Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Wonderplant: Στα χνάρια της Ολλανδίας το υπερσύγχρονο θερμοκήπιο semi-closed των 50 εκατομμυρίων ευρώ



Του Γιώργου Λαμπίρη

Νέα δεδομένα φέρνει για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα η δημιουργία του πρώτου semi-closed θερμοκηπίου από τη Wonderplant των Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Σταύρου Νένδου, Μιχάλη Αραμπατζή και Θέμη Μακρή. Πρόκειται για μία θερμοκηπιακή εγκατάσταση, η οποία εισάγει νέα δεδομένα στην Ελλάδα στην αγροτική παραγωγή, δεδομένου ότι τα semi-closed θερμοκήπια προσφέρουν την δυνατότητα ελέγχου του κλίματος στο εσωτερικό της εγκατάστασης, γεγονός που σημαίνει ότι διατηρούνται στα επιθυμητά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παράγοντες όπως η υγρασία, ο αερισμός και η θερμοκρασία, ανεξάρτητα από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. 

Το συγκεκριμένο θερμοκήπιο αποτελεί λύση στην κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης νερού και φυτοφαρμάκων. Πρόκειται για το πιο προηγουμένο από πλευράς τεχνολογίας θερμοκήπιο στην Ελλάδα με ειδίκευση αποκλειστικά στην καλλιέργεια υδροπονικής ντομάτας και βρίσκεται στην περιοχή της Πετρούσας στη Δράμα. Το νέο θερμοκήπιο θα διαθέτει υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων, αποθηκών κλπ. και σταθμού ΣΗΘΥΑ ισχύος 9,6MW.

Η ολλανδική Kubo κατασκευάστρια του νέου θερμοκηπίου

Remaining Time 0:00
 

Tην κατασκευή του νέου θερμοκηπίου ανέλαβε η ολλανδική εταιρεία Kubo, χρησιμοποιώντας την πατενταρισμένη τεχνολογία, Ultra Clima, και η νέα εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στις αρχές του 2025. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, η οποία αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 7 δεκαετίες πορείας στον τομέα της κατασκευής θερμοκηπίων. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και τεχνολογικά προηγμένες αγροτικές οικονομίες του πλανήτη. Η Ολλανδία εξήγαγε γεωργικά προϊόντα συνολικής αξίας 123,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, με αύξηση κατά 1,6% σε σύγκριση με το 2022. Στη συγκεκριμένη χώρα υφίστανται τουλάχιστον 90.000 στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων υψηλής απόδοσης. Η χώρα αποκαλείται και "θερμοκήπιο της Ευρώπης" και παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικά μικρότερη σε έκταση από την Ελλάδα είναι δεύτερη σε εξαγωγές τροφίμων παγκοσμίως, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μεταξύ 2017 και 2020, η παραγωγή ντομάτας στην Ολλανδία σταθεροποιήθηκε στους 910.000 τόνους ετησίως, ενώ βρέθηκε κάτω από το όριο των 900.000 το 2021 και το 2022. Οι ντομάτες ήταν το δεύτερο λαχανικό από πλευράς ποσοτήτων παραγωγής στην Ολλανδία το 2020 μετά από τα κρεμμύδια.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη για την ελληνική εταιρεία

O κύκλος εργασιών της Wonderplant το 2023 ανήλθε στα 50,63 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 11,13%. Η εταιρεία πέρυσι παρουσίασε EBITDA άνω των 10,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 21,41% και κέρδη προ φόρων άνω των 6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44,12% σε σχέση με χρήση που προηγήθηκε. Το υπόλοιπο κερδών εις νέο ανερχόταν στα τέλη του 2023 σε 10,8 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση να αποφασίζει τη μη διανομή μερίσματος για την περυσινή χρήση. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Wonderplant διαμορφώθηκε το 2022 σε 45,56 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 98,72% –σχεδόν διπλάσιος δηλαδή– σε σύγκριση με το 2021. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,19 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11,88%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 10,76%. Με τις υφιστάμενες θερμοκηπιακές μονάδες 240 στρεμμάτων παράγει 15.000 τόνους ντομάτας ετησίως και έχει συνεχόμενη παραγωγή επί περίπου 9 μήνες το έτος. 

Η προαναφερόμενη επένδυση ξεκίνησε να υλοποιείται στο τέλος του 2023 και αφορά στην προσθήκη 100 στρεμμάτων υδροπονικής καλλιέργειας, με τη δημιουργία νέου θερμοκηπίου σε όμορο οικόπεδο με το υφιστάμενο. Η εταιρεία έχοντας ήδη ολοκληρώσε το 2022 μία ακόμα επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προχωράει και στη νέα αυτή επένδυση, με αντικείμενο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητάς της κατά 40%. Η υλοποίηση της πραγματοποιείται με την αξιοποίηση ιδίων αλλά και τραπεζικών κεφαλαίων και δεν ενισχύεται από καμία μορφή επιχορήγησης μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων. 

Επίκεινται νέες επενδύσεις σε περιοχές απολιγνιτοποίησης 

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία προγραμματίζει νέες επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό το σκοπό έχει ήδη καταρτίσει επενδυτικό πλάνο για την εγκατάσταση 300 στρεμμάτων υδροπονίας σε κάποιον εκ των νομών Κοζάνης ή Πτολεμαΐδας, αναλόγως με το ποια περιοχή θα κριθεί καταλληλότερη με βάση το μικροκλίμα της για μία τέτοια κίνηση καθώς και με βάση το εάν θα υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές σε αυτήν.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: