Μια περίεργη ιστορία στοιχειώνει τον περίφημο έλεγχο που διενεργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν στην χώρα μας.
Από το 2013 είχε γνωστοποιηθεί στην εποπτική αρχή η μεταβίβαση μετοχών και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Τηλεοπτικές Εκδοτικές, Διαφημιστικές Εμπορικές Επιχειρήσεις Κερκύρας ΑΕ» και διακριτικό τίτλο «CORFU CHANNEL» .
Πρόκειται για μεταβιβάσεις που έγιναν με συμβολαιογραφικές πράξεις το 2012 προς την εταιρεία ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΕ.
Ξύπνησε αργά
Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, συνήλθε σε συνεδρίαση 17.9.2019!!! προκειμένου να συζητήσει επί της υπόθεσης για την οποία υπήρχαν εισηγήσεις από το 2013 και το 2015 δύο ειδικών επιστημόνων και συγκεκριμένα ενός οικονομολόγου και ενός νομικού.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού παρέστησαν ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ιωάννης Κοντός και ο Διονύσιος Μάμαλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Στην ολομέλεια οι δύο εκπρόσωποι εμφανίζονται να ζήτησαν προθεσμία για κατάθεση έγγραφου υπομνήματος έως την 31.12.2019.
Όμως ουδέποτε κατατέθηκε υπόμνημα.
Αφού πέρασαν 11 μήνες το ΕΣΡ σε συνεδρίαση στις 24.11.2020!!! διαπίστωσε ότι «Η ελεγχόμενη εταιρεία είχε ζητήσει και λάβει, κατ’ επανάληψη, προθεσμία προκειμένου να υποβάλλει στο ΕΣΡ στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η αρχική εκταμίευση από την ΠΡΕΣΤΙΖ ΙΜΜΟΜΠΙΛΙΑΡΕ Α.Ε. του ποσού που κατατέθηκε στο ταμείο της αγοράστριας εταιρείας ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ Α.Ε για την πληρωμή του τιμήματος των μεταβιβάσεων.
Τελικώς, γνωστοποίησε στο ΕΣΡ το υπ’ αριθμ 19217/2020 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Κερκύρας Κωνσταντίνου Γιαννακούρη, δυνάμει του οποίου η εταιρεία "ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ Α.Ε." μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών της στην εταιρεία «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤ. ΕΜΠΟΡ. ΕΠΙΧ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε.» (ήτοι 146.553 ονομαστικές μετοχές) προς την ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΜΕ ΙΚΕ, ήτοι προ τρίτη εταιρία, η μεταβίβαση δε αυτή πρόκειται να ελεγχθεί στα πλαίσια άλλου φακέλου (Φ. 370/2020)».
Δηλαδή μετά από επτά ολόκληρα χρόνια μια εταιρία παρέμενε μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού χωρίς να ελεγχθεί η προέλευση των χρημάτων και απλά το ΕΣΡ έκλεισε την υπόθεση γιατί ποια ήταν άνευ αντικειμένου καθώς η ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ πούλησε τις μετοχές της.
Το απροβλημάτιστο ΕΣΡ
Βέβαια το ερώτημα που τίθεται αν όλο αυτό το σκηνικό προβλημάτισε το ΕΣΡ και αν τελικά η Ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε την υπόθεση στην Αρχή Ξεπλύματος.
Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα είναι ότι το ΕΣΡ έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι κωλυσιεργούσε επί πετά ολόκληρα χρόνια με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα πως εκπληρώνει το σκοπό του.
Το μείζον όμως ζήτημα που προκύπτει είναι ότι από το 2019 υπήρχαν δημόσιες καταγγελίες στην Κέρκυρα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Corfu Channel.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιώργος Καλούδη σε δημόσια ανακοίνωσή του στις 11 Δεκεμβρίου του 2020 αναρωτιέται τα εξής: «Πως και για ποιο λόγο ένας Συροιταλός ο κ. Ahmed Hadji Fouzi και δύο Αλβανοί υπήκοοι οι κ.κ. Ilir Hysi και Fatmir Merkaj έγιναν μέτοχοι της «Corfu TV A.E”;
Τι επιχειρηματικά συμφέροντα ή δράσεις έχουν στη Κέρκυρα για να επηρεάσουν τα πράγματα μέσω ενός καναλιού;
Δημοσιεύματα του έγκυρου Διεθνούς Τύπου για τον βασικό μέτοχο της «Corfu ΤV A.E.» κ. Ahmad Fouzi Hadj, όπως αυτό της La Pepublica γνωστά στη Κέρκυρα από τον Γενάρη 2019».
Βαρύτατες καταγγελίες και ερωτήματα
Στις 15/5/2019 η δημοτική παράταξη της οποίας ήταν επικεφαλής σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων
«Α) Βασικός Μέτοχος του καναλιού είναι ο Συροιταλός κ. Hadj Ahmad Fouzi και επίσης μέτοχος η σύζυγός του κα Svitlana Morozova, οι οποίοι με βάση τα μη διαψευσθέντα δημοσιεύματα της έγκυρης La Republica, κατηγορήθηκαν και καταδικάσθηκαν στην Ιταλία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως τα στοιχεία αυτά έχουν αναρτηθεί και στην σελίδα μας στο fb «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ».
Β) Πρόεδρος του Δ.Σ. του Corfu TV και έχων την ψήφο και εκπροσώπηση του κ. Fouzi είναι ο κατά δήλωσή του μελισσουργός κ. Διονύσιος Μάμαλος, (με αυτήν την επαγγελματική ιδιότητα ήταν εκλεγμένος συνεταιριστής της Νέας Δημοκρατίας στο Δ.Σ. της Ένωσης Συνεταιρισμών Κέρκυρας),
Γ) Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ο λογιστής κ. Κων/νος Ραράκος,
Δ) Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Ιωάννης Ρεβύθης.
Ε) Μέλος του Δ.Σ. και εξουσιοδοτημένη να εκπροσωπεί και να δεσμεύει την εταιρεία “Prestige Immobiliare S.A.” ΦΕΚ 2954/23-5-2013 Α.Ε. ΚΑΙ Ε.Π.Ε. είναι η κα Ελένη Λούτση του Δημητρίου, (σύζυγος ή συγγενής του κ. Γιάννη Τρεπεκλή!!!
Η εταιρεία αυτή συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Corfu TV και μέτοχοί της είναι οι κ.κ. Hadj Ahmad Fouzi και Svitlana Morozova».
Τελικά μετά από όλα αυτά το ερώτημα είναι.... τι ακριβώς συμβαίνει στην Κέρκυρα και το Corfu TV;
Είναι όλα αυτά τυχαία;
Είναι αποτέλεσμα πολιτικής αντιπαράθεσης; Και αν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης τότε πως γίνεται μετά από επτά χρόνια που «ξύπνησε» να ασκήσει τον ελεγκτικό του ρόλο το ΕΣΡ άλλαξαν οι μέτοχοι;
Άραγε οι αρμόδιες αρχές (δικαστικές, φορολογικές, ξεπλύματος) έχουν διερευνήσει την συγκεκριμένη υπόθεση;
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου