Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Στοματική υγεία και οδοντιατρική στα χρόνια της κρίσης. Χρήσιμες συμβουλές



Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr



Είναι κοινοτυπία να πούμε ότι μετά τη ζωή, το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου είναι η υγεία. Αναπόσπαστο κομμάτι της καθ’ όλα υγείας είναι η στοματική υγεία. Είναι ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα, συνάμα και υποχρέωση, να είναι ο άνθρωπος υγιής και να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες όταν απολέσει την υγεία του.
Εδώ δεν θα αναφερθούμε διεξοδικά στο τί έκανε ή δεν έκανε διαχρονικά η πολιτεία για το θέμα αυτό, αλλά πως θα το αντιμετωπίσετε εσείς.

Είναι αλήθεια ότι κάθε νοικοκυριό όταν το εισόδημά του μειώνεται, και μάλιστα δραματικά όπως γίνεται στις μέρες μας, αναπροσαρμόζει την ιεράρχηση των αναγκών του. Δεν μπορεί και τούτο κι εκείνο, κάτι πρέπει να αφήσει και κάτι να κρατήσει. Προφανώς όταν εκδηλωθεί έντονη ανάγκη π.χ. πόνος, πρήξιμο, τραύμα  κ.α. στο στόμα σας, σε εσάς ή το παιδί σας, θα προστρέξετε σε αναζήτηση οδοντιατρικής βοήθειας. Πώς όμως θα αποφύγετε τα χειρότερα;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Βάλτε σε προτεραιότητα τη διαφύλαξη της στοματικής σας υγείας με πρόληψη που δεν στοιχίζει πολύ.
• Βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας δύο με τρεις  τουλάχιστον φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Μάθετε τη σωστή μέθοδο.
• Χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα, επιμένω γιατί υπάρχει τεκμηρίωση. Οι συνήθεις οδοντόκρεμες περιέχουν ποσότητα φθορίου κατάλληλη για ηλικίες μετά τα 6 χρόνια. Για μικρότερα παιδιά υπάρχουν ειδικές φθοριούχες οδοντόκρεμες.
• Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα ή βουρτσάκια μεσοδοντίων διαστημάτων ή κατάλληλες οδοντογλυφίδες.
• Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο πριν παρουσιασθεί έκτακτη ανάγκη.  
 Ο οδοντίατρος θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα των συνηθειών σας στοματικής υγιεινής και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Θα προβεί σε καθαρισμό των δοντιών σας, φθορίωση των δοντιών των παιδιών ενώ θα σφραγίσει τα χαλασμένα σας δόντια. 

Πρέπει να γνωρίζετε πως η βλάβη των δοντιών δεν περνάει μόνη της. Μία τερηδόνα που σήμερα είναι ανώδυνη και αντιμετωπίζεται απλά  και φθηνά π.χ. με ένα σφράγισμα, αν αφεθεί θα εξελιχθεί σε βλάβη του πολφού που θα προκαλέσει πόνο και θα χρειασθεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), ανασύσταση κ.λ.π. που απαιτούν μεγαλύτερη ταλαιπωρία και περισσότερα έξοδα, αν δεν καταλήξει στη δυσάρεστη εξαγωγή με όλα τα επακόλουθες ανάγκες για προσθετική αποκατάσταση.

Παρομοίως η ουλίτιδα είναι πλήρως ανατάξιμη όταν υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Με αυτόν τον τρόποι θα προλάβετε την εξέλιξή της σε περιοδοντίτιδα με κινητικότητα και απώλεια της οστικής στήριξης των δοντιών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

• Φροντίστε τα παιδιά σας από μικρή ηλικία. Τα νεογιλά δόντια, παιδικά, θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή θα αντικαθίστανται και θα συμπληρώνονται μέχρι τα 12 χρόνια ή και αργότερα. Κατά συνέπεια είναι εντελώς απαραίτητο να είναι υγιή για την ομαλή διατροφή του παιδιού και για τη φυσιολογική εξέλιξη των μόνιμων και την αποφυγή ορθοδοντικών ανωμαλιών. Η τερηδόνα στα νεογιλά, λόγω της ανατομίας τους, καλπάζει και φθάνει γρήγορα στον πολφό (το νεύρο του δοντιού) και αποστήματα δεν αργούν να εμφανιστούν.
Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι στην ηλικία των 6 χρόνων ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι πιο πέρα από τους νεογιλούς. Τέσσερα συνολικά δόντια σε όλο το στόμα.

Από όλα όσα  προαναφέρθηκαν εξάγεται το συμπέρασμα ότι με στοματική υγιεινή στο σπίτι, έγκαιρη επίσκεψη στον οδοντίατρο για πρώιμες οδοντιατρικές εργασίες και πρόληψη μπορείτε να έχετε τη στοματική σας υγεία  πάντοτε και κατά μείζονα λόγο στον καιρό της κρίσης.

Η οδοντιατρική παρουσιάζει  σήμερα πέρα από την εξέλιξη της γνώσης και αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Νέα υλικά, συσκευές και μέθοδοι θεραπείας  εμφανίζονται. Επιπρόσθετα η αυξημένη  επιμέλεια  καθαριότητας, απολύμανσης και  αποστείρωσης είναι σήμερα,  με τη μετανάστευση, περισσότερο αναγκαία από ποτέ, για την αποφυγή της μετάδοσης μολύνσεων.
Κάθε οδοντίατρος φιλοδοξεί να προσφέρει στους ασθενείς του τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Δυστυχώς το λειτουργικό κόστος της οδοντιατρικής είναι υψηλό, σκεφτείτε κατ’ αντιπαραβολή π.χ. το λειτουργικό κόστος ενός παθολογικού ιατρείου.

Από την άλλη πλευρά όσοι σπουδάσαμε οδοντιατρική, και μετεκπαιδευτήκαμε και αφιερώσαμε και αφιερώνουμε χρόνια και χρόνια για να μάθουμε όσα η επιστήμη μας προσφέρει, ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Είμαστε  κι εμείς κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται από την κρίση και έχουμε πλήρη επίγνωση του τι βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας. 
Τι κάνουμε; Προσαρμοζόμαστε. 
Το κόστος εργασίας δεν συμπιέζεται γιατί αρνιόμαστε να ρίξουμε το επίπεδο της οδοντιατρικής φροντίδας. Όλοι οι συνάνθρωποί μας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δικαιούνται το καλύτερο. Εκείνο που κάνουμε είναι να ρίχνουμε τις τιμές και να προσφέρουμε οικονομικές διευκολύνσεις στους αδύνατους. Δεν παύουμε δε να διεκδικούμε και μαζί σας, να αρθεί η πολιτεία στο ύψος των περιστάσεων και να προσφέρει αυτό, που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν στους πολίτες τους.


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2015/07/blog-post15.html#ixzz5AIEAmoDp

Δεν υπάρχουν σχόλια: