Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών : “Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ"









«Η αρχική έμπνευση του ζωγράφου είναι σαν τη φωτιά σε ένα τζάκι. Όταν την ανάψεις, γίνεται δυνατή και φλογώδης, όταν κατασιγαλιάσει μπορεί να γίνει στάχτη σε μια νύχτα» δήλωνε ο Αλέκος Φασιανός στον ιστορικό τέχνης Τάκη Μαυρωτά, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στις 20 Σεπτεμβρίου 1998. Για να συμπληρώσει «Το δελφικό περιβάλλον με ελκύει πάντα αφάνταστα. Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση επειδή με συνδέει με τους μεγάλους ζωγράφους της αρχαιότητας».
Ήταν παραμονές της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης των Δελφών «Αλέκος Φασιανός : Ανθρωποκεντρική Ζωγραφική, 1960-1998» που οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με επιμελητή τον Τάκη Μαυρωτά. Εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου 1998 κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας. 

Ο Αλέκος Φασιανός είχε τιμήσει με την παρουσία του πολλές εκδηλώσεις του Κέντρου Δελφών. 
Ως δώρα αγάπης έδωσε τέσσερα έργα που σήμερα κοσμούν την συλλογή έργων τέχνης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών: «Ο Θησαυρός των Αθηναίων», ακρυλικό σε καμβά ( 1998), έργο που έγινε ειδικώς για τους Δελφούς , «Οδοδείκτης Δελφών» υδατογραφία (1998) , «Η Κολώνα του Σπιτιού μας» ακρυλικό σε καμβά (2005), και η εκτός αρίθμησης μεταξοτυπία «Έκτωρ και Ανδρομάχη».

Με τον θάνατό του η Ελλάδα έχασε έναν κορυφαίο καλλιτέχνη και οι Δελφοί ένα μεγάλο φίλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: