Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ο ΘΌΛΟΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΑΜΑΣ - ΗΠΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΝΑΡΟΓΛΥΠΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ! !

http://www.filaktos.gr/wp-content/uploads/2013/10/Tholos-4.jpg
University of South Alabama, 17.06.98
ΠρύτανηςFrederick P. Whiddon (απόγονος του Λόρδου Βύρωνα)
«Αs I have said, the Tholos stands as a symbol of Greek contributions to the world of teaching and scholarship and it serves as a vivid reminder of our commitment to the pursuit of excellence in all things».
«Η Θόλος των Δελφών υψώνεται ως σύμβολο της ελληνικής συνεισφοράς στον κόσμο της μάθησης και υπηρετεί ως μια ζωντανή υπενθύμιση τους στόχους μας για καταξίωση του πανεπιστημίου μας σε όλους τους τομείς».
__________________________________
 Θεόδωρος Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος του Σ.Α.Ε., 25/04/98
Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αμερικής και Καναδά
 «Τόσα χρόνια μιλάμε, γράφουμε, κάνουμε συλλαλητήρια, προσπαθώντας να περάσουμε στους άλλους την αλήθεια. Εσύ έκανες ένα έργο που τα λέει όλα: Ορίστε κύριοι της Αμερικής, αυτοί είμαστε».
__________________________________
Θεόδωρος Λύρας, M.D. Ν. Αλαμπάμα των Η.Π.Α., 25/04/98.
«Ο Θεσσαλονικεύς διακεκριμένος γλύπτης, Ευάγγελος Φυλακτός, με μεγάλη δεξιοτεχνίαν εφιλοτέχνησε ένα πάρα πολύ ακριβές αντίγραφον, ακόμη και εις την μικροτέραν λεπτομέρειαν. Εάν παραθέσει κανείς τας δύο “θόλους” την μίαν δίπλα είς την άλλην, με δυσκολίαν ο παρατηρητής θα ξεχωρήση το πρωτότυπον από το αντίγραφον».
__________________________________
Σοφία Μετζάκη – Λάσζλο, 25/04/98
Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Νότια Αλαμπάμα
«Το μνημείο αυτό θα αποτελέσει τον πρεσβευτή του ελληνισμού στις Η.Π.Α.
__________________________________
Σοφία Μετζάκη – Λάσζλο, 25/09/05
Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Νότια Αλαμπάμα
«Ο τυφώνας “Κατρίνα” πέρασε στις 29 Αυγούστου και σάρωσε τα πάντα. Στην περιοχή της πόλης Μομπίλ (Mobile) Αλαμπάμα, οι ζημιές που εσημειώθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις ήταν τεράστιες. Σπίτια πλημμύρισαν και χάθηκαν, γέφυρες καταστράφηκαν. Ο αέρας φυσούσε μανιασμένος με 164 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ στο διάβα του οι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεφαν και σκορπούσαν τα πάντα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Το ελληνικό έργο του κ. Ευάγγελου Φυλακτού “η Θόλος των Δελφών” στέκεται πάντα περήφανο σε περίοπτο σημείο του Πανεπιστημίου SouthAlabama. Είναι αδιάψευστο σημάδι του Ελληνισμού και του πολιτισμού μας στο εξωτερικό. Τα ελληνικά έργα μένουν αιώνια και υπενθυμίζουν στους πάντες ότι “από δω πέρασαν Έλληνες”».
__________________________________
Απόστολος Καραχάλιος, νομάρχης Φωκίδος, 25/04/98
«Όταν αντίκρισα το μνημείο φωτισμένο, νόμισα ότι ήταν οφθαλμαπάτη. Τόση ήταν η ομοιότητα με το πρωτότυπο στους Δελφούς».
_______________________________
Δημήτρης Αλαμπάνος, βουλευτής Φθιώτιδας, 25/04/98
«………..Σήμερα ο Απόλλων και η Αθηνά κατοικούν εδώ στον περίλαμπρο ναό που κτίσαμε. Εκτός όμως από την αρχιτεκτονική όψη του μνημείου πρέπει κανείς να αντιληφθεί και τη σημασία, το συμβολισμό και την φιλοσοφική όψη των ελληνικών μνημείων της αρχαιότητας. Μέσα από το κομψοτέχνημα αυτό που στολίζει σήμερα την φιλόξενη πολιτεία σας, πιστεύω ότι θα πηγάσει η έμπνευση για μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και των Αξιών του».
__________________________________
Σοφία Μετζάκη – Λάσζλο, 26.04.99
Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Νότια Αλαμπάμα
«Η Θόλος παραμένει το στολίδι του Πανεπιστημίου και της πόλης και κοσμεί την είσοδο του Πανεπιστημίου. Στην γωνία της επάνω είναι ακόμα χαραγμένο το “Μακεδονία – Ελλάς”, για να το βλέπουν οι επερχόμενες γενιές, αλλά και οι Αμερικάνοι και να διαβάζουν περισσότερο την Ιστορία του Έθνους μας και να αποκτούν καλύτερες γνώσεις».
__________________________________
Νίνα Περοπούλου, «ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ»
Houston Texas, 24/06/98
«Το εξαίρετο έργο σας προβάλλει το μεγαλείο του Μακεδονικού Ελληνισμού, την δόξα των προγόνων μας, την ένδοξη κληρονομιά μας».
--------------------------------------------------------------------------------
-Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια μαρμάρου ΦΥΛΑΚΤΟΣ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες καλλιτεχνικές επιχειρήσεις μαρμάρου στον κόσμο. Η εμπειρία και οι θεωρητικές γνώσεις του Ευάγγελου και του Κωνσταντίνου Φυλακτού, η κατασκευαστική ικανότητα και η επαγγελματική συνέπεια της επιχείρησης είχαν σαν αποτέλεσμα να ασχοληθεί πολλές φορές ο ελληνικός και διεθνής τύπος για έργα που έχουν αποπερατωθεί με επιτυχία από την επιχείρηση: Σε δύο πανεπιστήμια των Η.Π.Α., σε τεχνικά γραφεία και ιδιώτες της Ελλάδας και του εξωτερικού, στο Άγιον Όρος και σε άλλους σύγχρονους ναούς και κυρίως για τη συμμετοχή μας στις αναστηλώσεις των κυριοτέρων μνημείων της χώρας μας.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: