έσκισε» την ατμόσφαιρα σε ταχύτητα 32 χλμ/δευτερόλεπτο, σε κλίση επτά μοιρών. Εν τέλει εξερράγη περίπου 25,6 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, με ισχύ 173 κιλοτόνων.
«Είχε το 40% της απελευθέρωσης ενέργειας στο Τσελιαμπίνσκ, αλλά ήταν πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, οπότε δεν είχε τις ίδιες επιπτώσεις, ούτε εμφανίστηκε στα νέα» είπε η Κέλι Φαστ, programme manager παρατήρησης κοντινών στη Γη αντικειμένων στη NASA. «Υπάρχει άλλο ένα πράγμα που έχουμε προς άμυνά μας, υπάρχει πολύ νερό στον πλανήτη» πρόσθεσε.
Στρατιωτικοί δορυφόροι εντόπισαν την έκρηξη πέρυσι, και η ΝASA ενημερώθηκε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Ο Τζόνσον είπε πως η μπάλα φωτιάς πέρασε από μια περιοχή όχι πολύ μακριά από τις διαδρομές που ακολουθούν αεροπλάνα τα οποία πετούν μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ασίας. Το συμβάν έδειξε για άλλη μια φορά πως ουράνια αντικείμενα μπορούν να φτάσουν στον πλανήτη μας χωρίς να έχουν εντοπιστεί εκ των προτέρων- εντείνοντας την ανάγκη για αυξημένη επιτήρηση του ουρανού.
Στο μεταξύ, άλλο ένα φωτεινό αντικείμενο εθεάθη και πρόσφατα στη Σιβηρία. Εκτιμάται πως ήταν μικρός μετεωρίτης- φέρνοντας στον νου το συμβάν του μετεωρίτη της Τουνγκούσκα το 1908, που εξερράγη στην ατμόσφαιρα με τρομακτική ισχύ, ισοπεδώνοντας μια τεράστια έκταση- χωρίς όμως να σημειωθούν θάνατοι ανθρώπων, καθώς επηρέασε ακατοίκητη περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου