Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Οι 4 βασικοί τύποι ναρκισσιστών και πώς να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά τους

Ο τυπικός μεγαλοπρεπής ναρκισσιστής, που απεικονίζεται περισσότερο σε ταινίες, μπορεί να επισκιάζει έναν λιγότερο γνωστό, αλλά εξίσου δύσκολο τύπο προσωπικότητας: τον ευάλωτο ναρκισσιστή.

 

Σύμφωνα με το Google Trends, η χρήση του όρου «ναρκισσιστής» έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία 10 χρόνια. Συχνά χρησιμοποιείται ως περιστασιακή προσβολή. Σε κανέναν δεν αρέσει να είναι γνωστός ως ναρκισσιστής ή να τον κατηγορούν για ναρκισσιστική συμπεριφορά – παρόλο που, για έναν ψυχολόγο, οι ναρκισσιστικές ανάγκες είναι τόσο φυσιολογικές όσο και καθολικές.

Θέλουν να τους αναγνωρίζουν και να τους εκτιμούν όλοι στη ζωή τους, και οι προθέσεις τους είναι, σε γενικές γραμμές, αρκετά καλοπροαίρετες. Μακριά από το να δείχνουν έλλειψη ενσυναίσθησης, όπως συμβαίνει στο άτομο με την παραδοσιακή ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ενσυναίσθησή τους για να συντονίζονται με αυτό που σας ευχαριστεί, και με αυτόν τον τρόπο, βρίσκουν επιβεβαίωση.

Αντίθετα, ένας κακοήθης ναρκισσιστής δεν κάνει τίποτα προς όφελός σας. Είναι ικανός να προσπαθήσει να καταστρέψει άλλους ανθρώπους προκειμένου να στηρίξει την εύθραυστη αίσθηση του εαυτού του. Ο Kernberg περιέγραψε για πρώτη φορά τον κακοήθη ναρκισσιστή στα τέλη της δεκαετίας του 1980, περιγράφοντάς τον ως ένα μείγμα ναρκισσιστικής και αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν μακροχρόνιες σχέσεις, αλλά η συμπεριφορά τους είναι ασταθής και μπορούν να γίνουν επιθετικοί αν αντιληφθούν ότι απειλούνται. Εσωτερικά, εργάζονται σκληρά για να προστατεύσουν τις μεγαλοπρεπείς αυτοαντιλήψεις τους και συχνά αντιλαμβάνονται καθημερινά γεγονότα – όπως ένα τυχαίο σχόλιο – ως επιθέσεις.

Τα άτομα με αντικοινωνικό ναρκισσισμό δεν αισθάνονται επίσης ότι περιορίζονται από την αλήθεια, αλλά όταν αποκαλύπτεται ότι έχουν πει κάποιο ψέμα, μπορεί να θυμώσουν. Βλέπουν το κοινωνικό τοπίο σαν έναν τεράστιο διαγωνισμό και θα κάνουν τα πάντα για να τον κερδίσουν.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο, λιγότερο προφανές είδος ναρκισσιστή, εκτός από τους αντικοινωνικούς και μεγαλοπρεπείς τύπους: ο κρυφός ή ευάλωτος ναρκισσιστής. Και αυτά τα άτομα πιστεύουν ότι είναι ανώτερα, αλλά κρατούν αυτές τις πεποιθήσεις για τον εαυτό τους. Οι ευάλωτοι ναρκισσιστές είναι βαθιά εγωκεντρικοί, διατηρούν μια τεχνητά διογκωμένη αίσθηση του εαυτού τους και πιστεύουν ότι δικαιούνται περισσότερη προσοχή από όση λαμβάνουν.

Ως εκ τούτου, αισθάνονται χρόνια θυματοποιημένοι, σαν ο κόσμος να έχει αποτύχει να αναγνωρίσει τη λαμπρότητα ή την ιδιαιτερότητά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρυφός ναρκισσιστής γίνεται επιρρεπής σε συναισθήματα κατάθλιψης, ακόμη κι όταν εκφράζει ισχυρή περιφρόνηση για τους άλλους ανθρώπους. Αυτοί οι ναρκισσιστές, επίσης, στερούνται ενσυναίσθησης – μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, αλλά η ευαισθησία τους δεν επεκτείνεται στα συναισθήματα των άλλων.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε τις σχέσεις σας με άτομα που έχουν ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Συχνά, θα σας απογοητεύσουν δίνοντας προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες έναντι των δικών σας και δεν θα απολογηθούν γι’ αυτό. Μπορεί να αισθάνεστε ότι αγωνίζεστε να κερδίσετε την προσοχή τους, ότι προσέχετε τι λέτε για να μην τους προσβάλλετε ή κατηγορείστε συνεχώς για τις αρνητικές εμπειρίες στη ζωή τους.

Αν νιώθετε έτσι, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να προσδιορίσετε και να κατανοήσετε ένα προς ένα τα χαρακτηριστικά τους. Η επίγνωση αυτών των προσωπικοτήτων και των υποτύπων τους μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καλύτερα όρια ανάμεσα στον εαυτό σας και σε αυτούς τους ανθρώπους.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/us/blog/i-hear-you/201904/4-types-narcissist-and-how-spot-each-one


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: