Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

FT: Μέτοχος σε διυλιστήριο η Αλεξία Μπακογιάννη, που αγοράζει με 1,5 δισ. εργοστάσιο πετρελαίου στη Σικελία

Ο Beny Steinmetz είναι γνωστός στην Ελλάδα και από την συμμετοχή που είχε στην Πανγαία, την εταιρεία ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας που έχει μετονομαστεί σε Prodea



Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα της Washington Post για μια ελληνική εταιρεία την Motoroil, που φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να προμηθεύεται μέσω Τουρκίας ρωσικό πετρέλαιο και με αυτό να πρoμηθεύει πλοία και αεροπλάνα των ΗΠΑ, άλλη μία ιστορία με ελληνικό ενδιαφέρον αποκαλύπτει ένα άλλο μεγάλο διεθνές μέσο ενημέρωσης, οι Financial Times. Αυτή τη φορά, η ιστορία αφορά τον επιχειρηματία από το Ισραήλ, Beny Steinmetz, ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα για την επένδυσή του στην Prodea (πρώην Πανγαία) και ο οποίος φέρεται να είναι συνεταίρος της Αλεξίας Μπακογιάννη, κόρη της Ντόρας Μητσοτάκη-Μπακογιάννη, αδελφής του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και ανηψιάς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

O επιχειρηματίας Beny Steinmetz.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ότι ο Μπένι Στάινμετζ συνδέεται με το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιταλίας. Σύμφωνα με αυτό, η εταιρεία που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας από την πρώην ιδιοκτήτρια ρωσική εταιρεία Lukoil, έχει δεσμούς με τον επιχειρηματία που είχε ορυχεία στην Αφρική, τον Beny Steinmetz, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά.
Οι δεσμοί μεταξύ του γαλλο-ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil εφέτος με την υποστήριξη της εταιρείας Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό.

Ο Steinmetz , ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επκαλείται πηγές με γνώση.

Ο Steinmetz, σύμφωνα με το δημοσίευμα συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια, ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η οποία φέρεται να κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο. Η κυρία Μπακογιάννη υπήρξε επίσης για λίγο χρονικό διάστημα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας .

Ένα ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επίσης επενδυτής στο Argus New Energy Fund, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της GOI Energy, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή. Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Michael Bobrov, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.

Η αναγκαστική πώληση του εργοστασίου της Σικελίας, που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε καθώς η ΕΕ ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικώνπετρελαϊκών προϊόντων διαθαλάσσης τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Giorgia Meloni ενέκρινε την πώληση στην GOI Energy αφού η εταιρεία πλειοδότησε με αντίπαλο την αμερικανική εταιρεία Crossbridge και την ελβετική Vitol. Πρόσφερε επίσης ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις θέσεις εργασίας, ανέφερε τότε η κυβέρνηση.

Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση απάτης με ακίνητα. Το 67χρονο στέλεχος αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση έκδοσης.

Ο Στάινμετζ είπε ότι η δίκη και η ποινή της Ρουμανίας είχαν πολιτικά κίνητρα. Η Ιταλία και η Ελλάδα αρνήθηκαν επίσης να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Βουκουρεστίου.

Ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε και σε άλλη μια δίκη για δωροδοκία το 2021 από ελβετικό δικαστήριο μετά από υπόθεση εξόρυξης που αφορούσε την απόκτηση κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας. Ο Steinmetz άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Γόνος μιας επιχειρηματικής δυναστείας διαμαντιών, ο Steinmetz επέκτεινε την οικογενειακή περιουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η BSG Resources δραστηριοποιείται σε 25 χώρες με δραστηριότητες που καλύπτουν εξόρυξη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μέταλλα.

Η GOI Energy φέρεται να ελέγχεται από ένα ίδρυμα όπου ιδιοκτήτες είναι μέλη της οικογένειας του κ. Steinmetz αλλά όχι ο ίδιος ο Steinmetz και έχουν μειοψηφική συμμετοχή  επενδυτής στο επενδυτικό κεφάλαιο Argus.

Οι γαμπροί του Steinmetz, Ohad και Eder Schwartz, κατέχουν από κοινού την Green Oil Israel με έδρα το Ισραήλ, η οποία λειτουργεί το διυλιστήριο Bazan που βρίσκεται στον κόλπο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά αρχεία. Ο Bobrov κατέχει επίσης το 50% των μετοχών στο διυλιστήριο Bazan, δείχνουν τα αρχεία.

Η Αλεξία Μπακογιάννης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, βοήθησε επίσης τον Steinmetz στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας στην προσπάθειά του να μην εκδοθεί στη Ρουμανία.

Τα αρχεία της κυπριακής εταιρείας δείχνουν ότι το 76% GOI Energy κατέχεται από το Argus New Energy Fund, του οποίου οι μέτοχοι είναι δύο δικηγόροι με έδρα τη Λευκωσία. Επίσης ο Μπομπρόφ κατέχει το 20%. Το υπόλοιπο 4% κατανέμεται μεταξύ της Completicos Holdings, της οποίας μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και ο Itzik Gur, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Ο Gur είναι ένας Ισραηλινός υπήκοος που καταχωρίστηκε ως «συνεργάτης» του Steinmetz σε κλήτευση δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ. ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΕΝΑ PASS