Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Το τέλος της εργασίας και τα φτηνά εργατικά χέρια

Το τέλος της εργασίας και τα φτηνά εργατικά χέρια


Η ανάπτυξη του Διαδικτύου άλλαξε την παγκόσμια αγορά εργασίας- και όλα δείχνουν ότι ε'ιμαστε αακόμη στην αρχή. Η επανάσταση που έφερε το διαδίκτυο είναι ότι έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων δημιουργούνται με λίγους - ή χωρίς καθόλου - εργαζομένους μεσαίας ειδίκευσης ή χειρώνακτες. Εχει διαφοροποιήσει περαιτέρω τον τρόπο δημιουργίας κερδών,μετατοπίσει περαιτέρω την κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν με τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι επιχειρήσεις-σύμβολα της εποχής του ιντερνετ δεν έχουν μεγάλα μεγέθη απασχόλησης. 
Η Alphabet Inc. για παράδειγμα, η ιδιοκτήτρια της Google που χαρακτηρίζεται ως η πιο "πολύτιμη" αμερικανική επιχείρηση, απασχολεί τώρα 61.000 εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επόμενη πιο πολύτιμη εταιρεία, η Apple, απασχολεί 76.000 άτομα στην χώρα. Συγκριτικά αναφέρεται ότι αποκορύφωμά της η General Motors είχε 618.365 εργαζόμενους στις ΗΠΑ.
Η Airbnb, μία σχετικά καινούργια και ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση, με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια, απασχολεί μόλις 1.600 εργαζόμενους.
Αυτό δείχνει ότι είναι πλέον απαραίτητο να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που φτιάχνουν πράγματα ή παρέχουν υπηρεσίες, για να δημιουργηθεί αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η υποκατάσταση της εργασίας απο την τεχνολογία που συντελείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, σημαίνει ότι θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Επαναλαμβάνεται ουσιαστικά εκείνο που έγινε με την πρώτη βιομηχανική επανάσταση τον18ο-19ο αιώνα, όταν οι μηχανές αντικαθιστούσαν τους εργάτες.
Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί σιγά-σιγά το πλεονέκτημα του χαμηλού εργατικού κόστους, στο οποίο στήριξαν την ανάπτυξη τους πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.
Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης εκατομμύρια "εργαζόμενοι" δεν θα θέλουν μισθό, αφού θα είναι... ρομποτ.
 Στον βιομηχανικό τομέα περίπου το 10% των εργασιών εκτελούνται τώρα από ρομπότ. Σήμερα το ποσοστό είναι 10%. Υπολογίζεται ότι σε λίγα χρόνια, στο κοντινό 2025, οι "εργάτες-μηχανές" θα εκτελούν το 45% των εργασιών
Η  τάση αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στη βαριά βιομηχανία, αλλά ενδέχεται να εισχωρήσει και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: