Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Δυτικά Βαλκάνια - Μέρκελ: Πρέπει να υπερβούμε το βέτο της Βουλγαρίας για τη Βόρεια Μακεδονία

 



Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ για πολλούς λόγους -μεταξύ των οποίων και γεωστρατηγικούς- τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας στο πλαίσιο αυτό την ανάγκη διευθέτησης της διένεξης μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

«Υπάρχουν πάντα δυσκολίες που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς: Είδαμε για πάρα πολύ καιρό πώς διαπραγματεύονταν η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία για το θέμα της ονομασίας. Η Βόρεια Μακεδονία είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και ξαφνικά το θέμα της Ενταξιακής Διάσκεψης κολλάει με την Βουλγαρία και πρέπει τώρα με μεγάλη προσπάθεια να το υπερβούμε» επισήμανε σχετικά, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά και στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου.

Η Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ήταν και παραμένει στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: