Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Μουσικός Διαγωνισμός μουσικής σύνθεσης και τραγουδοποιίας με τίτλο “Οι δρόμοι του Σκαρίμπα”









Χαλκίδα, 8/10/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Βρισκόμαστε στα μισά του διαγωνισμού μουσικής σύνθεσης και τραγουδοποιίας με τίτλο “Οι δρόμοι του Σκαρίμπα” και καταληκτική ημερομηνία τις 15 Δεκέμβρη. Ο διαγωνισμός διεξάγεται από το Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στα πλαίσια του έτους Γιάννη Σκαρίμπα.

    Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην περαιτέρω διάδοση και αξιοποίηση του έργου που μας άφησε ο Γιάννης Σκαρίμπας, ένας σπουδαίος λογοτέχνης που ασχολήθηκε με όλα τα είδη γραφής (πεζογραφία, ποίηση, θεατρικά), ένας πολυδιάστατος στοχαστής, μια εμβληματική προσωπικότητα για την πόλη της Χαλκίδας.

   Με αυτή την κίνηση, θέλουμε να δώσουμε κίνητρο και χώρο έκφρασης σε επαγγελματίες συναδέλφους της περιοχής μας, αλλά και σε νέους δημιουργούς, σπουδαστές των Ωδείων, του Μουσικού Σχολείου, ώστε να έρθουν σε επαφή με το έργο του Σκαρίμπα και να αναδείξουν τις πολλές ουσιαστικές και επίκαιρες πλευρές του, μέσα από τις νέες συνθέσεις τους.

   Με την ιδιότητα του μέλους της κριτικής επιτροπής στηρίζουν την προσπάθεια μας και μας τιμούν οι

  •     Νίκος Ανδρίκος επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Μουσικολογία και Μουσική Πράξη, συνθέτης, εκτελεστής.
  •     Μανόλης Ανδρουλιδάκης συνθέτης, κιθαριστής.
  •     Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Γιάννη Σκαρίμπα».
  •     Μαρία Πεσκετζή φιλόλογος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ).
  •     Παναγιώτης Στέλιος συνθέτης, διετέλεσε επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας».
  •     Διονύσης Τσακνής συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, δημιουργός του δίσκου Εαυτούληδες που περιέχει μελοποιήσεις ποιημάτων του Σκαρίμπα.

    Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί και υποβληθεί 6 μουσικά έργα από τους ακόλουθους δημιουργούς: Δημήτρης Καραβάς, Γιώργος Καραχάλιος, Ιωάννης Καρύγιαννης, Κοινοί Θνητοί, Δημήτρης Μακρής και Δημήτρης Παπαθανασίου. Επίσης έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και είναι σε διαδικασία παραγωγής ακόμη 15 συνάδελφοι από την Εύβοια. Ανάμεσα στα υπό παραγωγή έργα, ξεχωρίζει η προσπάθεια για ανάλυση ποιήματος και μελοποίηση, στα πλαίσια project σχολικού μαθήματος μουσικής τμήματος 6ης δημοτικού, με πρωτοβουλία συναδέλφου.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε επαφές με την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών Χαλκίδας, για να δώσουμε μεγαλύτερη έκταση σε τέτοιου είδους συμμετοχές, καθώς και με το μουσικό σχολείο, τα ωδεία, τα εργαστήρια και τις φιλαρμονικές της περιοχής μας για να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των μαθητών.

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

παράρτημα Εύβοιας


Δεν υπάρχουν σχόλια: