Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Σκηνικό πολέμου στήνει ο Ερντογάν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι θυμίζει τον Πούτιν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην απαντήσει «αποστομωτικά» στον Ερντογάν.


ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ επισημαίνουν αυτές τις μέρες ότι με όσα λέει εναντίον της Ελλάδας ο Ταγίπ Ερντογάν θυμίζει τον Πούτιν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Όλοι ανησυχούν πλέον, καθώς η ένταση με την Τουρκία είναι στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη φορά και τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς ο Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένος να το τραβήξει στα άκρα. Καθημερινά πλέον καταγγέλλει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ ότι στρέφονται εναντίον του, χρησιμοποιώντας τους Έλληνες γι’ αυτό, όπως ισχυρίζεται. 

Mιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, του AKP, πριν από λίγες μέρες, μίλησε για συγκέντρωση όπλων στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου και ενώ καταγγέλλει την Ελλάδα γι’ αυτά, ταυτόχρονα λέει ότι δεν σημαίνουν τίποτα για την Τουρκία. Για άλλη μια φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως στηρίζουν την Ελλάδα.

Βεβαίως ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ δεν ενδίδουν στα αιτήματα της Τουρκίας είναι η συμμαχία που ο ίδιος έχει αναπτύξει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, παρότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην απαντήσει «αποστομωτικά» στον Ερντογάν. Αυτή η τακτική δεν τους ικανοποιεί όλους στην Ελλάδα, ούτε καν στο κόμμα του, αλλά η κυβερνητική γραμμή είναι ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτή την ήπια στάση για να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα.

Δεν πάει πολύς καιρός που ο Ερντογάν πήρε τον Πούτιν αγκαζέ και περπάτησαν έτσι πιασμένοι για αποτυπώσουν τη στιγμή σε βίντεο και φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου και να στείλουν το μήνυμα που ήθελαν προς τους Αμερικανούς. Ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν όμως, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος φαίνεται να έχει πεισμώσει και να οδηγείται σε όλο και πιο ακραίες συμπεριφορές.






Ο εναγκαλισμός με τον Πούτιν όμως, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος φαίνεται να έχει πεισμώσει και να οδηγείται σε όλο και πιο ακραίες συμπεριφορές.

Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό είναι τον Ταγίπ Ερντογάν να εκβιάζει τις ΗΠΑ ότι αν δεν πάρει αυτά που θέλει, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο νοτιοανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα δηλαδή, και κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν θα έτριβε τα χέρια του με το ενδεχόμενο μιας εμπλοκής μεταξύ χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξακολουθεί να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ επιτιθέμενου και απειλούμενου, αλλά οι ΗΠΑ –όχι ότι κάνουν κάτι σπουδαίο, πλην του αυτονόητου– ξεκαθάρισαν ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και αυτό εξοργίζει τον Ταγίπ Ερντογάν. 


Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει το αφήγημα προς το διεθνές ακροατήριο για τους κακούς Έλληνες που πνίγουν πρόσφυγες (την ώρα που στην Τουρκία κυκλοφορούν ντροπιαστικές εικόνες από στρατόπεδα προσφύγων), το οποίο θυμίζει τον αντίστοιχο τρόπο με τον οποίο προετοίμαζε τη διεθνή κοινή γνώμη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρουσιάζοντας την Ουκρανία ως ναζιστική χώρα που εκείνος θα αποναζιστικοποιούσε.

Αυτά όλα ανησυχούν πλέον ακόμα και τους πιο ψύχραιμους αναλυτές και όλοι φοβούνται μη συμβεί το ακραίο σενάριο. Όσα είπε στο AKP είναι ενδεικτικά: «Τα όπλα που συγκεντρώθηκαν στη δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Η δύναμή μας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτά. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό σημαίνει μυστική κατοχή για την εν λόγω χώρα. Η υποστήριξη από την Αμερική δεν σας σώζει. Με αυτά απλά μπορείτε να κάνετε πατινάζ!». Επίσης, απευθύνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας τους «να συνέλθουν».

Στο ίδιο κλίμα εκτροχιασμού είναι και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που κατηγόρησε τους Έλληνες ότι συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις και βυθίζουν τις βάρκες των προσφύγων «στα κρύα και σκοτεινά νερά του Αιγαίου», ζητώντας να επιβληθούν «αυστηρές κυρώσεις στην Ελλάδα που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και να τεθεί τέλος σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην απαντήσει «αποστομωτικά» στον Ερντογάν. Αυτή η τακτική δεν τους ικανοποιεί όλους στην Ελλάδα, ούτε καν στο κόμμα του, αλλά η κυβερνητική γραμμή είναι ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτή την ήπια στάση για να καταδείξει ότι η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα.

Ο Ερντογάν επιμένει στις καταγγελίες περί «παράνομου» εξοπλισμού των ελληνικών νησιών που συνδέει με την αποστρατιωτικοποίηση και την αμφισβήτηση της ελληνικής τους κυριαρχίας, ενώ συνεχίζονται καθημερινά εκατοντάδες πτήσεις τουρκικών κατασκοπευτικών drones. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τα τουρκικά drones UCAV Bayraktar TB2 και έδειχναν οχήματα που ξεφορτώνονταν από ελληνικό πλοίο. Τα οχήματα αυτά όμως δεν ήταν άρματα μάχης ούτε επιθετικά όπλα, όπως αφήνεται να εννοηθεί, αλλά μεταχειρισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτών. 

Το αφήγημα πάνω στο οποίο κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν είναι σαφές, το αγωνιώδες ερώτημα όλων είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: