Στην Άμφισσα, στα Σάλωνα όπως τα αποκαλούσαν παλαιότερα, έγινε η πρώτη ηρωική ενέργεια στη Ρούμελη, μόλις ξεκίνησε η Επανάσταση. Στις 10 Απριλίου 1821, ανήμερα του τότε Πάσχα,
οι Έλληνες επαναστάτες απελευθέρωσαν το Κάστρο των Σαλώνων. Μέσα από αυτή την ενέργεια αναδείχθηκε ο φιλικός κλεφταρματολός Πανουργίας σε ηγετική μορφή του Αγώνα.
Στην οικία Πανουργιά, δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα που βρίσκεται στο κέντρο της Άμφισσας, στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης. Είναι αφιερωμένο στη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής μνήμης αναφορικά με τη σπουδαία συμβολή της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Στο Χρισσό Φωκίδας, το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο, ο συλλέκτης και δωρητής Ηλίας Δαραδήμους, επί σειρά ετών, διασώζει και διαφυλάσσει αντικείμενα της λαϊκής μας παράδοσης από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η συλλογή περιλαμβάνει λαϊκές φορεσιές μοναδικής ομορφιάς και τέχνης, γκραβούρες, πίνακες, κειμήλια, σκεύη και τόσα άλλα αντικείμενα που φωτίζουν την ιστορία μας και την ταυτότητά μας, μέσα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Ο Δήμος Δελφών τιμάει την ιστορία και τους ήρωές τους, αλλά κοιτάζει και το μέλλον. Αυτό επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι επετειακές δράσεις που ετοιμάζει, δράσεις που συνδυάζουν την ανάδειξη της προσφοράς του τόπου στην Επανάσταση με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την αναπτυξιακή προοπτική. Αλλά και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας φιλοδοξεί μέσα από ψηφιακές υποδομές να προωθήσει και να υποστηρίξει τη βιωματική εξερεύνηση του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τη γνώση της ιστορίας της περιοχής, με έμφαση στο 1821.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου