Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

« Διαπραγματεύσεις» με τους Περιφερειάρχες ζητά τώρα η ΚΕΔΕ για τις αρμοδιότητες



Έπρεπε να περάσουν …μήνες , να πραγματοποιηθούν ατελείωτες ώρες συζητήσεων στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της και στις τηλε- συνδιασκέψεις που διοργάνωσε σ΄όλη τη χώρα ,για να καταλήξει κ Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μετά απ΄όλα αυτά στο αυτονόητο :

Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση με την κυβέρνηση για τις περιβόητες αρμοδιότητες και την αποκέντρωση του κράτους , έπρεπε ως προς τι ζητούν να συνομιλήσουν και συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους οι δυο θεσμοί της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας – η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Αυτό το τόσο απλό και αυτονόητο , που δεν είχε ειπωθεί ποτέ μέχρι τώρα , διατύπωσε στην …τριτολογία του κατά τη συζήτηση του σχετικού θέματος στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ (5/3) , ο Α΄Αντιπρόεδρος της και δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης , Λάζαρος Κυρίζογλου.
Και αμέσως υιοθετήθηκε απ΄΄ολους και έγινε ομόφωνη απόφαση του οργάνου , με τον πρόεδρο μάλιστα της ΚΕΔΕ , Δημήτρη Παπαστεργίου , να θέτει και χρονοδιάγραμμα.
« Μέχρι τέλος Μαρτίου να έχουμε καταλήξει σε κοινή πρόταση , που θα έχει εγκριθεί από τα ΔΣ της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ ( Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) και να την καταθέσουμε στο υπουργείο Εσωτερικών» , είπε.
Είχε ωστόσο προηγηθεί για πρώτη φορά , τόσο έντονη αντίδραση από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης , που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «εμπαιγμό» στο θέμα αυτό.
Εκείνος , που πρώτος μίλησε για κοροιδία ήταν ο Γιάννης Τσιάμης , από την παράταξη « Αυτοδιοικητικό Κίνημα» .
Επισημαίνοντας παράλληλα ότι απαιτείται σαφής πρωθυπουργική βούληση για να προχωρήσει το θέμα της αποκέντρωσης , αφού εμπλέκονται όλα τα υπουργεία και όχι μόνο το Εσωτερικών .
Και ως προς την κυβερνητική « διάθεση» και « ειλικρίνεια» για παραχώρηση αρμοδιοτήτων, αναρωτήθηκε κατά πόσο πραγματικά υπάρχει , όταν ξαφνικά εν μέσω αυτής της συζήτησης το υπουργείο Τουρισμού αιφνιδιαστικά επιχειρεί να υφαρπάξει από όλους τους δήμους τις ιαματικές πηγές.
Τώρα λοιπόν , το ζήτημα είναι κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι περιφερειάρχες στο κάλεσμα συνεργασίας της ΚΕΔΕ, ή για δικές τους σκοπιμότητες « παίξουν καθυστέρηση» χωρίς να το απορρίπτουν .
Δεδομένου ότι πολλές από τις αρμοδιότητες που ζητούν ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είτε ανήσκουν στους δήμους είτε τις διεκδικούν κι αυτές οι δήμοι
Επίσης άξιον απορίας είναι τι θα σήμανε συνολικά για την Αυτοδιοίκηση , αν προσέλθουν σε διάλογο και οι δυο Βαθμοί της αλλά δεν καταλήξουν σε συμφωνία .
Τόσο για τη μεταξύ τους σχέση από τούδε και στο εξής όσο και για το ίδιο τος εγχείρημα άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση για αποκέντρωση.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: