Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

«Περιοχές Επιτάχυνσης ΑΠΕ» οι πρώην λιγνιτικές για τα φωτοβολταϊκά και οι ΠΑΠ για τα αιολικά – Ειδική πρόβλεψη εξετάζει το ΥΠΕΝ στο νέο Ειδικό Χωροταξικό



Στο χαρακτηρισμό των λιγνιτικών περιοχών ως «Περιοχές Επιτάχυνσης ΑΠΕ» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προσανατολίζεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, το ΥΠΕΝ, επεκτείνοντας το ίδιο καθεστώς και στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) στην περίπτωση των αιολικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το υπό κατάρτιση Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που αναμένεται να βγει το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, θα εμπεριέχει σχετική πρόβλεψη σε συνέχεια των ειδικών κατευθυντήριων οδηγιών που εξέδωσε προ μηνών η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ως γνωστόν, οι μελετητές είχαν καταθέσει ένα πρώτο κείμενο στο ΥΠΕΝ και το οποίο βρίσκεται εκ νέου υπό επεξεργασία προκειμένου να ενσωματώσει τις εν λόγω κατευθυντήριες οδηγίες που είχαν αποτελέσει, όπως είχε γράψει το energypress, αιτία για πρόσθετες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. Ειδικά για το θέμα των «Περιοχών Επιτάχυνσης ΑΠΕ» (Renewable Acceleration Areas RRAs), αρμόδια στελέχη είχαν δηλώσει χαρακτηριστικά ότι ο καθορισμός τέτοιων ειδικών περιοχών-ζωνών απαιτεί όχι απλώς νομοθετική ρύθμιση αλλά και χρόνο για δημόσια διαβούλευση με τοπικούς φορείς, έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων κλπ.

Σημείωναν δε πως αν παράμειναν αυτές οι απαιτήσεις θα πρέπει να θεωρείτο βέβαιη νέα μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του ΕΧΠ-ΑΠΕ. Σε κάθε περίπτωση να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο «σχήμα» προώθησης ανανεώσιμων πηγών προβλέπεται από την Κομισιόν, ενώ νωρίτερα ήταν γνωστό με τον όρο των «go-to-areas».

Ο καθορισμός των «Περιοχών Επιτάχυνσης ΑΠΕ» περιλαμβάνεται στην Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED III), με την οποία υποχρεώνονται όλα τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη χωροθέτηση ανάλογων γεωγραφικών ζωνών.

Το όφελος για τα υπό ανάπτυξη έργα σε αυτές τις περιοχές αφορά το αδειοδοτικό τους μέρος καθώς απαλλάσσονται από περιβαλλοντικές μελέτες και επομένως επιταχύνεται σημαντική η διαδικασία ωρίμανσης των έργων ως το στάδιο της υλοποίησης. Ως προς το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων, πρόσφατα η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε απάντησή της στη Βουλή, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η δημόσια διαβούλευση και τα υπόλοιπα βήματα.

Η πρόταση αξιολόγησης/αναθεώρησης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. θα υποβληθεί σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και θα εγκριθεί μαζί με την οικεία Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών.

Κατά την διαδικασία περιβαλλοντικής έγκρισης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε., προβλέπεται δημόσια διαβούλευση με υπηρεσίες, φορείς και το κοινό, και η διατύπωση γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η δημόσια διαβούλευση της πρότασης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. και της Σ.Μ.Π.Ε. αυτού.


ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διαβουλεύσεις του κ..ου έτσι λέγονται αυτές για να έχουν λόγο και οι τοπικές κοινωνίες, φυσικά ότι κι αν καταθέτουν στη διαβούλευση οι Δήμοι η άλλοι φορείς είναι ψιλά γράμματα και κανένας στο ΥΠΕΝ δεν τους δίνει σημασία