Σε σταδιακή προσαρμογή στην κανονικότητα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς τα διαδοχικά lockdown όχι μόνο δεν έφεραν την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας που ήλπιζε, αλλά προκάλεσε μια γενικευμένη κόπωση που αναζητεί επειγόντως αποσυμπίεση.
Έτσι, παρά τη δύσκολη επιδημιολογική εικόνα, ιδιαίτερα στην Αττική, και ζυγίζοντας τα δεδομένα των επόμενων εβδομάδων, μεταξύ των οποίων και η βελτίωση του καιρού, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει με σταδιακό και προσεκτικό τρόπο στην απελευθέρωση περισσότερων δραστηριοτήτων σε ασφαλείς εξωτερικούς χώρους αλλά και εσωτερικούς, υπό αυστηρούς κανόνες.
Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε για «βαλβίδες αποσυμπίεσης», οι οποίες πάντως δεν θα αλλάξουν τη βασική κυβερνητική στρατηγική.
«Μετακίνηση 6» σε βουνό και θάλασσα
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα καταργηθεί ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων για βόλτα με τα πόδια ή άθληση και θα επιτραπεί η χρήση του αυτοκινήτου για μετάβαση σε εξωτερικούς χώρους όπως βουνό, θάλασσα, πάρκα κλπ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα άνοιγμα και των αρχαιολογικών χώρων.
Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρώτα θα ανεβάσουν ρολά με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής στις 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων.
Συντεταγμένα... στα μαγαζιά
Για το λιανεμπόριο προκρίνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με φυσική παρουσία και όχι με τη μέθοδο του click away ή click in shop.
Σημειώνεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν στέλνοντας sms στο 13032.
Το SMS στο 13032, ενδέχεται να έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.
Φυσικά θα υπάρξει όριο στα άτομα που θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Διχασμένοι οι ειδικοί
Οι κυβερνητικές προθέσεις βρίσκουν διχασμένους τους επιστήμονες καθώς αναγνωρίζεται μεν η κόπωση της κοινωνίας, πολλοί ωστόσο επισημαίνουν ότι για να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλή προετοιμασία.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης είχε τονίσει τη σημασία της μεταφοράς όλων των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους ως μοναδική λύση για την αποσυμπίεση των πολιτών.
Στον αντίποδα, αρνητικός στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης των περιοριστικών μέτρων αυτή την στιγμή εμφανίστηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.
Μιλώντας στο Open ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψε την Τετάρτη η χώρα και είπε πως είτε κάτι δεν γίνεται σωστά είτε ευθύνονται οι μεταλλάξεις για τη μεγάλη διασπορά που παρατηρείται.
«Η αύξηση των κρουσμάτων ανταποκρίνεται και στην αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Έχουμε διασπορά στην κοινότητα και κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος. Άρα είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η πίεση αρχίζει να γίνεται και στη Θεσσαλονίκη δυνατή. Για αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε για την οποιαδήποτε ελάφρυνση των μέτρων» ανέφερε.
Χαρακτήρισε, τέλος, κρίσιμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων της Τρίτης και της Τετάρτης στα λύματα της Θεσσαλονίκης τα οποία και θα δείξουν αν συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου ή οδηγούμαστε σε μια επιπέδωση της κατάστασης.
Για παράταση του lockdown και πραγματική εφαρμογή του για έναν ακόμη μήνα έκανε λόγο εξάλλου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως στα μέσα Απριλίου θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής είπε πως για να σταθεροποιηθούμε και να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστούν εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων.
Μάλιστα, τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται αυτή την περίοδο. «Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.
Υπέρ του ανοίγματος με ραντεβού των μικρών μαγαζιών στις μεγάλες πόλεις ωστόσο τάχθηκε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για νέα αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες:
«Το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται με τα τελευταία δεδομένα, ακόμα και στην Αττική. Βλέπουμε δηλαδή ότι εν μέσω ενός θεωρητικά πολύ σκληρού λοκντάουν, αντί να έχουμε αποκλιμάκωση έχουμε μάλλον κλιμάκωση και προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων, αυτό σημαίνει αύξηση του ιικού φορτίου, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 10 με 12 μέρες δεν υπάρχει μαθηματική ακρίβεια σε αυτά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου