Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Τόνγκα: Πλήρως αποκομμένη μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι .To ωστικό κύμα της έκρηξης έφτασε μέχρι Ελλάδα.

 




Δύο μέρες έχουν περάσει από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι στην Τόνγκα, αλλά οι πληροφορίες για την κατάσταση στη χώρα έρχονται με το «σταγονόμετρο».
Πλήρως αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο παραμένει η Τόνγκα ύστερα από την ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε την Κυριακή και το τσουνάμι που ακολούθησε.
Οι επικοινωνίες έχουν κοπεί και οι ειδικοί προειδοποιούν πως η σύνδεση του ίντερνετ μπορεί να μην επανέλθει για εβδομάδες.
Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν τόσο ισχυρή που αποτυπώθηκε από δορυφόρους, ενώ το οστικό κύμα «ταξίδεψε» σε όλη τη γη.
Η έκρηξη ακούστηκε μέχρι και την Αλάσκα, ενώ υπήρξαν προειδοποιητικά μηνύματα για τσουνάμι σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Γειτονικές χώρες επιχειρούν, ματαίως, μέχρι και τώρα να αποκαλύψουν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής στην Τόνγκα, με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, να αναφέρει χθες πως είναι «σημαντική».
Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία έχουν στείλει αναγνωριστικές πτήσεις ώστε να αποκτήσουν μία πρώτη εικόνα των ζημιών, ενώ ένα αεροσκάφος C-130 είναι σε επαγρύπνηση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.01.2022
Άμεση ανάγκη για νερό
Η Άρντερν επεσήμανε πως είναι άμεση η ανάγκη για νερό. Οι ειδικοί, παράλληλα, έχουν εκφράσει αγωνία για τις πηγές νερού καθώς μπορεί να έχουν μολυνθεί από την τέφρα.
Όπως επισημαίνουν, είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν ότι είναι τοξική, ενώ καλούν στη χρήση μάσκας για να μην γίνεται εισπνοή της.
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε, ακόμα, πως οι επικοινωνίες γίνονται μέσω δορυφόρου.
Αγωνία από συγγενείς των κατοίκων
Την ίδια ώρα, συγγενείς των κατοίκων που ζουν στο εξωτερικό, εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.
«Δεν μπορώ να μιλήσω με την οικογένειά μου, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία» είπε ένας άνδρας. «Το σπίτι μας είναι μεταξύ των όσων είναι κοντά στην περιοχή που έχει ήδη πλημμυρίσει και δεν ξέρω πόση ζημιά έχει γίνει».
Όπως συμπλήρωσε, το χειρότερο τώρα είναι ότι δεν έχουν κανένα νέο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: