Η Γωγώ Μαντά, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κίρρας μιλά στην Εν Δελφοίς για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της, τις λύσεις και τα έργα που προωθούνται, αλλά και για το ρόλο της ως πρόεδρος.
Καταρχάς θα θέλαμε να μας δώσετε κάποια στοιχεία της κοινότητας σχετικά με την εικόνα του σήμερα, αλλά και το παρελθόν της περιοχής.
Η Κίρρα είναι μία όμορφη παραθαλάσσια πόλη του νομού Φωκίδας στον κόλπο Ιτέας και ανατολικά της Ιτέας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό Τοπική Κοινότητα του Δήμου Δελφών, φιλοξενώντας πάνω από 1.400 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και την ελαιοκαλλιέργεια.
Υπήρξε ένα από τα σημαντικά αρχαία λιμάνια, γνωστή ως το επίνειο του Δελφικού Ιερού. Στο λιμάνι της έφτανε η πλειοψηφία των προσκυνητών του Μαντείου, όπως και υλικά για την κατασκευή των μνημείων του. Η στάση των Κιρραίων απέναντι στους προσκυνητές αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα του Α’ Ιερού Πολέμου. Καταστράφηκε από δυνατό σεισμό το 740 μ.χ., ενώ τότε έγινε και η μετακίνηση των κατοίκων της Κίρρας στο εσωτερικό της κοιλάδας, στη θέση του Αγίου Πολυκάρπου και είχε την ονομασία Ξεροπήγαδο .
H περιοχή προσέλκυσε το ενδιαφέρων της Γαλλικής αρχαιολογικής Σχολής που από το 1937 ξεκίνησε τις ανασκαφές στη θέση Μαγούλα, οι οποίες συνεχίζονται ως σήμερα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ναϊκό οικοδόμημα, που πιθανότατα ήταν αφιερωμένο στην ιερή τριάδα του Απόλλωνα, της Αρτέμιδος και της Λητούς και το μεγάλο κεραμικό κλίβανο.
Τα σημαντικά μνημεία που διατηρούνται σήμερα ορατά είναι: τα λείψανα λιμενικών εγκαταστάσεων (νεώσοικοι ) δίπλα στο Δημοτικό σχολείο, τα μισοβυθισμένα υπολείμματα του τείχους δίπλα στο λιμάνι και ο μεσαιωνικός πύργος στην παραλία, που πιθανότατα λειτουργούσε ως φάρος. Η σύγχρονη Κίρρα χτίστηκε νοτιότερα, στη σημερινή της θέση, το 1870 μετά από νέο καταστροφικό σεισμό. Μετά την πόλη των Δελφών είναι η δεύτερη περιοχή του Δήμου Δελφών με μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο και όλοι μας ευελπιστούμε στην περαιτέρω ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της.
Πείτε μας για εσάς και την ενασχόλησή σας με τα κοινά.
Αν και η Κίρρα δεν είναι η γενέτειρα πόλη μου, ζω σε αυτή από τα νηπιακά μου χρόνια κατόπιν επιλογής της οικογένειας μου. Ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κίρρας εκλέχτηκα πρώτη φορά το 2010, ενώ επανεκλέχτηκα και στην επόμενη θητεία. Με την Αυτοδιοίκηση είχα την πρώτη μου επαφή στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006. Από τη φύση μου είμαι δραστήριος χαρακτήρας με ανησυχίες και προβληματισμούς για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Από το 1999 συμμετέχω σε διάφορα συλλογικά όργανα και σωματεία
Είχα πάντα μια καλή επαφή και επικοινωνία με τους ανθρώπους μέσα από τις επαγγελματικές (εργάζομαι στην Κτηματική Υπηρεσία Φωκίδας) ή άλλες δραστηριότητες μου.
Πολλοί θεωρούν ότι ο ρόλος του ή της προέδρου μίας κοινότητας είναι υπερβολικά περιορισμένος. Συμφωνείτε με αυτό;
Οι αρμοδιότητες των προέδρων είναι περιορισμένες συγκριτικά με αυτές των Καποδιστριακών Δήμων. Ο ρόλος του πρόεδρου σήμερα είναι επικουρικός, γνωμοδοτικός και όχι αποφασιστικός. Οι πολίτες δύσκολα το αντιλαμβάνονται αυτό και πολλές φορές απαιτούν από τον πρόεδρό τους περισσότερα από όσα έχει ευχέρεια να διευθετήσει. Οι Πρόεδροι αποτελούν «το μάτι και το αυτί» του Δήμου στις ανάγκες των δημοτών κάθε περιοχής. Είναι ο συνδετικός κρίκος κάθε πολίτη με τη διοίκηση του Δήμου. Είναι αυτοί που πρέπει να έχουν την ευαισθησία, την έμπνευση ή την γνώση να προωθήσουν θέματα που απασχολούν το χωριό τους.
Όπως είναι σήμερα δομημένος ο «Καλλικράτης» δεν δύναται να αποκτήσουν επιπλέον αρμοδιότητες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μετά την μεταρρύθμιση, που ίσως διορθώσει κάποιες παθογένειες ή κάποιες ασάφειες. Ωστόσο θεωρώ ότι για την αποτελεσματικότητα του θεσμού το πλέον απαραίτητο δεν είναι οι επιπλέον αρμοδιότητες, αλλά η επιπλέον χρηματοδότηση. Η περιορισμένη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την κεντρική εξουσία έχει αντίκτυπο σε κάθε Δήμο που αδυνατεί να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών του.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινότητά σας και ποια η προοπτική επίλυσής τους;
Ένα από τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Κίρρας είναι η ολοκλήρωση της μελέτης «Πράξης Εφαρμογής του Ρυμοτομικού Σχεδίου Επέκτασης της Κίρρας». Πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1970 και σέρνεται ως σήμερα στερώντας οικόπεδα και δρόμους στους πολίτες. Αναμένεται η δημοσίευσή της τελικής Πράξης Εφαρμογής στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι επόμενες διαδικασίες είναι επίσης χρονοβόρες και δαπανηρές για το Δήμο και για τους πολίτες, ενώ θα βεβαιωθούν οι εισφορές σε γη και χρήμα, με την παράλληλη εναρμόνιση με το κτηματολόγιο.
Ένα από τα επόμενα στάδια είναι η σύνταξη της υψομετρικής μελέτης. Οι υφιστάμενες οικίες σήμερα βρίσκονται σε επίπεδο χαμηλότερο της κεντρικής οδού και στερούνται πολλές βασικές υποδομές. Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Σχεδίου πόλεως θα δοθεί η δυνατότητα χάραξης δρόμων, δημιουργίας νέων οικοπέδων, καθώς και τεχνικά έργα απορροής όμβριων υδάτων κλπ . Εντύπωση πάντως προκαλεί το εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα της διαδικασίας ολοκλήρωσης εφαρμογής σχεδίου πόλεως.
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου. Η πρώτη φάση του ολοκληρώθηκε περίπου το 2003 και εξυπηρετεί ως σήμερα τις μισές κατοικίες της Κιρρας. Η υπόλοιπη περιοχή όμως έχει αρχαιολογικό χαρακτήρα και έτσι η εκπόνηση της μελέτης παρουσίαζε ιδιαιτερότητες απαιτώντας ειδική επιφανειακή κατασκευή. Υπάρχει βέβαια δυσανασχέτηση των πολιτών για την καθυστέρηση των εργασιών και την επίπτωση αυτών επί του οδοστρώματος, καθώς λόγω των ανασκαφών και των τομών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η κατάσταση των δρόμων. Σημειωτέον ότι η κεντρική οδός Αγ. Ιωάννου είχε ασφαλτοστρωθεί το 1960 και αποτελούσε κύριο οδικό άξονα της Επαρχιακή οδού Ιτέας- Δεσφίνας έως τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 που δόθηκε στην κυκλοφορία η Περιφερειακή οδός Ιτέας Κιρρας. Συντήρηση και αποκατάσταση την κεντρικής οδού δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ, παρά μόνο τοπικές επεμβάσεις σε λακκούβες. Η θετική εξέλιξη είναι ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 2.400.0000 ευρώ, ενώ την ένταξή του υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης τον Σεπτέμβριο 2017.
Τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου λειτουργούν άψογα και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την υποστήριξη και προώθηση του έργου. Τις τελευταίες μέρες γίνονται εργασίες και παρεμβάσεις στο αντλιοστάσιο λυμάτων .Το έργο είναι σε εξέλιξη αλλά έχει «δρόμο» ακόμα και έπονται οι συνδέσεις των οικιών με το νέο δίκτυο . Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών δύναται να διευθετηθεί και η πλήρης αποκατάσταση του καταπονημένου οδοστρώματος.
Πρόσφατα δημιουργήθηκε πρόβλημα με το νερό, όμως, και κράτησε για αρκετές ημέρες.
Δυστυχώς το ζήτημα παρουσιάστηκε, όμως οφείλεται και στις έντονες καιρικές συνθήκες, με τις οποίες δεν μπορούμε να τα βάλουμε. Ο δήμος έκανε όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, απομόνωσε το νερό της γεώτρησης το οποίο παρουσίασε το πρόβλημα, καθάρισε το δίκτυο, και πλέον το ζήτημα αποκαταστάθηκε. Ήταν σημαντικό θέμα, όμως νομίζω πως η αντίδραση όλων μας ήταν αυτή που έπρεπε για να δοθεί, όπως και δόθηκε λύση.
Αν η περιοχή σας πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον της σε κάποιο τομέα προκειμένου να επενδύσει πάνω σε αυτό, ποιος θα πρέπει να είναι αυτός;
Κοιτάξετε, στον πρωτογενή τομέα, η Κίρρα δεν έχει την ανάπτυξη που συναντάμε σε άλλες περιοχές του Δήμου και που ίσως θα επιθυμούσαμε. Η μονοκαλλιέργεια της ελιάς έχει μια δεδομένη πορεία την τελευταία τριακονταετία, με συγκεκριμένη οικονομική δυνατότητα. Ωστόσο, λόγω της θέσης της και του φυσικού περιβάλλοντος, η Κίρρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα τουριστικής ανάπτυξης. Η ιστορία της και τα ευρήματα του αρχαίου πολιτισμού της, δυνητικά μπορούν να υποβοηθήσουν πάνω σ’ αυτό. Και μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν η Κίρρα υπήρξε ιαματικός και παραθεριστικός προορισμός, που παρέμεινε όμως σε λανθάνουσα μορφή.
Βέβαια προαπαιτούμενο για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών, η βελτίωση των ήδη υπαρχόντων, αλλά και η ευρεία διαφήμιση της περιοχής ως τόπος τουριστικού και παραθεριστικού προορισμού.
Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ σε ένα σημαντικό έργο που εκπονήθηκε για την περιοχή. Αφορά την ολική αποκατάσταση του παλαιού λιθόκτιστου κτηρίου «Μακεδών» και τη διαμόρφωση του εσωτερικού του. Η υλοποίηση του έργου κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη, γιατί αφενός θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί το κτίριο και αφετέρου θα αναδειχθεί, με τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας η σημαντική ιστορία του οικισμού, μέσα από μόνιμη έκθεση εξιστόρησης του ανασκαφικού έργου της Κίρρας. Ταυτόχρονα θα λειτουργεί ως χώρος συνάθροισης κοινού, καλύπτοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για χώρο πολιτιστικών δρώμενων καθώς είναι το μοναδικό δημοτικό κτήριο.
Σταθήκαμε τυχεροί που τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης μας κ. Ευαγ. Κατσαγούνος όσο και ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Μπακογιάννης ήταν θετικοί στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και προώθησαν τη μελέτη του Δήμου Δελφών προς χρηματοδότηση ύψους 282.000,00 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου είναι σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότ ητα Φωκίδας για την υλοποίηση του έργου που θα δημοπρατηθεί στα μέσα του 2018.
Το επίπεδο της συνεργασίας σας με τη δημοτική αρχή πως θα το χαρακτηρίζατε;
Η συνεργασία μου με τη δημοτική αρχή είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Ως Πρόεδρος που εκλέχθηκα κατευθείαν από τη λαϊκή βάση οφείλω να αφουγκράζομαι και να υπερασπίζομαι τους συμπολίτες μου και αν χρειαστεί, να έρθω σε αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή. Γενικότερα υπάρχει καλή συνεργασία. Τα περισσότερα αιτήματά μου έχουν προωθηθεί. Ένα αίτημα π.χ. για κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ σε καίρια σημεία της πόλης. Παρόλο που δεν περιλαμβανόταν στο Τεχνικό πρόγραμμα 2017, η Δημοτική αρχή το προώθησε από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Οι ανάγκες βέβαια κάθε κοινότητας είναι πολλές και σίγουρα δεν μπορούν να εκπληρωθούν όλες στον ίδιο βαθμό .Καμιά Δημοτική αρχή δεν έχει το μαγικό ραβδάκι να λύσει όλα τα προβλήματα. Προσωπικά θα μπορούσα να συνεργαστώ με οποιοδήποτε δημοτική αρχή λειτουργεί με θετικό πνεύμα επικοινωνίας, καθώς και με κάθε εκλεγμένο που δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει το θεσμικό μου ρόλο.
Οι κοινότητες εδώ και δεκαετίες χάνουν συνεχώς από τον πληθυσμό τους. Στη δική σας ισχύει αυτό;
Για την κοινότητα που εκπροσωπώ δεν ισχύει αυτό. Δεν έχει καταγραφθεί μείωση πληθυσμού κατά τις τελευταίες απογραφές. Αντίθετα υπάρχει μια αυξητική τάση. Αυτό αποδεικνύεται και με την επέκταση δόμησης που παρουσιάζεται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το υπό επέκταση σχέδιο πόλεως θα δοθεί η δυνατότητα περεταίρω οικοδομικής ανάπτυξης .
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς