Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος με θέμα Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου


της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος γιορτάζεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) που συσπειρώνει πάνω από 100 εθνικές οργανώσεις γαστρεντερολογίας με περίπου 50.000 μέλη. 
Η 29η Μαΐου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος (World Digestive Health Day), επειδή την ημερομηνία αυτή του 1958 ιδρύθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Γαστρεντερολογίας.
Πεπτικό σύστημα ονομάζεται το σύνολο των οργάνων με τα οποία γίνεται η πέψη,  η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας παίρνει από τις τροφές τα χρήσιμα στοιχεία. Τα βασικά όργανα του πεπτικού συστήματος είναι τα δόντια, οι σιελογόνοι αδένες, ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας.
Θέμα του φετινού εορτασμού (2017): Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου - Inflammatory Bowel Disease (IBD). 
Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (IBD) είναι μια ομάδα ιδιοπαθών χρόνιων φλεγμονωδών εντερικών καταστάσεων. Οι δύο κύριες κατηγορίες ασθενειών είναι η νόσος του Crohn (CD) και η ελκώδης κολίτιδα (UC), οι οποίες έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα και ξεχωριστά κλινικά και παθολογικά χαρακτηριστικά.

Η παθογένεση της IBD δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η παθογένεση της IBD δεν είναι πλήρως κατανοητή. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως αλλοιωμένα τρόφιμα από βακτήρια, και ενισχυμένη διαπερατότητα του εντέρου παίζουν κάποιο ρόλο στην απορύθμιση της εντερικής ανοσίας, που οδηγεί φλεγμονές στο γαστρεντερικό σύστημα. Λόγω της απουσίας γνώσης συγκεκριμένων αιτιών της IBD υπάρχουν επί του παρόντος αρκετές θεραπείες που επιβραδύνουν την ανώμαλη ανοσοαπόκριση. Καθώς η IBD είναι όλο και περισσότερο μια παγκόσμια ασθένεια, μια πρόκληση θα είναι να καθοριστεί εάν οι θεραπείες που αποδείχθηκαν αποτελεσματικές σε έναν πληθυσμό θα είναι συγκρίσιμα αποτελεσματικές σε μια άλλη. Μια άλλη πρόκληση θα είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε νέες δαπανηρές θεραπείες σε λιγότερο προνομιούχες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) θα ευαισθητοποιήσει την IBD μέσω της ετήσιας δημόσιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ευαισθητοποίησης, της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας Πεπτικού (WDHD). Η WDHD γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου με συναφείς δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που συνεχίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια και πέρα ​​από το έτος εκστρατείας.  
Μέσω μιας πολύπλευρης εκστρατείας WDHD 2017, το WGO επιδιώκει να επιτύχει δύο βασικούς στόχους: 
πρώτον, να παρέχει απλά μηνύματα για το ευρύ κοινό προκειμένου να τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς επηρεάζουν, την καθημερινή ζωή και τη σημασία της στην υγεία. 
Δεύτερον, για την ανάπτυξη πληροφοριών για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας - τόσο για τον γενικό όσο και για τον ειδικό.


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2017/05/World-Digestive-Health-Day.html#ixzz4iTKtt6yg

Δεν υπάρχουν σχόλια: