Πριν πολλά χρόνια, βίωσα μια πρωτόγνωρη εμπειρία συναισθημάτων συμμετέχοντας στη πρώτη αναβίωση του Στοιχειού της Χάρμαινας. Ένιωσα την βαθιά ανάγκη να γράψω το δικό μου παραμύθι για το Στοιχειό, ώστε να του δώσω μια πιο συγκεκριμένη μορφή. Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα της ιστορίας αγάπης των ηρώων μου Κωνσταντή και Λενιώς, δυο αγαπημένων και οικείων ονομάτων, που γιορτάζουν την ίδια μέρα. Έπλασα τον Κωνσταντή, το παλληκάρι που δούλευε στο βυρσοδεψείο του θείου του, στη συνοικία της Χάρμαινας. Ήταν όμορφος, εργατικός και τίμιος νέος. Και την Λενιώ, μια πολύ όμορφη, νέα κοπέλα από ευκατάστατη οικογένεια της κοινωνίας της Άμφισσας.
Δημιούργησα την αιφνίδια απώλεια της Λενιώς από κεραυνό, δίπλα στην πηγή της Χάρμαινας. Τον θάνατο του Κωνσταντή στο ιστορικό Κάστρο της Άμφισσας, όπου εκεί βρίσκονταν και ονειρεύονταν το μέλλον τους. Και τέλος, την μεταμόρφωση του Κωνσταντή σε Στοιχειό της Χάρμαινας, που μοιρολογούσε για τα νιάτα που δεν έζησε και θρηνούσε για την αγάπη που έχασε.
. Το 1995 έγινε η πρώτη αναβίωση του Στοιχειού της Χάρμαινας από τον Δήμο Άμφισσας, με Δήμαρχο την Γιώτα Γαζή και αντιδήμαρχο πολιτισμού τον Γιάννη Ν. Παπαρίδη που η ιδέα της αναβίωσης ήταν δική του. Συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου.
Το 1996 έγραψα το βιβλίο «Το Στοιχειό της Χάρμαινας».
Το 1998 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Σελίδες απ΄τη Φωκίδα». . Το 2000 έγινε η πρώτη έκδοση του βιβλίου από τον Δήμο Άμφισσας, με Δήμαρχο τον Νικόλαο Φουσέκη. Η εικονογράφηση έγινε από τους μαθητές του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Άμφισσας, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή το ζωγράφο Γιώργο Σκυλογιάννη.
Το 2010 έγινε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου, από τον Δήμο Άμφισσας, με Δήμαρχο τον Ασημάκη Ασημακόπουλο. Η εικονογράφηση έγινε από τους μαθητές του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Άμφισσας, με υπεύθυνη την κεραμίστρια Βούλα Δ. Δασκαλοπούλου.
Η συγγραφέας
Μάντυ Δ. Δασκαλοπούλου
1 σχόλιο:
ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ - ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΜΑΙΝΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΗΣ ΜΑΡΚΑΤΟΥ
Δημοσίευση σχολίου