Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας : «Αφιέρωμα στον Γιώργο Αρβανίτη Τετάρτη 28/8 και Παρασκευή 30/8 στις 9μμ»

 



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε στη μικρή μας πόλη τον διεθνώς καταξιωμένο διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη. Τον καλλιτέχνη που ξεκινώντας από ένα ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, έκανε ταινίες σε όλον τον κόσμο και συνεργάστηκε με  τους θρύλους του παγκόσμιου σινεμά χωρίς να χάσει την ανθρωπιά, την απλότητα και το απίστευτο χιούμορ του.


Τετάρτη 28/8 στις 9μμ 

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελισάβετ Χρονοπούλου: «Γιώργος Αρβανίτης: Μια ζωή στο φως»

Η Ελισάβετ Χρονοπούλου (συγγραφέας, σκηνοθέτρια, μοντέζ) συνομιλεί με τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη, που της αφηγείται μια ζωή σαν ταινία, τη δική του ζωή. 

Πώς από τις στάχτες της ελληνικής επαρχίας στην Κατοχή φτάνει να γίνει διεθνώς διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας. 

Πώς, ξεκινώντας από τη Φίνος Φιλμ όπου φώτιζε τους σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, βρήκε τον καλλιτεχνικό του δρόμο φωτίζοντας τη συννεφιασμένη Ελλάδα των ταινιών του Αγγελόπουλου. 

Πώς, γυρίζοντας ταινίες σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, γνώρισε και συνεργάστηκε με τους θρύλους του παγκόσμιου σινεμά.


Παρασκευή 30/8 στις 9μμ

Προβολή της ταινίας «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο» του Τάκη Κανδύλη 

Διευθυντής φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γιώργο Αρβανίτη

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Αρβανίτη γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2023 στις Σπέτσες, έκανε πρεμιέρα στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2024 και δεν έχει βγει ακόμη στις ελληνικές αίθουσες.

Βασίζεται σε μυθιστόρημα του Μετίν Αρντιτί, ο οποίος ζει στη Γενεύη, ενώ έχει σπίτι στις Σπέτσες και πραγματεύεται τη δύναμη της αγάπης, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τους τόπους.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Alexandre Varda, Γάλλος ελληνικής καταγωγής, πετυχημένος αρχιτέκτονας στο Παρίσι, φτάνει σε ένα μικρό ελληνικό νησί για να παραλάβει τη σορό της κόρης του, με την οποία είχε χάσει επαφή εδώ και χρόνια. Εκεί διαπιστώνει την ύπαρξη του εννιάχρονου εγγονού του, Γιάννη. Μέσα από συγκρούσεις και διλήμματα, ο Alexandre θα καταφέρει να συνδεθεί με τον εγγονό του αλλά και να αγαπήσει τον ελληνικό τόπο που μάγεψε κάποτε την κόρη του.

ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΔΥΛΗΣ

Ο Τάκης Κανδύλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γαλλία. Είναι γιος του αρχιτέκτονα Γιώργου Κανδύλη, ο οποίος έγινε βοηθός του Λε Κορμπυζιέ,  αφού έφτασε με το θρυλικό πλοίο ΜΑΤΑΡΟΑ στη Γαλλία. Ο Τάκης Κανδύλης ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής Προγραμμάτων Μυθοπλασίας στο ΤF1, στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Ευρώπης και αργότερα γενικός διευθυντής στο ίδιο κανάλι. Όταν διάβασε το βιβλίο του Μερτίν Αρντιτί θέλησε να το κάνει ταινία.


ΜΕΤΙΝ ΑΡΝΤΙΤΙ

Ο Αρντιτί ζει στη Γενεύη και είναι γαλλόφωνος συγγραφέας μυθιστορημάτων και δοκιμίων. Το 2017 τιμήθηκε με τα βραβεία Prix Mediterranee και Prix du Meilleur Roman Points. Το 2016 ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως από την Unicef. Η γυναίκα του είναι Ελληνίδα και  έχει ένα σπίτι στις Σπέτσες που το επισκέπτεται συχνά.


 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: