Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Είναι ή όχι οι μυϊκές ενοχλήσεις και οι πόνοι στην μέση σύμπτωμα της παραλλαγής Ομικρον;

 Πολλοί έχουν βιώσει πόνους στο σώμα, πόνο στην πλάτη και πόνο στη γάμπα με πρόσφατη μόλυνση από την Covid. Να γιατί.



Στην αρχή της πανδημίας, η απώλεια γεύσης και όσφρησης και η δυσκολία στην αναπνοή ήταν δύο από τα ενδεικτικά σημάδια ότι μπορεί να έχουμε μολυνθεί από την Covid.

Αλλά καθώς ο κορονοϊός εξελίχθηκε και εμφανίστηκαν παραλλαγές, διαφορετικά συμπτώματα έγιναν πιο κοινά. Τώρα, η ενόχληση στην πλάτη και οι μυϊκοί πόνοι κατατάσσονται στη λίστα των συμπτωμάτων που αναφέρονται συχνά σε όσους έχουν προσβληθεί με την παραλλαγή Ομικρον.

Τα δεδομένα από το κύμα της παραλλαγής Ομικρον που ήρθε από την Νότιο Αφρική επιβεβαίωσαν αρχικά ότι η μυαλγία, και συγκεκριμένα ο πόνος στην πλάτη, είχε αυξητική τάση να παρουσιάζεται σε ασθενείς με Covid. Παρόμοιες αναφορές έχουν έρθει από την Ινδία και τη Νορβηγία – περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με Covid αντιμετωπίζουν πόνους στην πλάτη και μυϊκούς πόνους. Και μερικές φορές αυτός ο πόνος είναι αρκετά έντονος.

Σύμφωνα με ειδικούς για τον πόνο και την σπονδυλική στήλη, ο πιο πιθανός «ένοχος» είναι όλη η φλεγμονή που συνοδεύει μια ιογενή λοίμωξη, η οποία μπορεί να ταράξει τους μύες και τις αρθρώσεις μας. Αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ορισμένοι γιατροί υποψιάζονται ότι μπορεί να υπάρχει κάτι μοναδικό στην Ομικρον και στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το μυοσκελετικό σύστημα.

«Ο Covid είναι αυτό που λέμε ”κακός παίκτης”. Πραγματικά μπορεί να μιμηθεί τόσες πολλές διαφορετικές καταστάσεις και να προκαλέσει τόσους πολλούς τύπους συμπτωμάτων – είτε επηρεάζει το πνευμονικό σύστημα είτε το μυοσκελετικό σύστημα ή την καρδιά σας», λέει στην HuffPost ο Πήτερ Βανγκ, ορθοπεδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης της Yale Medicine και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

Γιατί η Covid μπορεί να προκαλέσει πόνο στην μέση;

Κατά τη διάρκεια ιογενών λοιμώξεων, το σώμα απελευθερώνει έναν τόνο μικρών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες για να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να καταπολεμήσει το παθογόνο. Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Χασκαλοβίτσι, νευρολόγο, ειδικό στον επεμβατικό πόνο και τον επικεφαλής ιατρό και συνιδρυτή της πλατφόρμας τηλευγείας χρόνιου πόνου Clearing, μία από τις συνέπειες αυτών των προφλεγμονωδών κυτοκινών είναι ότι μπορούν να ερεθίσουν πολύ τους μύες και τις αρθρώσεις.

Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός που πυροδοτεί αυτό το είδος αντίδρασης. Η ενόχληση στην πλάτη και οι μυϊκοί πόνοι αναφέρονται συνήθως με άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, οι αδενοϊοί και οι ρινοϊοί. Ο Βανγκ λέει ότι αυτή η μεγάλη ανοσολογική απόκριση, η οποία αποτελεί μέρος της φυσικής απόκρισης του σώματος στους ιούς, μπορεί να προκαλέσει πολλά μυοσκελετικά προβλήματα.

Με την Covid, πολλές από τις ενοχλήσεις και τους πόνους που αναφέρονται αφορούν τους μύες και τους μαλακούς ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις – δεν προκαλεί δομικά προβλήματα ή προκαλεί ταχύτερη φθορά των δίσκων, σύμφωνα με τον Βανγκ.

Άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα πλάτης αντιμετωπίζουν επίσης εξάρσεις όταν μολυνθούν με Covid. Σύμφωνα με τον Πάτρικ Ντόχερτι, νευροχειρουργό και χειρουργό σπονδυλικής στήλης με το Yale Medicine, η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να είναι πιο προβληματική και επιβαρυντική σε άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως ο χρόνιος πόνος στην πλάτη, γι′ αυτό η μόλυνση φαίνεται να επιδεινώνει τα προϋπάρχοντα συμπτώματα σε περιοχές αδυναμίας.

Ο Χασκαλοβίτσι λέει ότι η φλεγμονή που προκαλεί η Covid μπορεί να αποκαλύψει και τα υποκείμενα προβλήματα. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει αρθρίτιδα που δεν είναι συμπτωματική.

«Η μόλυνση, δημιουργώντας κάποια φλεγμονή μέσα και γύρω από την περιοχή της αρθρίτιδας που κανονικά δεν προκαλούσε συμπτώματα, είναι τώρα μια νέα πραγματικότητα», λέει ο Χασκαλοβίτσι.


Η Ομικρον προκαλεί περισσότερο πόνο στην πλάτη απ′ ότι άλλες παραλλαγές;

Αυτό είναι ακόμα στον αέρα. Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, οι ασθενείς ανέφεραν συχνά προβλήματα στους πνεύμονες και απώλεια γεύσης και όσφρησης. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τόσο κοινά στην περίπτωση της Ομικρον. Ο Ντόχερτι λέει ότι έχει περιθάλψει περισσότερους ασθενείς με πόνους στην πλάτη κατά τη διάρκεια του κύματος της Ομικρον (απ′ ότι με άλλες παραλλαγές).

«Με την Ομικρον βλέπουμε σίγουρα περισσότερα παράπονα για πόνους στην πλάτη, ακόμη και μετά την ανάρρωσή των ασθενών, και δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι γιατί. Αλλά η φλεγμονή και η ανοσολογική απόκριση είναι πιθανώς η αιτία», λέει ίδιος.

Δεν είναι σαφές εάν υπάρχει κάτι διαφορετικό για την Ομικρον που προκαλεί συγκεκριμένα πόνο στην πλάτη ή αν ακούμε περισσότερα για αυτό το σύμπτωμα, καθώς τόσοι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τώρα, προσθέτει ο Χασκαλοβίτσι. Μερικοί γιατροί υποπτεύονται ότι η Ομικρον μπορεί να «επιτεθεί» με μοναδικό τρόπο στο μυοσκελετικό σύστημα, ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουμε αν αυτό συμβαίνει.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους πόνους στην πλάτη;

Ο Ντόχερτι συνιστά να αντιμετωπίζουμε τους πόνους της πλάτης και των μυών που σχετίζονται με την Covid με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε άλλους τύπους πόνου στην πλάτη – ας δοκιμάσουμε ελαφρές διατάσεις, ας χρησιμοποιήσουμε θερμότητα ή πάγο κι εάν μπορούμε να τους ανεχτούμε, ας πάρουμε δια του στόματος αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ΜΣΑΦ ή ακεταμινοφαίνη. Ο Χασκαλοβίτσι προτείνει επίσης τοπικές αντιφλεγμονώδεις και βοτανικές θεραπείες, καθώς οι παρενέργειες είναι χαμηλές.

Ας αποφύγουμε την έντονη δραστηριότητα και τη φυσικοθεραπεία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης κι ας αφήσουμε τον εαυτό μας να ξεκουραστεί, προσθέτει ο Βανγκ. «Εάν έχετε μια ενεργή λοίμωξη, δεν θέλουμε να είμαστε πολύ επιθετικοί στη θεραπεία του πόνου στην πλάτη».

Τα καλά νέα είναι ότι τις περισσότερες φορές, η ενόχληση στην πλάτη και οι μυϊκοί πόνοι αυτοπεριορίζονται – θα εξαφανιστούν όταν η λοίμωξη υποχωρήσει (η οποία συνήθως εμφανίζεται εντός δύο εβδομάδων).

«Καθώς αναρρώνουμε, με λίγη καθυστέρηση, έτσι και ο πόνος στην πλάτη περνά», λέει η Ντόχερτι.

Η Ομιρκον είναι κάτι τόσο καινούργιο που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη εάν ο πόνος στην πλάτη θα είναι ένα κοινό σύμπτωμα μακράς διάρκειας σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή. Το έχουμε δει αυτό με άλλες παραλλαγές, οπότε το ίδιο θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύει και με την Ομικρον. Ωστόσο, ανεξαρτήτως εάν ο πόνος στην πλάτη μας επιμένει αφού αναρρώσουμε από την COVID, είναι καιρός να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, καθώς μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση που προκαλεί τον πόνο.

«Δεν θέλουμε να μην μάθουμε κάτι κι απλώς να ”απορρίψουμε” αυτό το σύμπτωμα (ως προς την περαιτέρω διερεύνησή του) λέγοντας ”είναι σύμπτωμα από την Ομικρον”», λέει ο Ντόχερτι. «Μερικές φορές, είναι κάτι άλλο».


phgh




Δεν υπάρχουν σχόλια: