Η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι ορατή και εμφανής... για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2022
Την μεγαλύτερη θεσμική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα την έχει κάνει υφυπουργός, ούτε καν υπουργός και δεν είναι πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό καθώς έχει επιλέξει την αφανή δουλειά.
Το 2019 και 2020 σχεδόν όλοι το είχαν απαξιώσει.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούσε ότι είναι αναλώσιμος.
Οι τράπεζες για λόγους αμηχανίας εμπρός στην εποπτική αρχή, θεωρούσαν ότι ο υφυπουργός δεν θα επιτύχει.
Γενικώς κυριαρχούσε η άποψη ότι στον πρώτο ανασχηματισμό ...ότι θα απομακρυνθεί.
Φθάνοντας στο σήμερα, όλοι τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό, η Τράπεζα της Ελλάδος που τον πολέμησε παρασκηνιακά, οι τράπεζες που μεταξύ υφυπουργού και κεντρικής τράπεζας επέλεξαν την κεντρική τράπεζα και η αγορά που αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί.
Προφανώς και αναφερόμαστε στον Γιώργο Ζαββό τον υφυπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τι έχει συμβεί;
Οι τράπεζες είχαν 81 δισεκ. NPEs προβληματικά ανοίγματα το Καλοκαίρι του 2019 έχουν μειωθεί στα 60 δισεκ. με προοπτική στο τέλος του 2021 να έχουν περιοριστεί κοντά στα 17-18 δισεκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την J P Morgan με τον Στέλιο Παπαδόπουλο είχαν σχεδιάσει ένα εναλλακτικό σενάριο που τότε το ονόμαζαν Ιταλικό μοντέλο ή APS.
Η J P Morgan πίεζε να επιταχυνθεί το σχέδιο αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε πολιτική ατολμία.
Ήταν ένας μηχανισμός παροχής κρατικών εγγυήσεων και τιτλοποιήσεων NPEs στα προβληματικά ανοίγματα.
Η ανάθεση των τραπεζών στον Ζαββό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, έπρεπε να ξεπεραστούν εμπόδια και να καταστεί το APS ελκυστικό για τις τράπεζες.
Ο Ζαββός κατανοώντας τι έπρεπε να γίνει επισκέφθηκε Βρυξέλλες, SSM και την ΕΚΤ και διαπραγματεύτηκε αλλαγές ώστε το ελληνικό σχέδιο που το ονόμασε Ηρακλή – καθώς θα υλοποιούσε τον άθλο της εξυγίανσης των τραπεζών – να δημιουργούσε κίνητρα συμμετοχής.
Εκείνη την περίοδο η Τράπεζα της Ελλάδος δεν πίστευε την αποδοτικότητα του Ηρακλή και είχε φέρει πρόταση που ωστόσο ενέπλεκε το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού την απέρριψε.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, έφερε πολύ αργότερα και την πρόταση της bad bank που επίσης έχει απορριφθεί.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, αναγνωρίζει ότι ο Ηρακλής είναι μια καλή λύση για την εξυγίανση των τραπεζών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, έγκαιρα διέγνωσε τρία πράγματα
1)Χωρίς τράπεζες η οικονομία δεν πάει πουθενά.
2)Χωρίς εξυγιασμένες τράπεζες, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν θα πετύχουν
3)Χρειαζόταν μια ριζική λύση ώστε να πειστούν οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι θεωρούσαν τις ελληνικές τράπεζες ότι βρίσκονται στην εντατική.Φθάνοντας στο αύριο…
Με τον Ηρακλή 1 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 32 δισεκ. τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και έναντι αυτών το κράτος παρείχε κρατικές εγγυήσεις στα κύρια ομόλογα – senior bond – που εξέδωσαν οι τράπεζες 11,8 δισεκ. ευρώ.
Με τον Ηρακλή 2 θα ενταχθούν άλλα 22-24 δισεκ. προβληματικά δάνεια και θα παρασχεθούν νέες κρατικές εγγυήσεις.
Πρακτικά στο τέλος του 2021 τα NPEs από 81 δισεκ. που τα παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ θα υποχωρήσουν στα 18 δισεκ.
Υπολογίζεται ότι δύο τράπεζες θα έχουν NPEs ratio αρχές του 2022 περίπου 5% με 7% δηλαδή στα επίπεδα των χωρών της Ευρώπης.
Στα μέσα του 2022, ένας Γολγοθάς που ξεκίνησε με 106 δισεκ. NPEs θα έχει συρρικνωθεί στα 10-12 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα μια μείωση 96 δισεκ. NPEs, ένας Γολγοθάς που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια, οδήγησε δύο φορές στα όρια της χρεοκοπίας τις ελληνικές τράπεζες, σε 3 ανακεφαλαιοποιήσεις και σε 44 δισεκ. κεφάλαια να χορηγούνται για να στηριχθούν οι τράπεζες.
- Η διαδρομή είχε νόμο Αλογοσκούφη με τις προνομιούχες μετοχές
- Μνημόνια με κεφάλαια για ανακεφαλαιοποιήσεις
- Λύσεις με Warrants
- Αμέτρητα reverse split στις τραπεζικές μετοχές
- Resolution και απορροφήσεις 18 τραπεζών με παράλληλη διάσπαση καλών και κακών τραπεζών
- Εκδόσεις Cocos μετατρέψιμων ομολόγων και βεβαίως αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
- Αναρίθμητα stress tests με το δυσμενές σενάριο σχεδόν πάντα να σοκάρει και να οδηγεί τις τράπεζες σε αφερεγγυότητα
- Κίνδυνος bail in και resolution και ενεργοποίηση της BRRD o φόβος και ο τρόμος των τραπεζών.
- Η μακρόχρονη διαδρομή καταλήγει με Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 που αποτέλεσαν μια οριζόντια λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος για το δημόσιο.
- Νόμοι και θεσμικές παρεμβάσεις έχουν ανακοινωθεί με εξωδικαστικό, πτωχευτικό κώδικα κ.α.
Χωρίς κεφάλαια αλλά μόνο με εγγυήσεις εξυγιαίνεται το τραπεζικό σύστημα για να επανέλθει στην κανονικότητα το 2022.
Πολλοί συνέβαλλαν σε αυτή την διαδρομή, κυβερνήσεις, κεντρικοί τραπεζίτες, τραπεζίτες με ιστορία… και φθάνοντας στο σήμερα οι νέοι τεχνοκράτες τραπεζίτες που διοικούν τις ελληνικές τράπεζες.Φθάνοντας στο σήμερα θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναγνωρίσουν ότι ένας υφυπουργός τους παραβοήθησε και μεταξύ άλλων… κερδισμένοι πέραν από το δημόσιο συμφέρον θα είναι και ο ιδιώτης μέτοχος που μετά την εξυγίανση θα δει να βγαίνουν από την εντατική οι ελληνικές τράπεζες και να προαυλίζονται στον καθαρό αέρα.
2 σχόλια:
Πραγματικά σωστή η δουλειά του Υφυπουργού αυτήν την Στιγμή γιά την διάσωση της Ελληνικής Οικονομίας κατόπιν της Αποδόμησης που ξεκίνησε ο Γιωργάκης Παπανδρέου (Δεν μπορούσε να βρεί συμφωνία με τα άλλα κόμματα να κάνει τις Δομικές αλλαγές του Κράτους και αντί να παραιτηθεί μεθόδευσε το ΔΝΤ με τη ΕΛΣΤΑΤ)και συνέχισαν με "συμφωνία ταφόπλακα" οι Βενιζέλος και Λομβέρδος (Τους γνωρίζετε άλλωστε ως αρίστους οικονομολόγους και τους τρείς ).Η Συμφωνία που επέτυχαν αυτοί οι Κύριοι ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους ξένους δανειστές αλλά κατέστρεψε ΟΡΙΣΤΙΚΑ το Ελληνικό επιχειρείν διότι "κοκκίνησαν" οι πάντες και οι τράπεζες εξαφανίστηκαν από την αγορά αφήνοντας την αγορά χωρίς χρηματοδότηση.Έτσι οιαδήποτε ανάπτυξη στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από ξένες επιχειρήσεις και ξένα συμφέροντα, αδιαφορώντας γιά τις απόψεις-συμφέροντα των Ελλήνων κατοίκων. Συνοπτικά αυτό που έγινε στην Ελλάδα με το ήταν η Μεταφορά του Δημοσίου χρέους που ήταν σε κυρίως σε ομόλογα (γιά να ικανοποιηθούν οι Ξένες Τράπεζες και Οργανισμοί που τα κατείχαν, άσχετα αν το υψηλό επιτόκιο που εισέπραταν τόσα χρόνια ήταν λόγω του υψηλότερου συστημικού κινδύνου που αντιμετώπιζαν), στην φορολόγηση ΕΛΛΗΝΩΝ Ιδιωτών, επιχειρήσεων και μελλοντικών Εισοδημάτων, κάθως και σε εκποίηση -και όχι αξιοποίηση-του Δημοσίου Πλούτου. Ατυχώς οι ενυπόγραφες με την Ε.Ε. συμφωνίες που έχουν κάνει ΟΛΑ τα κόμματα (εξαίρεση ΚΚΕ Α.Ε.) οδηγούν σε πλήρη εκχώρηση της Ελληνικής Κυριαρχίας στις Βρυξέλλες (όρα βίντεο δηλώσεων Ψαρούδα Μπενάκη στην Παράδοση Προεδρίας στον Παυλόπουλο). Συνεπώς υποστήκαμε άλλη μία Οικονομική "Μικρασιατική Καταστροφή" αλλά οι προδότες όχι μόνο δεν πήγαν "Γουδί" αλλά απετέλεσαν και την Γέφυρα με την Νέα "Κατοχική Κατάσταση".Η χώρα όμως πρέπει να συνεχίσει τον Δρόμο της και όχι να κλαίει πάνω από το "Χυμένο Γάλα".Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον αν οι 'Ελληνες αποκτήσουν ΠΑΙΔΕΙΑ και να καταλάβουν ΤΙ και ΠΟΙΟΣ είναι το συμφέρον τους.Τότε και μόνον τότε ίσως δούμε λίγο "Φως", αλλιώς ... Σκοτάδι(στην Περιοχή μας Κοκκινίλα)
Περιγραφή ΄της Κατάντιας μας από τον Νίκο Ξυλούρη https://www.youtube.com/watch?v=Ri4PDOF_KxM
Δημοσίευση σχολίου