ΑΘΗΝΑ. Ενας ομογενής είναι μεταξύ των πρωτεργατών της κίνησης των 12 ισχυρών ποδοσφαιρικών ομάδων να ιδρύσουν την Εuropean Super League και να αποσχιστούν από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (OYEΦΑ) προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Γηραιάς Ηπείρου.
Πρόκειται για τον Ιβάν Γκαζίδη, ομογενή από τη Νότιο Αφρική, ο οποίος είναι εκτελεστικός διευθυντής της ιταλικής Μίλαν (μιας από τις ιστορικότερες ποδοσφαιρικές ομάδες του Κόσμου) που μετέχει στην κίνηση των «12». Ο Γκαζίδης δε, έχει προηγούμενη διοικητική θητεία (και μάλιστα υψηλόβαθμη) στην Αρσεναλ (που επίσης μετέχει στην κίνηση των «12»).
Ο πρόεδρος των «12 ανταρτών» και «ισχυρός άνδρας» της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, σε δηλώσεις του, τόνισε πως η ιδέα για τη δημιουργία της Εuropean Super League δεν ήρθε τώρα, αλλά έχει κάποια χρόνια που είναι στο μυαλό τους και η αγγλική εφημερίδα «Daily Mail» βρήκε τον τόπο, τον χρόνο και τους ανθρώπους που «γέννησαν» την ιδέα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Ιβάν Γκαζίδης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, που συνοδεύεται και με φωτογραφικό ντοκουμέντο της «Daily Mail», στα τέλη του Οκτωβρίου του 2017 στο ιταλικό εστιατόριο «Locanda Verde» της περιοχής Tribeca στη Νέα Υόρκη τέσσερα από τα σημερινά δώδεκα ιδρυτικά μέλη της European Super League συναντήθηκαν για να ξεκινήσουν την... ανταρσία. Συγκεκριμένα, ήταν ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αρσεναλ -και μετέπειτα εκτελεστικός διευθυντής στη Μίλαν- Ιβάν Γκαζίδης, οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζοέλ και Αβι Γκλέιζερ, μαζί με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του συλλόγου, Εντ Γούντγουορντ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εντ Γούντγουορντ υπήρξε τραπεζίτης της JP Morgan, του τραπεζικού συστήματος που τη Δευτέρα (19/4) επιβεβαίωσε -στο «Reuters»- πως θα χρηματοδοτήσει την... European Super League.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της ημερομηνίας, το βασικό θέμα της συζήτησης που είχαν ήταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με τις Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ να θέλουν περισσότερα έσοδα από αυτά. Ομως στο «τραπέζι» έπεσε και το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μια «κλειστή» λίγκα. Ιδέα που 4 χρόνια μετά, το 2021, έγινε πράξη, με την ίδρυση της European Super League.
«Κλειδί» του «μυστικού δείπνου» είναι χωρίς αμφιβολία ο γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ Ιβάν Γκαζίδης. Ο 57χρονος (1964) ομογενής το 2017 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Αρσεναλ, ενώ την επομένη, το 2018, αποχώρησε και μέχρι σήμερα είναι στέλεχος, της Μίλαν, που όπως και η Αρσεναλ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Super League.
Η... εμπλοκή του κ. Γκαζίδη με το ποδόσφαιρο είναι μακρά και πετυχημένη... Το 1964, όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του Κώστας Γκαζίδης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση στη δίκη του Μπραμ Φίσερ, του επικεφαλής συνηγόρου υπεράσπισης του Μαντέλα. Τέσσερα χρόνια αργότερα η οικογένειά του μετανάστευσε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και ο μικρός Ιβάν έγινε Σίτι. Αφού το 1986 αποφοίτησε με master στη Νομική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 1992 πέρασε τον Ατλαντικό για να εργαστεί στη δικηγορική φίρμα Latham & Watkins των ΗΠΑ. Ομως το μεγάλο άλμα έγινε το 1994, όταν οι ΗΠΑ που είχαν αναλάβει να διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο έπρεπε -βάσει δεσμεύσεων- να επανεκκινήσουν το δικό τους πρωτάθλημα. Κι εκεί «μπαίνει» ο Γκαζίδης, που είναι μεταξύ των ιδρυτικών διοικητικών στελεχών, όταν στις 17 Δεκεμβρίου 1993 ανακοινώθηκε επίσημα το Major League Soccer (MLS). Στα 14 χρόνια που ήταν αντιπρόεδρος του MLS συνδύασε το όνομά του με πολλές μεγάλες εμπορικές συμφωνίες, αλλά και μεταγραφές όπως του Ντέιβιντ Μπέκαμ στους Γκάλαξι του Λος Αντζελες.
Το 2007 η Αρσεναλ άλλαξε χέρια και η νέα διοίκηση του Ουζμπέκου μεγιστάνα Αλισερ Ουσμάνοφ κάλεσε τον Γκαζίδη να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του συλλόγου και ουσιαστικά να υποσκελίσει τον Αρσέν Βενγκέρ και τις απεριόριστες εξουσίες που είχε ο Αλσατός, μετά από 12 χρόνια θητείας και αρκετές επιτυχίες στον σύλλογο. Η δυναμική του Γκαζίδη και οι επιτυχίες του με εμπορικές αλλά και μεταγραφικές κινήσεις ήρθαν σε κόντρα με το «απόλυτο αφεντικό» της ομάδας τον Αρσέν Βενγκέρ, αλλά τα 450 εκ. ευρώ ετήσια έσοδα ήταν η καλύτερη απάντηση του ομογενή στους δύο βασικούς μετόχους της ομάδας, του Ουσμάνοβ και του Αμερικανού -λίγο αργότερα- μεγαλομετόχου Σταν Κρόνκι.
Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Γκαζίδης λέει «ναι» στα εκατομμύρια της Μίλαν και αναχωρεί για το Μιλάνο προκειμένου να αναλάβει την αναγέννηση της ομάδας του ιταλικού Βορρά, σε αγωνιστικό και εμπορικό επίπεδο.
Χωρίς αμφιβολία είναι ο άνθρωπος που ενώνει δύο από τα δώδεκα ιδρυτικά μέλη της «ανταρσίας κατά της ΟΥΕΦΑ» με πολύ μεγάλη εμπειρία στις εμπορικές συμφωνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου