Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Όλα τα σενάρια, όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις των επομένων ωρών, παραμένουν ανοιχτά, μετά και τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων, διά στόματος Όλι Ρεν, ο οποίος επισείει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί σήμερα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Από το πρωί, πραγματοποιούνται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα δύο στρατόπεδα αλλά και παρασκηνιακές συναντήσεις καθώς και τηλεφωνικές συνομιλίες, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε πέντε λεπτά πριν από τις 17:00.


Εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων, υπήρξε παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, μέσω της ιστοσελίδας της Αρχιεπισκοπής. Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρεται στις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος και ζητεί από τις πολιτικές δυνάμεις να επιτελέσουν το εθνικό τους καθήκον. «Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη. Ούτε για λογισμούς, που δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον το εθνικό συμφέρον.

Παρακαλώ τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας να επιτελέσουν το εθνικό τους καθήκον. Αναλαμβάνοντας τώρα τις ιστορικές τους ευθύνες προς όφελος του λαού μας». Παράλληλα, με προτροπή του, ο ΣΕΒ ζητεί τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής. «Χρέος των υπόλογων κομματικών ηγεσιών είναι να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή μας προοπτική, συγκλίνοντας σε έναν γενναίο συμβιβασμό πολιτικής ωριμότητας και εθνικής ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τετ-α-τετ Λοβέρδου - Βενιζέλου

Πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο για την «επόμενη μέρα», ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τηλεφώνησε στον υπουργό Υγείας ο πρωθυπουργός και, όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, του είπε «πράγματα που πρέπει να ξέρει».

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Οι κ.κ. Παπαϊωάννου, Μόσιαλος, σε δημόσιες δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι μέχρι το βράδυ θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και, αν είναι δυνατόν, να ανακοινωθεί και το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Στην καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα «σταθερότητας και ομαλότητας στο εσωτερικό» και «εμπιστοσύνης προς το εξωτερικό». Την ίδια ώρα, τα διεθνή Μ.Μ.Ε., που εστίασαν και σήμερα το βλέμμα τους στην Ελλάδα, ανέφεραν -επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές- ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί εντός της ημέρας.

ύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, με ορισμένα από τα μέλη της να ακούν σε ονόματα όπως Ευάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος Δήμας και Αλέκος Παπαδόπουλος.

Στο μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το θέμα δεν είναι η παραίτηση Παπανδρέου, αλλά η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για τον επικεφαλής και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας. Μόλις επομένως επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα δηλώσει την παραίτησή του.

«Σχηματίστε κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε σήμερα την πίεση προς την Ελλάδα, ζητώντας από τη χώρα να δημιουργήσει άμεσα μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Reuters ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις αγορές.

«Ζητήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις» δήλωσε ο κ. Ρεν στη συνέντευξή του. «Γίνεται δουλειά στη Αθήνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μία πειστική έκθεση σχετικά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αύριο στο Eurogroup» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Υπογράμμισε ότι το τωρινό Κοινοβούλιο της Ελλάδας πρέπει πρώτα να επικυρώσει το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της χώρας και να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Προϋπόθεση η παραίτηση Παπανδρέου»

«Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια, όσο δεν παραιτείται, μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η σημερινή συνάντηση διήρκεσε περίπου 17 λεπτά.

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας στο εσωτερικό» είπε ο κ. Σαμαράς κατά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον κ. Κάρολο Παπούλια.

«Πράγματι, πρέπει να τελειώσει η αβεβαιότητα, πρέπει να δώσουμε όλοι μία λύση στο ερώτημα του ελληνικού λαού» απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: