Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Η τουριστικοποίηση των ακτών της Αλβανίας στο στόχαστρο μεγάλων εταιριών, του γαμπρού του Τραμπ, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, οι ακτές της Αλβανίας είναι στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στα οποία εμπλέκονται ο γαμπρός του Τραμπ, οι Σαουδάραβες και το Κατάρ. Μάλιστα ο γαμπρός του Τραμπ και πρώην προεδρικός σύμβουλος φαίνεται να έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 3 δις δολαρίων, κυρίως από τους Σαουδάραβες και το Κατάρ.



Σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στην παράκτια ζώνη της Αλβανίας, ο Jared Kushner, γαμπρός του Τραμπ και προεδρικός σύμβουλος κατά τη θητεία του, δήλωσε ότι “η άγρια ομορφιά των ακτών και των υγροτόπων της Αλβανίας είναι ένα φανταστικό σκηνικό, ένας «απίστευτος καμβάς» για να αναπτύξει πολυτελή τουριστικά προγράμματα”. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ, ο Κούσνερ επιδιώκει να μετατρέψει αυτό το τμήμα της Αλβανίας σε “ένα πολυτελές θέρετρο για το οποίο θα καυχιόταν ο πεθερός του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Θα ήταν το μεγαλύτερο έργο του Κούσνερ που χρησιμοποιεί μέρος του ιδιωτικού μετοχικού του κεφαλαίου, περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής με αρκετά πετρελαιοδολάρια  – φέρνοντας τον διεθνή τουρισμό σε μια περιοχή που έμεινε στάσιμη κάτω από χρόνια κομμουνισμού και παραμέλησης”, όπως είπε.

Τα σχέδια του Κούσνερ έχουν ξεσηκώσει θύελα αντιδράσεων λόγω της πιθανής περιβαλλοντικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν σε παρθενα ακόμα οικοσυστήματα. Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η κατασκευή των βιλών και των ξενοδοχείων θα μπορούσε να καταστρέψει έναν πλούσιο βιότοπο διεθνούς σημασίας και να υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για τη διατήρηση ενός από τα τελευταία φυσικά, παράκτια οικοσυστήματα στη Μεσόγειο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι “είναι μια εκπληκτική περιοχή, μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο. Και η ιδέα μιας τέτοιας ανάπτυξης, ιδιαίτερα ελλείψει γενικού σχεδίου, είναι μια πολύ κακή ιδέα».

Ο Κούσνερ συνεργάζεται με φιλικές προς τον πρώην πρόεδρο κυβερνήσεις στα Βαλκάνια, με τη βοήθεια τουλάχιστον ενός πρώην αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ με βαθείς δεσμούς με τους ηγέτες αυτής της περιοχής – μια επιχειρηματική πρακτική που πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές στις ΗΠΑ και άλλοι επικριτές θεωρούν ως σύγκρουση συμφερόντων.

Όπως αποκαλύπτουν τα διεθνή ΜΜΕ ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου έχει συγκεντρώσει δισεκατομμύρια από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία χωρών με τα οποία συναλλάσσονταν ως κυβερνητικός αξιωματούχος και τώρα επενδύει σε χώρες με τις οποίες θα συναλλάσσονταν ο πεθερός του εάν τυχόν επανεκλέγονταν. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Ρον Γουάιντεν, του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Ρον Γουάιντεν, ο Κούσνερ υπολογίζει σε τεράστιες αμοιβές διαχείρισης, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με την επένδυση, και πρόκειται να βγάλει πολύ περισσότερα εάν οι συμφωνίες είναι επικερδείς.

Ο Κούσνερ αναγνώρισε σε συνέντευξή του στην Washington Post ότι επωφελήθηκε από τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ενώ ήταν στην κυβέρνηση Τραμπ, αλλά έκανε διάκριση μεταξύ της “πώλησης της τεχνογνωσίας του” και της “δημιουργίας μιας επενδυτικής εταιρείας. Ήμουν πάντα επενδυτής».

Ο Κούσνερ έχει βοηθηθεί από το γεγονός ότι η Αλβανία επιδώκει να μπει στο κλάμπ των υπεραναπτυγμένων τουριστικά χωρών  ενώ ο πρωθυπουργός, ο σοσιαλιστής Έντι Ράμα, είχε επίσης συναντηθεί επανειλημμένα με τον τότε ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος τώρα εργάζεται για την εταιρεία του Κούσνερ που βοηθά στην ανάπτυξη συμφωνιών με την Ανατολική Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο, ίσως, ότι τα επενδυτικά σχέδια του Κούσνερ είναι κοντά στην περιοχή που σχεδιάζεται το αεροδρόμιο της Αυλώνας και το οικοσύστημα Αώου / Vjiora.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο Κούσνερ σχεδιάζει δύο μεγάλες επενδύσεις στην Αλβανία, η μία είναι στην παράκτια περιοχή του Zvernec. Η ζώνη, η οποία βρίσκεται πέρα ​​από την πρόσβαση των δρόμων, θεωρείται εδώ και καιρό ως φιλέτο για επίδοξους επενδυτές. Η αλβανική κυβέρνηση όχι μόνο επιμένει στην δημιουργία του αεροδρομίου αλλά και αλλάζει τη νομοθεσία για να ανοίξει την πόρτα για “τουρισμό υψηλής ποιότητας, δηλαδή κατασκευή ξενοδοχείων «5 αστέρων και άνω» – μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, με την “αφήγηση” ότι η “χώρα πρέπει να καλύψει την οικονομική και επενδυτική υστέρηση που παρουσίασε τόσα χρόνια”

Εντελώς τυχαία, μόλις ένα μήνα μετά την τροποποίηση αυτού του νόμου, ο Κούσνερ ανακοίνωνε τα μεγάλα σχέδια του για το πώς θα μπορούσε να “ενισχυθεί” και αναβαθμιστεί αυτή η περιοχή: Μια σειρά από αμφιθεατριξκά συγκροτήματα βιλών, που μοιάζουν σχεδόν με κύματα, χτισμένα από πέτρα, ξύλο και γυαλί, αποβάθρες που φτάνουν στη λιμνοθάλασσα, σκάφη αναψυχής που καθεφτίζονται στα γαλαζοπράσινα νερά καθώς και ένα αεροπλάνο πάνω από την περιοχή, ένα σαφές μήνυμα για το αεροδρόμιο που κατασκευάζεται στην Αυλώνα, πολύ κοντά στο σχεδιαζόμενο “ονειρικό” θέρετρο αφήνουν τη φαντασία των μελλοντικών επισκεπτών να ταξιδέψει πριν ακόμα κατασκευαστεί οτιδήποτε. Βέβαια τι θα απομείνει από τον “καμβά” δεν το εξηγούν οι μακέτες.

Μια λεπτόμερεια ακόμα: ο Κούσνερ δημιούργησε μια εταιρία ιδωτικού μετοχικού κεφαλαίου, την Affinity Partners, λίγο αφότου ο Τραμπ έχασε τις εκλογές από τον Μπάιντεν. Προσέλαβε πρώην αξιωματούχους του Τραμπ και συγκέντρωσε κεφάλαια 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της εταιρείας, από τα οποία τα 2 δισεκατομμύρια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και τα υπόλοιπα από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μάλιστα λέγεται ότι αρχικά τα 4/5 της επιτροπής συμβούλων του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας απέριψαν την παροχή κεφαλαίων στην εταιρία του Κούσνερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του  New York Times αλλά παρενέβη ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και τους έπεισε. Ήταν λίγο μετά όταν ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο ο Κούσνερ είχε συνεργαστεί στενά, κατηγορήθηκε από έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι είχε εγκρίνει τη δολοφονία ή τη σύλληψη του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος τελικά δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Το ενδιαφέρον του Κατάρ και άλλων ξεκίνησε από τα Ιόνια πριν καταλήξει στην Αλβανία

Πριν την αναθέρμανση του Κατάρ για “ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα” (με πιο πρόφατες την επένδυση στον Πόρο και την συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ μετά τις συζητήσεις του πρωθυπουργού σε συνάντησή του με τον νέο Εμίρη του Κατάρ αλλά και την προηγηθείσα επένδυση …στην Καϊλή), ο πρώην Εμίρης του Κατάρ είχε αγόρασε το 2013 ένα ιδιωτικό νησί για να το μετατρέψει σε «Νησί Τέχνης». Μικρή λεπτομέρεια, Το  νησί ΟΞΥΑ είναι περιοχή NATURA και μπορούσε να χτίσει εκεί μόνο αγροτική κατοικία 80 τμ. Εκείνος “ονειρεύονταν” να κάνει μεγάλες επενδύσεις, εκθεσιακά κέντρα, μαρίνες, ξενοδοχεία, ελικοδρόμιο, κέντρα φιλοξενίας καλλιτεχνών. Λέγεται μάλιστα ότι αγόρασε και άλλα γειτονικά νησιά. Για να αλλάξει τον τόπο. Έλληνες πολιτικοί, δικηγόροι, δήμαρχοι, σύμβουλοί, εταιρίες του υποσχέθηκαν ότι θα αλλάξουν τη νομοθεσία για να πραγματοποιησει το όνειρό του. Ευτυχώς δεν τα κατάφερε/αν τότε.

Στη συνέχεια προσπάθησε να αγοράσε 15.000 στρέμματα  γύρω από το Ναυάγιο, στη Ζάκυνθο, για να χτίσει …επενδύοντας 2 δις δολάρια ένα γιγαντιαίο τουριστικό θέρετρο με πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά, spa, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατοικίες. Αποδείχθηκε ότι αυτό που του πούλησε ένας ντόπιος ανήκε σε άλλους, στην εκκλησία, στο δημόσιο, υπήρχαν στην έκταση εκκλησίες, μοναστήρια, βοσκότοποι αλλά και χωράφια που καλλιεργούνταν χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με απόφασή του αποφάνθηκε ότι η έκταση δεν άνηκε στον πωλητή ούτε στους προγόνους του οι οποίοι ήταν απλοί διαχειριστές. Η υπόθεση πήγε στην Εισαγγελία Διαφθοράς για να απαγγελθούν τελικά κατηγορίες για απάτες στους εμπλεκόμενους.

Όχι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και καιρό ΔΕΝ στοχεύουν να διευκολύνουν τέτοιες “επενδύσεις”. Δεν είμαστε τέτοια χώρα… Αλβανία δεν θα γίνουμε …ποτέ!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: