Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Οι Γερμανοί πιο σκληροί από ποτε: "Θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει" - Ούτε την πρόταση Ντάισελμπλουμ δεν δέχονται

Οι Γερμανοί πιο σκληροί από ποτε: `Θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει` - Ούτε την πρόταση Ντάισελμπλουμ δεν δέχονται
Κυβερνητική πηγή του Βερολίνου λέει πως είναι μεγαλύτερο το κόστος εάν ένας εταίρος σπάει συνέχεια τις συμφωνίες
- Το Βερολίνο απορρίπτει και την πρόταση του
Ντάισελμπλουμ για να δοθεί ένα μέρος της δόσης, εάν η Αθήνα κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις
- Ο
Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει ήδη πως ένα πρόβλημα στις αποπληρωμές συνιστά πιστωτικό γεγονός
- Η
Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί με τους Θεσμούς για να κάνουν συγκεκριμένες τις προτάσεις Βαρουφάκη
Το Βερολίνο κρατάει την πιο σκληρή στάση που θα μπορούσε απέναντι στην Ελλάδα κι αυτό φάνηκε από κυβερνητική πηγή, η οποία μιλώντας στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει αν δεν τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν.

Όπως σημείωσε η κυβερνητική πηγή της Γερμανίας "εάν ένα μέλος σπάει συστημικά τους κανόνες και τις συμφωνίες το κόστος για την ευρωζώνη είναι μεγαλύτερο από μία χρεοκοπία της Ελλάδας".

Επισημαίνει δε η κυβερνητική πηγή πως "αν είναι να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης συνολικά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη χρεοκοπία".

Μάλιστα, στο σημερινό κυβερνητικό briefing στη Γερμανία σε ερώτηση του Mega στον εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε για το εάν εννοεί τα όσα είπε χτες περί πιστωτικού γεγονότος, ο κ. Γιέγκερ δήλωσε πως ο κ. Σόιμπλε εννοεί αυτά που λέει. Μάλιστα, ο κ. Γιέγκερ δήλωσε πως πρέπει να ερωτηθεί ο κ. Βαρουφάκης εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για χρεοκοπία.

Είναι τόσο σκληρή η στάση των Γερμανών που απορρίπτουν και την πρόταση Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, πρότεινε στην Ελλάδα να προχωρήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να λάβει ένα μέρος της δόσης.
Tην ίδια ώρα, όχι σε τόσο αυστηρούς τόνους, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ελλάδα έχει την ευκαιρία για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά ζήτησε από την Αθήνα να κάνει πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει τις πρώτες προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Τώρα πρέπει αυτές οι προτάσεις να γίνουν συγκεκριμένες και να υπάρξει γι’ αυτό συνεργασία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε η κ. Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Βερολίνο. «Σε αυτή τη βάση εύχομαι ένα καλό μέλλον για την Ελλάδα» πρόσθεσε η καγκελάριος και παρέπεμψε ρητά στις επιτυχίες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Για να ξεπεραστεί η κρίση, συνέχισε η καγκελάριος, η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, και τόνισε ότι είναι σημαντικό «να είμαστε πρόθυμοι να συντονιστούμε περισσότερο σε ό,τι αφορά την οικονομική μας πολιτική». Εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι σημαντική και η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης, επισήμανε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η νομισματική ένωση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς μια οικονομική ένωση, ενώ ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης στη μάχη κατά της ανεργίας. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια μεγάλη ανάσα προκειμένου να αφήσει την κρίση εντελώς πίσω» κατέληξε.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: