Ο Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Παύλος Κόντος, μιλάει για το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που φέρνει κοντά ελληνικό και κινέζικο φιλοσοφείν.
Ελλάδα και Κίνα. Δύο εντελώς διαφορετικές χώρες με τεράστια ιστορία και ειδικά στους κόλπους της Φιλοσοφίας. Σε πρώτη φάση φαίνονται εντελώς διαφορετικές, ωστόσο ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θέλει να συνδυάσει τους δύο εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς με σπουδές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη χώρα του μεταξιού.
Ο Διευθυντής του παραπάνω μεταπτυχιακού προγράμματος και Αντιπρόεδρος στο «Κέντρο ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού» μίλησε για τη νέα αυτή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και όλα όσα θα ήθελε κανείς να μάθει γύρω από το θέμα.
—Κύριε Κόντο,* η China Daily δημοσίευσε πρόσφατα εκτενές άρθρο με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η συναρπαστική του περιπέτεια στον Δρόμο του μεταξιού». Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών πρωταγωνιστεί σε μια σειρά ακαδημαϊκών συνεργασιών με Πανεπιστήμια της Κίνας. Θα σας μιλήσω μόνο για το νέο, καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Φιλοσοφίας για το οποίο είμαι υπεύθυνος.
Το πρόγραμμα είναι αγγλόφωνο και διετές και έχει τίτλο: MA in Greek & Chinese Civilizations: a comparative approach.
—Σε τι συνίσταται η καινοτομία του;
Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα είναι μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα για δύο λόγους: Πρώτον, είναι το μόνο που προσφέρει μια συγκριτική μελέτη των δύο αυτών πολιτισμών (με έμφαση στη φιλοσοφία), του Ελληνικού και του Κινεζικού. Δεύτερον, είναι το μόνο που συνδυάζει έναν πρώτο χρόνο σπουδών στην Κίνα (στην πόλη Chongqing που είναι η έδρα του Southwest University) και έναν δεύτερο χρόνο σπουδών στην Πάτρα, υπό την αιγίδα του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (και σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης).
—Πότε ξεκινάει;
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη του 2023 στο Chongqing. Ο πρώτος χρόνος σπουδών, στην Κίνα, περιλαμβάνει μια γενική εισαγωγή στον κινεζικό πολιτισμό, ενώ ο δεύτερος χρόνος σπουδών, στην Πάτρα, θα είναι επικεντρωμένος στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Οι αιτήσεις έχουν ήδη ανοίξει στην ιστοσελίδα: https://magr-cn.philosophy.upatras.gr/
—Για ποιο λόγο να παρακολουθήσει κανείς αυτό το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα;
Τρεις είναι οι πιο προφανείς λόγοι για να παρακολουθήσει κανείς αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα: (1) Η ίδια η αξία του επιστημονικού αντικείμενου, καθώς το πρόγραμμα προσφέρει μια συγκριτική μελέτη των δύο πολιτισμών. Σημειώστε ότι οι συγκριτικές σπουδές είναι το ζητούμενο της εποχής μας σε πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. (2) Για την τεράστια ευκαιρία που προσφέρει να βρεθεί κανείς στην Κίνα για ένα χρόνο, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, και να γνωρίσει αυτόν τον άγνωστο σε εμάς πολιτισμό εκ των έσω. (3) Γιατί τα δίδακτρα είναι προς το παρόν πολύ χαμηλά (μόνον 2.000 ευρώ τον χρόνο) και δεν θα παραμείνουν χαμηλά για πάντα …
—Καλά όλα αυτά, αλλά δεν αναφερθήκατε καθόλου στις επαγγελματικές προοπτικές.
Θα σας πω. Παντού στον κόσμο δημιουργούνται ακαδημαϊκές θέσεις για συγκριτικά αντικείμενα, για αντικείμενα που δεν καλλιεργούν μόνον τον δυτικό πολιτισμό. Οι απόφοιτοι αυτού του μεταπτυχιακού προγράμματος θα έχουν ένα καθαρό προβάδισμα. Και, ας μη γελιόμαστε, ο δρόμος του μεταξιού δεν είναι μύθος. Αν και, βεβαίως, δεν είναι μονόδρομος, αντιστοιχεί σε μια νέα οικονομική και πολιτική πραγματικότητα.
—Επιτρέψτε μου να γίνω λίγο πιο πιεστικός: στη συνεργασία με την Κίνα δεν τίθεται θέμα πολιτικό, θέμα δημοκρατικότητας;
Έχω διδάξει πολλές φορές σε πανεπιστήμια στο Πεκίνο και, πράγματι, κάποια πράγματα ξενίζουν. Αλλά δείτε την άλλη όψη του νομίσματος (και τη γνωρίζουν καλά και οι Κινέζοι συνεργάτες μας και ο κρατικός τους μηχανισμός): εάν αυτό το πρόγραμμα μέλλει να επηρεάσει ιδεολογικά κάποιους, αυτοί οι κάποιοι θα είναι οι κινέζοι φοιτητές και φοιτήτριες. Ξέρετε πώς αποκαλούν την Πάτρα όσοι έχουν έρθει εδώ για άλλα προγράμματα του Τμήματος Φιλοσοφίας; Patradise!
—Νομίζετε ότι υπάρχει στην Ελλάδα ενδιαφέρον για τον κινεζικό πολιτισμό;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πλήρης άγνοια για τον κινεζικό πολιτισμό. Αλλά, έχοντας εξασφαλίσει ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προγραμματίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα μια σειρά από δράσεις που θα παρουσιάσουν τον κινεζικό πολιτισμό με τρόπο κατανοητό και επιστημονικά άρτιο: συνέδρια, σεμινάρια, μια νέα ελληνική εκδοτική σειρά, κτλ. Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά θα φέρουν σύντομα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
—Κάποιο επιπλέον κίνητρο για τους Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες;
Ναι, ένα ισχυρό κίνητρο: δέκα (10) υποτροφίες για Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες για τον πρώτο χρόνο παραμονής τους στην Κίνα, όλες εξασφαλισμένες από την κινεζική πλευρά!
*Ο Παύλος Κόντος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου