ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
Σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών την Τετάρτη 14 Μαρτίου συζητήθηκε το θέμα της κατάστασης και της στάσης του δήμου μετά την δέσμευση των λογαριασμών του από την ΕΥΔΑΠ απαιτώντας την εξόφληση ποσού άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή νερού από το Μόρνο στα διυλιστήρια του δήμου. Και σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο απέναντί μας είχαμε μια εταιρεία, την ΕΥΔΑΠ, που θέλει να αυγατίσει τα κέρδη της απ’ τον ιδρώτα του λαού. Όπως κι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή και που σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση, οι άλλες παρατάξεις του συμβουλίου βλογάνε σαν σωτήρες της περιοχής, του λαού και δε χάνουν ευκαιρία να κάνουν δηλώσεις στήριξης στην επιχειρηματικότητα.
Με γνώμονα αυτά τοποθετήθηκαν στο συμβούλιο στη λογική κόστους οφέλους, της ανταποδοτικότητας, των αντισταθμιστικών και της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», καθώς αντιμετωπίζουν το νερό όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα. Λογική που έχει ως συνέπεια την άποψη πως το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμος πλέον, είναι να διαπραγματευτεί σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, πόσα θα πληρώσει στην ΕΥΔΑΠ, τι διακανονισμό μπορεί να πετύχει από δω και πέρα. Γιατί αυτή είναι η ουσία της πρότασης της δημοτικής αρχής που υπερψηφίστηκε τελικά: ναι μεν δε δεχόμαστε τις απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ, αλλά αν μας έρθει δικαστική απόφαση θα πληρώσουμε σαν δήμος, γι’ αυτό και ζητάμε μία «τίμια διαπραγμάτευση» από μηδενική βάση με την εταιρία και διαιτητή την κυβέρνηση. Με αυτή τη θέση θα πάει την άλλη βδομάδα η δημοτική αρχή σε συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ και εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων. Σε αυτή τη λογική ήταν και η στάση, οι τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Ανεξάρτητα αν ψηφίσαν παρών στην πρόταση του δημάρχου, όπως η παράταξη του κ. Ταγκαλή ή επέλεξαν την αποχή από την ψηφοφορία, όπως η παράταξη του κ. Μέγκου, για τους δικούς τους λόγους.
Έχει εδώ ενδιαφέρον να αναφέρουμε και μερικά απ’ αυτά που ακούστηκαν στο συμβούλιο. Όπως για παράδειγμα την πρώην βουλευτή Φωκίδας κ. Μανδρέκα να δηλώνει ότι είναι ενάντια στα μνημόνια, σαν να μην ψήφιζε αυτή στο κοινοβούλιο μνημόνια. Ο δε αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Αναγνωστόπουλος έκανε πρόταση να αποφανθούν οι κάτοικοι του Δήμου για το αν ο Δήμος πρέπει να πληρώσει τα χρέη στην ΕΥΔΑΠ. Μάλλον γιατί η ίδια η Δημοτική αρχή δεν έχει το θάρρος να αποφασίσει ότι δεν πληρώνει, επειδή το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν οφείλουμε τίποτα στην ΕΥΔΑΠ. Ενώ ο κ. Δήμαρχος είπε ότι «οι πολιτικοί λένε ότι εμείς στη Φωκίδα μπορεί να έχουμε δίκιο», αναφερόμενος σε στελέχη της κυβέρνησης που συνομιλεί και μπορεί να δώσουνε λύση. Λες και δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν και εφαρμόζουν στο λαό μας τις αντιλαϊκές πολιτικές, τα μέτρα που δυναστεύουν τη ζωή μας!
Στον αντίποδα όλων αυτών, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα απαίτησαν να αποδεσμευτούν άμεσα οι λογαριασμοί του δήμου, να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του. Ζήτησαν από το δήμο να πάρει θέση μαζί με την ΚΕΔΕ, υπέρ της διαγραφής όλων των χρεών των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ. Το νερό και το ρεύμα είναι κοινωνικά αγαθά και σαν τέτοια πρέπει, επιβάλλεται, να χορηγούνται στο λαό με το μικρότερο αντίτιμο. Να αποδοθούν όλα τα χρωστούμενα - παρακρατηθέντα στους δήμους και γενικότερα να παρθούν όλα τα μέτρα από την κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις λειτουργίες τους για να μπορούν να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Θέση που θεωρούμε πως το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να βάλει στους φορείς της περιοχής, στο κίνημα, στο λαό της Φωκίδας και να γίνει δικιά του υπόθεση και στόχος πάλης.
Άμφισσα, 17/3/2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου