© AFP 2022 / Sameer Al-Doumy
Διαβάστε το ria.ru
ΜΟΣΧΑ, 29 Αυγούστου – RIA Novosti, Irina Krasikova. Η Ευρώπη έχει κρίσιμη έλλειψη ενεργειακών πόρων και οι τιμές της ενέργειας σπάνε ρεκόρ. Η μία μετά την άλλη οι βιομηχανικές επιχειρήσεις κλείνουν τις πόρτες τους επειδή το κόστος τους είναι πολύ υψηλό. Ο πληθυσμός αναγκάστηκε επίσης να σπαταλήσει: ο πληθωρισμός είναι διψήφιος. Εδώ ένα άρθρο του RIA Novosti εξηγεί πόσο ακριβές είναι οι κυρώσεις.
Κυρώσεις στο κεφάλι
Τον Σεπτέμβριο η Slovalco, ο κύριος προμηθευτής αλουμινίου στην Ευρώπη, θα κλείσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της στη Σλοβακία. Το εργοστάσιο αναμένεται να απολύσει περίπου τριακόσια μέλη του προσωπικού και πάνω από χίλιους εργαζόμενους από εταιρείες υπεργολαβίας.
Το χυτήριο έχει μειώσει την παραγωγή του πρωτογενούς ελαφρού μετάλλου κατά 40% από την αρχή του έτους. Τώρα η χωρητικότητα χρησιμοποιείται κυρίως για ανακύκλωση.
Νωρίτερα, το ολλανδικό χυτήριο ψευδαργύρου Budel ανέφερε την αναστολή.
Οι ακριβοί ενεργειακοί πόροι έπληξαν επίσης τη χημική βιομηχανία. Ο ρουμανικός κολοσσός Chimcomplex, ο οποίος παράγει πολυόλες, οκτανόλη και ισοβουτανόλη που απαιτούνται για κόλλα, στεγανωτικά και βερνίκια, έκλεισε.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Υπάρχουν επιστολές προς τον καγκελάριο Olaf Scholz, τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner και τον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck.
Το πλήρες κλείσιμο της SKW Sticksoffwerke Piesteritz απειλεί με καταστροφή ολόκληρη τη χώρα. Εκτός από τα λιπάσματα, η εταιρεία παράγει επίσης το Adblue, ένα χημικό για τον καθαρισμό των καυσαερίων των κινητήρων ντίζελ, με τα οποία εφοδιάζονται σχεδόν όλα τα φορτηγά στη Γερμανία.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος η ενεργειακή κρίση να μειώσει τη συνολική παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων στην Ευρώπη κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο.
Η δρομολόγηση του έτοιμου προς λειτουργία Nord Stream 2 θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση. Αλλά η Δύση είναι ανένδοτη. “Η ευκαιρία να επιβιώσουμε καλύτερα το χειμώνα θα μετατραπεί σε δραματική πολιτική αποτυχία”, δήλωσε ο Robert Habeck.
Έτσι, υπερασπιζόμενες τις φιλοδοξίες τους, οι αρχές της ΕΕ σκοτώνουν τη βιομηχανία στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις στη Λιθουανία και τη Λετονία αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με τις πωλήσεις – το κόστος των προϊόντων έχει εκτοξευθεί αρκετές φορές, δήλωσαν οι επικεφαλής των εξειδικευμένων συνομοσπονδιών των κρατών της Βαλτικής.
“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις για την αδιάλειπτη προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι εισαγωγές από τη Νορβηγία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και επίσης δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αμερική δεν καλύπτουν πλήρως τις ευρωπαϊκές ανάγκες. Ως εκ τούτου, η παραγωγή και το ΑΕΠ στην περιοχή αναμένεται να μειωθούν”, προειδοποιεί ο Georgy Svirin, ειδικός στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές στην αγορά Finmir.
Η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, επισημαίνουν οι ειδικοί της διεθνούς εταιρείας χρηματοπιστωτικών συμμετοχών UBS Group.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η οικονομία 19 χωρών θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο.
Οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρώπη έφτασε σε υψηλό 25ετίας: στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, επιταχύνθηκε στο 8,9%, στην ΕΕ – στο 9,8.
“Οι χώρες-μηχανές, όπως η Γερμανία, εξακολουθούν να παρέχουν κρατική στήριξη σε βασικές εταιρείες. Στις φτωχότερες χώρες, όμως, οι προοπτικές για τις εταιρείες είναι ζοφερές”, δήλωσε ο Oleg Cherednichenko, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Plekhanov.
Χτύπημα στα ευρωπαϊκά πορτοφόλια
Η ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται στον Παλαιό Κόσμο από την περασμένη άνοιξη. Τα τιμολόγια αυξήθηκαν μετά την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, με το οποίο λειτουργούν οι περισσότεροι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί. Η περιορισμένη προσφορά στην αγορά και η χαμηλή πλήρωση των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην ΕΕ είχαν αντίκτυπο. Η υψηλή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ασία έριξε λάδι στη φωτιά.
Από το φθινόπωρο, η τιμή του μπλε καυσίμου κυμαινόταν γύρω στα χίλια δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.
Στις αρχές Μαρτίου του 2022 η τιμή εκτοξεύτηκε στις τέσσερις χιλιάδες, υπό το φόβο της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών πόρων. Επιπλέον, η ροή μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού Nord Stream μειώθηκε. Και το δρομολόγιο Γιαμάλ-Ευρώπη έχει σταματήσει εντελώς.
Στη συνέχεια, οι αντιρωσικές κυρώσεις εκτόξευσαν το κόστος της ενέργειας στα ύψη. Επιπλέον, η ασυνήθιστη ζέστη ανάγκασε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο τον κλιματισμό.
Επιπλέον, ο ανταγωνισμός για το ΥΦΑ μεταξύ Ευρώπης και Ασίας έχει ενταθεί – και οι δύο χώρες σπεύδουν να αποθηκεύσουν καύσιμα ενόψει του χειμώνα.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ έχει αρχίσει να αγοράζει υπερβολικά πολύ φυσικό αέριο, βυθίζοντας έτσι τον κόσμο σε ενεργειακή κρίση.
Η μεταβλητότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να υφίσταται. Την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Σεπτεμβρίου ξεπέρασαν τα 3.400 δολάρια. Οι τιμές αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο Nord Stream θα κλείσει για τρεις ημέρες από τις 31 Αυγούστου λόγω προγραμματισμένης συντήρησης.
Η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ συγκαλεί επείγουσα συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για να συζητηθούν μέτρα για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Petr Fiala.
Η αύξηση του κόστους των καυσίμων πλήττει όχι μόνο τους βιομηχάνους, αλλά και τους απλούς Ευρωπαίους. Για παράδειγμα, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ – τέσσερις χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβατώρα (τέσσερα ευρώ ανά κιλοβατώρα).
Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα σε αρκετές χώρες της ΕΕ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά day-ahead αυξήθηκε πάνω από τα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα – ένα ιστορικό υψηλό.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Δύση δεν έχει σκεφτεί τίποτα καλύτερο από το να εξοικονομήσει χρήματα για θέρμανση. Για παράδειγμα, οι αρχές στη Γερμανία προτείνουν να μειωθεί η θερμοκρασία στα γραφεία και τους δημόσιους χώρους στους 19 βαθμούς Κελσίου. Τα κτίρια στα οποία οι άνθρωποι “δεν παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα” δεν θα πρέπει να θερμαίνονται καθόλου, λένε οι αρμόδιοι.
“Σίγουρα δεν θα υπάρχουν παγάκια στα σπίτια. Πέντε χώρες της ΕΕ έχουν γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90 %. Ο Παλαιός Κόσμος θα επιβιώσει από τον χειμώνα – έναν κρύο χειμώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ακόμη και αν σταματήσουν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποθέματα. Ωστόσο, θα υπάρξουν δυσκολίες τον επόμενο χειμώνα, εάν δεν αυξηθούν οι προμήθειες”, δήλωσε ο Georgiy Svirin.
Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι πιο δυσοίωνες. “Το κόστος παραγωγής εξαρτάται από τις τιμές του φυσικού αερίου και τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Το πιθανότερο είναι ότι πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να αναστείλουν τις εργασίες τους – και αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις”, πιστεύει ο εμπειρογνώμονας.
Η έλλειψη μόνιμων πηγών εισοδήματος και οι υψηλές τιμές στα καταστήματα απειλούν με κοινωνική και οικονομική έκρηξη στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η αύξηση της τιμής των λιπασμάτων λόγω του κλεισίματος σχεδόν του ενός τετάρτου των εργοστασίων στην ΕΕ συνοδεύεται από κακές σοδειές. Έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη τροφίμων στην περιοχή ήδη από το 2023-2024.
https://ria.ru/20220829/zavody-1812363074.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου