Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Ταμείο Ανάκαμψης: Μπλόκο Κομισιόν σε έργα του ελληνικού σχεδίου.

 Αυξημένο κόστος σε μια σειρά από έργα που προβλέπονται στο ελληνικό σχέδιο για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζητά νέες προτάσεις από την Αθήνα. Στελέχη της παλιάς τρόικας οι ελεγκτές, επικεφαλής ο Ντ. Κοστέλο.

Ταμείο Ανάκαμψης: Μπλόκο Κομισιόν σε έργα του ελληνικού σχεδίου



Μπρος-πίσω πηγαίνει το σχέδιο που έχει καταθέσει στην Κομισιόν η Αθήνα, με τις προτάσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο λόγος, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, είναι ότι η αρμόδια επιτροπή που ελέγχει τον ελληνικό φάκελο έχει βρει υπερτιμολογήσεις σε κάποια έργα και τα έχει απορρίψει, ζητώντας από την Αθήνα να υποβάλει καινούργιες, προσαρμοσμένες προτάσεις, οι οποίες να δικαιολογούν την κοστολόγησή τους βάσει των σημερινών δεδομένων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έργα αυτά δεν βρίσκονται μόνο σε έναν τομέα, αλλά έχουν να κάνουν κυρίως με τους νέους, λεγόμενους «πράσινους» τομείς ανάπτυξης, όπου θα οδεύσουν τα περισσότερα κονδύλια, από την ψηφιοποίηση (digital era) μέχρι την πράσινη ενέργεια (green energy).

Όπως μας μετέφεραν αρμόδιες πηγές στις Βρυξέλλες, το ελληνικό σχέδιο γίνεται φύλλο και φτερό από αξιωματούχους που υπηρετούσαν σε αρκετά στάδια στην τρόικα, με επικεφαλής τον Ντέκλαν Κοστέλο.

Γνωρίζοντας καλά την ελληνική πραγματικότητα και, όπως λένε οι ίδιες πηγές, φαινόμενα ολιγοπωλίου στην Ελλάδα, η Κομισιόν θέλει να διασφαλίσει τη φερεγγυότητα του σχεδίου και τη διοχέτευση κονδυλίων, ώστε να μη δημιουργηθούν ομάδες και διασυνδέσεις μεταξύ τραπεζών, επιχειρηματιών και πολιτικών, γεγονός που συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες, όπως αναφέρουν.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι έργα που έχουν απορριφθεί, δεν θα πρέπει να επαναϋποβληθούν εάν δεν συμφωνούν με τις επιταγές του Ταμείου Ανάκαμψης.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: