Η συμφωνία, μέσω της οποίας, η Ίριδα αποκτά το 83,5% της «Γαλαξίδι» έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες χθες Δευτέρα. Η ιστορία της εταιρείας που ξεκίνησε το 1987 και σήμερα εξάγει σχεδόν το 95% της παραγωγής.
Στον έλεγχο της εταιρείας ιχθυοτροφών Ίριδα πέρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, όπως επιβεβαίωσαν στο Euro2day.gr πηγές της Ίριδας οι οποίες δεν θέλησαν να αποκαλύψουν το ύψος του τιμήματος. Το deal, μέσω του οποίου η Ίριδα αποκτά το 83,5% της Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες χθες Δευτέρα.
Η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, μια από τις σημαντικότερες, εύρωστες και υγιείς εταιρείες του κλάδου, ιδρύθηκε το 1987, από τη Νάνσυ Παντελεημονίτου, όταν η νορβηγική εταιρία MARINE FARMS ASA της ζήτησε να βρει στην Ελλάδα, κατάλληλες περιοχές για υδατοκαλλιέργειες.
Από την αρχή, η διαίσθηση και η φυσική της περιέργεια την οδήγησαν στην ανακάλυψη τοποθεσιών γύρω από το Γαλαξίδι. Η κ. Παντελεημονίτου ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της νέας εταιρίας. Το 1995 όταν οι εταίροι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, η ίδια, αποδέχθηκε την πρόκληση, αγόρασε την επιχείρηση και ανέλαβε να συνεχίσει την εταιρεία. Πέρυσι η Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες εμφάνισε πωλήσεις 73,44 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος διαθέτει οκτώ πλωτές παραγωγικές μονάδες – εγκαταστάσεις πάχυνσης ιχθυοπληθυσμού στο νομό Φωκίδας, μια (1) στο νομό Βοιωτίας και μια (1) στην L’Ametlla de Mar επαρχία Ταραγόνα στην Ισπανία, δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς στο Γαλαξίδι και στη Δεσφίνα, ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στο Γαλαξίδι Φωκίδας καθώς και ένα σύγχρονο συσκευαστήριο στην L’Ametlla de Mar επαρχία Ταραγόνα στην Ισπανία.
Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα νωπών ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι κλπ) ανέρχεται σε 15.374 τόνους ετησίως και η δε παραγωγική δυναμικότητα ιχθυδίων των ιχθυογεννητικών σταθμών ανέρχεται σε 47 εκατ. ιχθύδια ανά έτος.
Το τελικό προϊόν προωθείται κατά περίπου 94,48% στο εξωτερικό, κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και Η.Π.Α., το δε υπόλοιπο διατίθεται στην ελληνική αγορά.
Η Ιριδα
Η Ίριδα εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις ενισχυμένες κατά 33,73% στα 150,772 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν σε 14,332 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 44,56%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 8,378 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 57,87%.
Η εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2022 αγόρασε όμορο με το εργοστάσιο της ακίνητο στην ΒΙ.ΠΕ Πατρών έναντι 1.190.000 ευρώ αποτελούμενο από γήπεδο εκτάσεως 25 στρεμμάτων μετά των επ’ αυτού παλαιών κτισμάτων συνολικής επιφανείας 9.804,95 τ.μ. Το ακίνητο χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση αποθηκευτικών αναγκών της.
Επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2021 απόκτησε το 51% των μετοχών της Aquatic Biologicals ΑΕ έναντι ποσού 1.000.006,17 ευρώ. Η Aquatic Biologicals αποτελεί την πρώτη εταιρεία θαλάσσια βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και ευζωίας των ψαριών της Μεσογειακής υδατοκαλλιέργειας, έχοντας ως κύριο στόχο τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών και χημικών.
Η Aquatic Biologicals ασχολείται με την έρευνα και παραγωγή αυτεμβολίων, την έρευνα και ανάπτυξη βακτηριοφάγων, ενώ παράλληλα παρέχει διαγνωστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες υδατοκαλλιεργειών. Κατά την διάρκεια της χρήσης 2022 η AQUATIC πραγματοποίησε επενδύσεις σε εξοπλισμό αξίας 140.000 ευρώ.
Η Ίριδα ιδρύθηκε το 2008 στη Νέα Αρτάκη από τον Χρήστο Γκοκορώση και τον Νίκο Παπαϊωάννου, ενώ ο Δρ. Σωτήρης Παπασολομώντος με εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία συμμετείχε στην επιχείρηση ως μη εκτελεστικός διευθυντής. Το 2009 η εταιρεία εξαγοράζει μονάδα παραγωγής ιχθυοτροφών στο Αγρίνιο, το 2010 γίνεται η πρώτη πιστοποιημένη εταιρεία στην Ελλάδα για την παραγωγή ιχθυοτροφών κατάλληλων για χρήση σε βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια ενώ το 2014 δημιουργεί νέα γραμμή παραγωγής με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής άνω των 50.000 τόνους. Οι επενδύσεις συνεχίστηκαν και το 2015 όπου κατασκεύασε μονάδα αποθήκευσης 2.000 τ.μ., το 2018 εξαγοράζει μονάδα παραγωγής στην Πάτρα μέσω της οποίας αύξησε τη συνολική δυναμικότητα παραγωγής στους 100.000 τόνους ιχθυοτροφών ετησίως και το 2020 αποκτά νέα μονάδα αποθήκευσης 8.000 τ.μ. στην Πάτρα.
1 σχόλιο:
Νέα αφεντικά, νέοι κανόνες, πρώην λύνοντες και δενοντες τρέξτε γιατί χάνεται το αλισβερίσι
Δημοσίευση σχολίου