Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Γιατροί του Κόσμου: Διαμαρτυρία στα Προπύλαια για τον πόλεμο στην Συρία





Σε μια κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα, για την εμπόλεμη Συρία, προχώρησαν σήμερα οι Γιατροί του Κόσμου στα Προπύλαια.   

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, οι αντιπροσωπείες των Γιατρών του Κόσμου στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Βέλγιο την Ολλανδία και την Ελλάδα, βρέθηκαν την ίδια ώρα σε σημαντικά και αναγνωρίσιμα σημεία της κάθε χώρας, όπου φορώντας συμβολικά «ματωμένες» ιατρικές μπλούζες, έστειλαν το μήνυμά τους για τη Συρία.   

Η αντιπροσωπεία συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου αναρτήθηκε πανό.   

Οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στις εμπόλεμες περιοχές, με αποτέλεσμα οι τραυματίες να μένουν αβοήθητοι ακόμη και μέσα σε ιατρικές δομές. Αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου ανήρτησε πανό με το μήνυμα «Πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό και απομάκρυνση των τραυματιών από τη Συρία τώρα». 



Η ανακοίνωση από τους Γιατρούς Του Κόσμου:   
H 15η του Μάρτη σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 7 χρόνων πολέμου στη Συρία: 350.000 θάνατοι έχουν ταυτοποιηθεί. Η χώρα έχει αφαιμαχθεί. Περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της Συρίας είναι σε εξορία ή έχει μετακινηθεί προς το εσωτερικό της χώρας.   

Οι Γιατροί του Κόσμου καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της: Να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα να πράξει ότι είναι δυνατό ώστε να δοθεί ένα τέλος στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εδώ και μία επταετία.   

«Τα τελευταία 7 χρόνια στη Συρία ακόμα και η πρόσβαση στην Ιατρική φροντίδα έχει μετατραπεί σε «όπλο» του πολέμου. Την ώρα που οι βομβαρδισμοί ωθούν τον άμαχο πληθυσμό στο να καταφύγει σε σημεία που θα του προσφέρουν καταφύγιο και φροντίδα, οι καταστροφές νοσοκομείων αντιστοιχούν σε επίθεση στη σωματική ακεραιότητα του πληθυσμού. Μόνο τις 3 τελευταίες βδομάδες 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Γκούτα» δηλώνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Νικήτας Κανάκης.   

11,3 εκατομμύρια Σύριοι, ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν ανάγκη ιατρικής υποστήριξης και επιβιώνουν σε δυσμενείς συνθήκες. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διαδέχονται το ένα το άλλο όμως παραβιάζονται αμέσως μόλις υιοθετηθούν. Οι υποτιθέμενες ζώνες αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων, έτσι όπως αυτές έχουν οριστεί από τις συμφωνίες στην Αστάνα, δεν είναι παρά συμφωνίες που παραμένουν στα χαρτιά. Αυτός ο πόλεμος υπογραμμίζει την παρακμή ενός διεθνούς συστήματος που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.   

Οι Γιατροί του Κόσμου αρνούνται την αναπόφευκτη θνησιμότητα και απαιτούν, για ακόμη μία φορά, να προκριθεί μία πολιτική λύση και ζητούν τη διεθνή παρέμβαση για τον αφοπλισμό των αντιμαχόμενων δυνάμεων.   

Η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας, Francoise Sivignon επισημαίνει: «Μια διπλωματική παρέμβαση για τη επίλυση της σύγκρουσης πρέπει να επιτρέψει τον πολιτικό συμβιβασμό αυτού του διαρκούς πολέμου».   

Η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών της Συρίας – η ίδια που έχει εκδηλώσει αλληλεγγύη και αμοιβαία βοήθεια από την αρχή της σύγκρουσης, είναι ουσιώδης. Πρέπει να συμμετέχει σε συντονισμό με τα κράτη ή τις διακυβερνητικές οργανώσεις για την επίτευξη δίκαιης ειρήνης και συμφιλίωσης.   

Τέλος, οι Γιατροί του Κόσμου απαιτούν την τήρηση της ανθρωπιστικής ανακωχής για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών υγείας του άμαχου πληθυσμού ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της βίας, όπως και τη λήξη της ατιμωρησίας. Για αυτόν τον σκοπό οι Γιατροί του Κόσμου προχωρούν σε μία συμβολική δράση με στόχο να αφυπνήσουν την κοινή γνώμη αλλά και να ασκήσουν πίεση προς κάθε θεσμικό φορέα σε κάθε επίπεδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: