Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Βαγγέλης Αποστόλου: «Φτάνουν πια τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια»


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

 

«Κύριε Υπουργέ, μου δώσατε την εντύπωση, ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι είστε μια κυβέρνηση λίγων ημερών, πόσο μάλλον εσείς ως Υπουργός λίγων λεπτών και μιλάτε γενικά. Αλλά είναι δυνατόν να μιλάτε τόσο γενικά και αόριστα, για θέματα, για παράδειγμα όπως το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στον αγροτικό χώρο; Πόσο μάλλον, όταν το νομοσχέδιο το ίδιο αποτελεί επιτομή της νομοθετικής απαξίωσης και χρησιμοποιείται για να καλύψει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ρουσφέτια του Ταμείου Ανάκαμψης, που όλοι ξέρουμε ήδη, ότι έχουν  προεξοφληθεί.

Θα σταθώ όμως, με την παρέμβασή μου, μόνο στην ΡΑΕ, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που με τη λειτουργία της, ουσιαστικά, έχει αναστατώσει όλη τη χώρα. Μήπως τελικά για αυτή της τη λειτουργία την αναβαθμίζετε κιόλας, προσθέτοντας της και άλλα αντικείμενα και άλλες αρμοδιότητες, όπως αυτές των υδάτων αλλά και ιδιαίτερα των αποβλήτων; Τεράστιο το ζήτημα. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ειδικά στην επαρχία. Αυτά όμως αφορούν στην επόμενη ημέρα.

 

Εμείς στην Εύβοια και θα μείνω για λίγο στην Εύβοια, γιατί δεν μας έχει αφήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να υπερασπιστούμε τίποτα για την επόμενη μέρα. Έχει γίνει πλέον κανόνας ο αιφνιδιασμός από επενδυτές, που θέλουν, κυριολεκτικά, να αλλοιώσουν το περιβάλλον της Εύβοιας. Ένα περιβάλλον που βρίθει αρχαιολογικών, πολιτιστικών και ιστορικών ευρημάτων. Βλέποντας, τόσο οι υποψήφιοι επενδυτές, όσο και η κυβέρνηση, ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, έχοντας ως συμπαραστάτες την τοπική, αλλά και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έφτασαν μέχρι του σημείου, όχι μόνο να μην αποδέχονται τις απόψεις τους, αλλά και να τις αγνοούν παντελώς εγκρίνοντας τις μελέτες τους. Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές απολύτου προστασίας και Natura.

 

Αναφέρω πρόσφατα παραδείγματα: Η έγκριση της επένδυσης στο Νημπορειό των Στύρων από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος, που αγνόησε ιστορικούς και αρχαιολογικούς λόγους. Το ίδιο συνέβη και με τα αιολικά πάρκα στη Βορειοκεντρική Εύβοια, του ίδιου επενδυτή, παρά τη δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος, ότι θα καταθέσει, πρωτίστως, για διαβούλευση την πρότασή του για τις προστατευόμενες περιοχές και τις περιοχές NATURA.

 

Ειδικότερα, αντιδρούμε, γιατί ακόμα και κατά τον ίδιο, τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε., τον κ. Δαγούμα, είναι «απαραίτητο το νέο χωροταξικό». Βέβαια, την ίδια ώρα, ο ίδιος συνεχίζει να χορηγεί άδειες παραγωγού ακόμη και στις περιπτώσεις, όπως αυτές της Εύβοιας, που ήδη, έχει υπερκαλύψει το στόχο της για την εθνική συμμετοχή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

 

Δεν αρκούν κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), ακούστε το, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περισσότερες από 600 ανεμογεννήτριες, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Εύβοια και έχει ήδη, πολλές φορές, επιχειρήσει ακόμη και στην καμένη Βόρεια Εύβοια, να εγκρίνει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αλλά οι κάτοικοι δεν το επέτρεψαν.

 

Για όλα αυτά, λοιπόν και για άλλα, είμαστε αντίθετοι, στηρίζουμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους της Εύβοιας, που αντιστέκονται στην εγκατάσταση κι άλλων αιολικών πάρκων και δεν ανέχονται οποιαδήποτε υποβάθμιση της περιοχής τους σε σχέση με άλλες περιοχές.

Είναι αδιανόητο σε μια περιοχή, η οποία, όχι απλά καταστραφεί ολοκληρωτικά, αλλά έχει εξαφανίσει και κάθε δυνατότητα για την επόμενη μέρα στους κατοίκους της περιοχής, να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές.

Εμείς, λοιπόν, θα πούμε περισσότερα, βεβαίως, στις υπόλοιπες συνεδριάσεις, αλλά και ιδιαίτερα στην Ολομέλεια.»

 



https://youtu.be/rH0479STypA

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν ήσουν υπουργός έλεγες άλλα.
Έλεγες πως το «συγκριτικό πλεονέκτημα » της χώρας μας είναι ο ...αέρας και η θάλασσα , δηλαδή οι ανεμογεννήτριες και οι ιχθυοκαλλιέργεις...
Λές και στις άλλες χώρες επικρατεί ...άπνοια και δεν έχουν υγρό στοιχείο .
Ελπίζω να κατάλαβες τι ηλιθιότητες έλεγες...και τουλάχιστον τώρα να τα διηγείσαι τις αστοχίες σου στους πατριώτες σου Ευβοιείς .

Ανώνυμος είπε...

Όταν αυτός έλεγε ναι σε όλα, έδινε το σημερινό επιχείρημα στην κυβέρνηση ΝΔ ότι αυτή και η άλλη περιοχή της Ελλάδας είναι ήδη βιομηχανικές περιοχές ΑΠΕ και γι΄αυτό εμείς εκεί βάζουμε πρώτα απ' όλα νέα πάρκα. Αν επι κάποια χρόνια ένα σπίτι με κόκκινο φανάρι ήταν οίκος ανοχής, γιατί παραξενεύει που οι λεφτάδες μπαίνουν μέσα με απαίτηση να πηδήξουν; Τόσο απλό.
Και τον έχουν γραμμένο τον ανθρωπάκο και αυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και θα τους έχουν γραμμένους γιατί τους έχει γραμμένους και ο κόσμος. Τόσο έχει ξεπέσει η δημοκρατία και η πολιτεία στην Ελλάδα και δήθεν φταίει ο κόσμος που του έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και πάλι το 2015 κόντρα σε συντονισμένη τρομοκρατία ολων των ΜΜΕ τους πήγε απο το 3% στο 36%! Και τα κατάφεραν να απογοητεύσουν τόσο πολύ τον κόσμο που ξαναέπεσε στην πλύση εγκεφάλου και ξαναγύρισε στα σκατά. Και θα μείνει εκεί στο βγαίνω δεν βγαίνω μέχρι να μαραζώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και εάν κάποια στιγμή κάνουν μιά κεντρική, γενναία και φωναχτή αυτοκριτική στο τι είναι λάθος απο αυτά που έκαναν τότε ώστε ο κόσμος να το καταλάβει τουλάχιστον σαν δέσμευση ότι δεν θα το ξανακάνουν. Όσο υπερασπίζονται τα εγκληματικά λάθη που έκαναν λελέδικα γενικά λέγοντας απλά , δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη, δηλαδή ρε παλικάρια τι θεωρείτε λάθος απο όλα αυτά που κάνατε; Πώς ξέρω εγώ ότι το πούλημα που κάνατε στον δικό μου τόπο, το θάψιμο της ζωής μου στον ίδιο μου τον ψήφο που σας έδωσα το 2015, δεν θεωρείτε ακόμα ότι καλά το κάνατε και αν ξαναρθείτε δεν θα κάνετε τα ίδια; Τόσο απλά απλές καλέ ΣΥΡΙΖΑΚΟ. Αν απλά δεν φωνάζεις για να πάρεις εσύ τα λάδια για να βάλεις και άλλα αιολικά στην καρδιά της κάθε γωνιάς της Ελλάδας, αν απλά δεν φωνάζεις για να ξαναβάλεις εσύ τις υπογραφές ναι σε όλα για να σου βολέψουν τα παιδάκια σου και ας πνιγούν τα παιδιά του γείτονα, απλά κάνε με να πιστέψω ότι κατάλαβες τα λάθη που έκανες. Έχω λόγω να μην σε εμπιστεύομαι το πομπώδες και αλαζονικό εγκληματικό πρόσφατο παρελθόν σου στην εξουσία. Εσύ έχεις να μου πείς ένα λόγο για να σε ξαναεμπιστευτώ; Έστω στα λόγια.