Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Αντιδράσεις στη Ναύπακτο για τη μαούνα που «έδεσε» στο ενετικό λιμάνι στην πιο τουριστική περίοδο

Στην τελευταία φάση τους έχουν μπει οι εργασίες Ανάδειξης και Αναστύλωσης του ιστορικού λιμένα Ναυπάκτου καθώς πλέον αναμένονται οι τελευταίες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του μνημείου για την αντιμετώπιση των σπηλαιώσεων που βάζουν σε κίνδυνο τη στατικότητά του.



Για το λόγο αυτό από σήμερα 7/8 ειδική φορτηγίδα έχει πλέον εισέλθει στο λιμάνι, ώστε να τοποθετήσει τα ειδικά κρηπιδώματα (τσιμεντένια block) περιμετρικά εσωτερικά του λιμανιού με σκοπό της διαπλάτυνση του περίγυρου.

Η εικόνα φυσικά «ξένισε» αρκετούς κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, ενώ είναι δεδομένο ότι δυσαρεστεί τους επιχειρηματίες του λιμανιού που παραπονιούνται για τον χρονικό διάστημα που θα επιλέχθηκε ώστε να εκτελεστούν οι συγκεκριμένες εργασίες.

Για οπτική ρύπανση και προσβολή του μνημείου μέσα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου έκανε λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Κοτσανάς, έκπληκτος από το  θέαμα της μαούνας μέσα στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Ο Ανδρές Κοτσανάς υποστηρίζει ότι πρόκειται για «προσβολή» στο μνημείο και «καταστροφή του τοπόσημου στο “πικ” της τουριστικής περιόδου», προσθέτοντας ότι οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελέσει η συγκεκριμένη φορτηγίδα, θα ξεκινήσουν μέρες αργότερα.

Ωστόσο, σε δημοσίευμα του nafpaktianews.gr  γίνεται λόγος για ανελαστικές ημερομηνίες ολοκλήρωσης των εργασιών -από πλευράς υπουργείου-, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια μετάθεσής τους για μετά το καλοκαίρι, δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αλλά και τις απαιτήσεις των εργασιών που θα ακολουθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση το θέαμα ενώ οδεύουμε στην «καρδιά» του Αυγούστου επ’ ουδενί δεν είναι «εύπεπτο» θέαμα για τα μάτια κανενός.

Οι εργασίες εντάσσονται στις εργασίες ανάδειξης και αναστύλωσης στις οποίες βρίσκεται το μνημείο και εκτελούνται υπό την ευθύνη της διεύθυνσης έργων του ΥΠ.ΠΟ. Το σύνολο των έργων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: