Διαφορά 31,6% «υπέρ» της Νέας Δημοκρατίας, στο πόσες φορές τήρησε ίδια στάση με την Χρυσή Αυγή στις ψηφοφορίες νομοσχεδίων από το 2015 έως και το 2019. Στο 35,8% η «ταύτιση» ΝΔ-Χρυσής Αυγής, στο 4,2% η «ταύτιση» ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με έρευνα του Vouliwatch.
Σε αυτήν παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία με βάση τα στατιστικά των ψηφοφοριών στην κοινοβουλευτική σύνοδο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019. Δηλαδή σε ολόκληρη την 4ετία που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί καταγράφεται μία διαφορά, της τάξης του 31,6% στον βαθμό ταύτισης στις ψηφοφορίες ανάμεσα στην Ν.Δ και την Χρυσή Αυγή, και τον βαθμό ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής. Πιο συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη τετραετία Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή είχαν κοινή θέση στις ψηφοφορίες της Βουλής σε ποσοστό 35,8%. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, είχαν ποσοστό ταύτισης της τάξης του 4,2%.
Μάλιστα τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Vouliwatch είναι ενδεικτικά και για τις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους την ΙΣΤ’ και την περίοδο ΙΖ’ της Βουλής το συγκεκριμένο διάστημα. Τα στοιχεία ανά περίοδο έχουν ως εξής: Την ΙΣΤ’ περίοδο (πρώτο 6μηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ) Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή ταυτίστηκαν στην ψήφο τους κατά 36,76% ενώ αντίστοιχα ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή ταυτίστηκαν κατά 10,5%. Την ΙΖ’ κοινοβουλευτική περίοδο (μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015) η Νέα Δημοκρατία ταυτίστηκε με την Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 35,7% ενώ η αντίστοιχη ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής ήταν 3,78%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αντίστοιχα ποσοστά σε αυτές τις περιόδους για το Κίνημα Αλλαγής που ήταν στην Βουλή ως ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αυτά είναι 36,76% την ΙΣΤ' περίοδο δηλαδή ίδια με αυτά της Ν.Δ, ενώ μειώνονται αισθητά στο 26,1% στην ΙΖ' περίοδο.
Όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς στην ΙΣΤ’ περίοδο ψηφίστηκαν μόλις 19 νομοσχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά ψήφισε όλα τα νομοσχέδια που εισηγήθηκε (1 καταψήφισαν οι ΑΝ.ΕΛ η οποίοι μετείχαν στην κυβέρνηση). Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε 11 και υπερψήφισε 6 ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε 9, ψήφισε παρών σε 6, υπερψήφισε 2 και δεν μετείχε σε 2. Στην ΙΖ’ περίοδο ψηφίστηκαν συνολικά 288 νομοσχέδια από τον ΣΥΡΙΖΑ (οι συγκυβερνώντες ΑΝ.ΕΛ καταψήφισαν 6). Από αυτά η Ν.Δ καταψήφισε 89, υπερψήφισε 184, δήλωσε σε 9 παρών και σε 9 ακόμη απείχε. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε 225, υπερψήφισε 14, δήλωσε παρών σε 44 και απείχε σε 8.
Να σημειωθεί ότι τα αριθμητικά δεδομένα προκύπτουν από το σύνολο των ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν στην Βουλή στις προαναφερόμενες περιόδους. Στα νομοσχέδια που έγιναν περιλαμβάνονται π.χ και οι κυρώσεις ευρωπαϊκών η διακρατικών συμβάσεων, στις οποίες λόγω ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ιδίως στην ΙΣΤ’ περίοδο υπήρξε θετική ψήφος και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Επίσης τα εν λόγω στοιχεία παρατίθεται προς ενημέρωση με δεδομένο ότι η πολιτική αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο. Έτσι δεν μπορεί να ερμηνευθεί απλώς με στατιστικά ή αριθμητικά στοιχεία. Αντιθέτως προέχει η ερμηνεία τους και η αξιολόγησή τους. Είναι π.χ χαρακτηριστικό ότι η σύμπτωση στις ψηφοφορίες μεταξύ ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής στην ίδια έρευνα ξεπερνά το 70%, δίχως αυτό όμως σε καμία περίπτωση να συνιστά πολιτική ταύτιση, αφού οι δύο σχηματισμοί, τουναντίον, είναι ο …ορισμός του «αντίθετου». Άλλωστε όπως είναι γνωστό η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως «εγκληματική οργάνωση» και για την επίθεση που πραγματοποίησε το 2013 κατά των συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Τα αριθμητικό δεδομένο προφανώς οφείλεται σε άλλους στατιστικούς παράγοντες, κυρίως στην πάγια τακτική του ΚΚΕ να δίνει αρνητική ψήφο στις ευρωπαϊκές συμβάσεις και συνολικά στα κυβερνητικά νομοσχέδια επί χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου